Exerciţii de logopedie pentru tratamentul defectelor de vorbire

Întârzierea apariției limbajului este un motiv serios de îngrijorare pentru orice părinte. Conform specialiștilor, pe lângă logopedie și terapii specifice de stimulare a vorbirii sunt și alte elemente ale medicinei funcționale care pot ajuta.

Mihaela Călin

Vorbirea nu este doar un mod de a comunica. Prin ea se dezvoltă personalitatea şi abilităţile psihice ale copilului. Iar atunci când pronunţia nu este corectă, copilul are de suferit. Sunt exerciţii de logopedie care permit rezolvarea celor mai multe defecte de vorbire la copii.

Adesea copiii care au probleme de limbaj întâmpină dificultăţi în a învăţa, chiar din primii ani de şcoală. Din cauza unor defecte de vorbire, ei pronunţă literele greşit, citesc greşit şi scriu la fel. Aceşti copii învaţă să citească mai încet, au dificultăţi în înţelegerea textului şi sunt reticenţi în a răspunde întrebărilor cadrelor didactice. Adesea ei sunt ridiculizaţi de colegi, ceea ce duce la însingurare şi stimă de sine scăzută.

Vorbirea, la fel ca şi mersul în picioare, este o abilitate pe care un copil trebuie să o înveţe.

Cu toate acestea, este o activitate mentală – dezvoltarea acesteia determină buna funcţionare a sistemului nervos. Un rol important în dezvoltarea limbajului îl are mediul imediat în care trăieşte copilul. Se poate spune că familia este primul antrenor pentru învăţarea corectă a limbajului. De aceea se spune că trebuie să vorbeşti cu copilul cât mai mult posibil, chiar dacă acesta este prea mic că să-ţi răspundă.

Tema discuţiilor poate fi despre procedurile zilnice de îngrijire („Acum ţi-am schimbat scutecul şi ne pregătim de somn”). Încearcă să nu foloseşti diminutive drăgălaşe. Când cel mic începe să vorbească şi spune cuvintele stâlcit, tu repetă ceea ce a spus el, dar în mod corect. Nu râde de el, spunându-i că a pronunţat greşit, deoarce acest lucru poate înrăutăţi situaţia, diminuându-i dorinţa de a vorbi.

Exerciţii de logopedie pentru dezvoltarea vorbirii

Dezvoltarea vorbirii poate fi îmbunătăţită şi prin exerciţii ale organelor de vorbire – buzele, limba şi cerul gurii. Cu cât acestea sunt mai flexibile, cu atât fac faţă mai bine pronunţiei sunetelor dificile – s, z, r, p.


Deoarece copiii învaţă cel mai rapid prin joacă, următoarele exerciţii de logopedie ar trebui să fie distractive şi plăcute. Numărul exerciţiilor de logopedie şi durata acestora trebuie să fie adaptată la dorinţa şi capacitatea copilului. Cu copiii de trei ani, se poate practica în fiecare zi, timp de 5 minute, cu cei mai mari – mai mult timp.

Iată câteva sugestii:
• În timp ce îl speli pe dinţi pe cel mic, roagă-l să atingă cu limba fiecare dinţişor în parte;
• Unge-i buzele cu miere şi roagă-l apoi să-şi lingă buzele;
• Verifică dacă cel mic poate să descrie cu limba un cerc, deplasându-şi limba în jurul buzelor;
• Imitaţi împreună sunete de animale: cocoşul face – cucurigu (buzele sunt ţuguiate), broasca face – oac-oac (pufăind obrajii), cum face calul (pocnituri din limbă, imitând sunetul copitelor).

  • Stați amândoi în fața oglinzii și roagă-l pe cel mic să scoată limba cât poate de mult în afară, atât îndreptată în sus, cât și în jos, apoi la stânga și la dreapta.
  • Învată-l pe cel mic exerciții de gimnastică respiratorie, ceea ce înseamna educarea echilibrului dintre inspir și expir. Pentru inspirație pune-l, de exemplu, să miroasă un buchet de flori. Iar pentru expirație să sufle o pană.
  • Roagă-l pe cel mic să imite foșnetul fruzelor, adică să prinda buza inferioară cu dinții superiori și să împingă aerul afara. Va rezulta: „fffff”, apoi „vvvv”.
  • Exercițiile de logopedie sunt foarte distractive. De exemplu, poti să încerci să improvizezi o scenetă cu două jucarii de pluș în care una dintre ele o învață pe cealaltă cum să pronunțe anumite litere. O să fie distractiv pentru copil, dar și pentru tine.

Notă: Dacă observi că cel mic are probleme de limbaj, ia legătura cu un logoped care va poate indica exact terapia potrivită copilului tău.

Vitamine pentru stimularea vorbirii la copii

Întârzierea apariției limbajului este un motiv serios de îngrijorare pentru orice părinte. Conform specialiștilor, pe lângă logopedie și terapii specifice de stimulare a vorbirii sunt și alte elemente ale medicinei funcționale care pot ajuta. Hai să vedem care sunt acestea conform specialiștilor de la Brain Storm din Marea Britanie.

Verifică atent modalitatea de producere a capsulelor de Omega 3 înainte de administrare!

Acizi grași esențiali (EFA) – Omega 3 și 6

Cel mai cunoscut acid gras este Omega 3. Mai multe studii au arătat legătura dintre EFA scăzut și dezvoltarea slabă, ADHD, întârzierea vorbirii, concentrarea slabă, astm și eczeme. Dacă copilul tău mănâncă o mulțime de alimente procesate sau alimente care conțin uleiuri vegetale inflamatorii precum uleiurile de floarea soarelui și de șofran (utilizate în aproape toate alimentele procesate), atunci grăsimile omega 3 sănătoase pot fi epuizate foarte ușor și foarte rapid, dând naștere la o multitudine de simptome dintre care unul este o întârziere în dezvoltarea vorbirii.

La sugari, un nivel scăzut de acizi grași omega 3 a fost asociat cu:

  • Neliniște extremă
  • Tulburări de somn
  • Dificultăți în alimentație
  • Sete constantă
  • Crize de furie frecvente
  • Legănări de unul singur

La copiii mai mari, nivelul de acid gras omega 3 scăzut a fost asociat cu:

  • Neliniște fizică și psihică
  • Concentrare slabă și durată scurtă de atenție
  • Hiperactivitate – e mereu în mișcare
  • Impulsivitate
  • Nu conștientizează pericolul
  • Ușor distrat
  • Dificultate în a face singur sarcinile
  • Coordonare slabă
  • Memoria slabă pe termen scurt
  • Personalitate inflexibilă – necooperant, sfidător și neascultător
  • Probleme în a-și face prieteni
  • Lipsa stimei de sine
  • Probleme de somn
  • Apetit slab sau excesiv
  • IQ normal sau ridicat, dar performanță scăzută la școală
  • Comportament imprevizibil

Testarea echilibrului acizilor grași esențiali

Există o serie de laboratoare care oferă teste de depistare a nivelului de acizi grași esențiali din organism fie cu prelevare de sânge din venă, fie cu un test de înțepătură în deget.

Cel mai bun tip de Omega 3

Uleiul de pește este cel mai ușor absorbabil Omega 3 pentru organism, dar este și bogat în histamină, ceea ce poate fi problematic pentru unii copii. Dacă optezi pentru uleiuri de pește, trebuie să te asiguri că găsești un furnizor care să-și demonstreze procesul de filtrare, în caz contrar, unele uleiuri de pește pot conține și o doză de metal toxic precum mercurul.

Dieta pentru stimularea limbajului

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facem pentru copiii care sunt preverbali este să obținem dieta perfectă. Identificarea și eliminarea sensibilităților alimentare a schimbat viața pentru unii copii nu numai prin a-i ajuta să doarmă mai bine și să învețe mai ușor și să se concentreze mai mult, ci și în dezvoltarea abilităților de vorbire și limbaj.

Știm cu toții că alimentele procesate nu sunt bune pentru noi, dar ceea ce poate nu știi este că alimentele procesate conțin o cantitate uriașă de glutamat, care poate provoca un dezechilibru la un neurotransmițător numit GABA responsabil de vorbire. Neurotransmițătorii sunt substanțe chimice ale creierului care comunică informații în tot creierul și corpul.

Dezechilibrele apar atunci când o parte sau cealaltă devine hiperactivă. Scopul este de a le menține în echilibru.

Prea mult glutamat provoacă excitare care duce la un comportament stimulator, numit „stims”, și excesul de declanșare a nervilor și leziuni ale nervilor. GABA insuficient și neurotransmisia calmantă duc la lipsa vorbirii.

Pentru a menține nivelul de glutamat echilibrat, cel mai bine este să se evite toate alimentele (și suplimentele nutritive) care conțin (sau provoacă organismul să creeze) glutamat, acid glutamic, aspartat și/sau acid aspartic și cisteină. Odată ce începi să citești etichetele, vei fi surprins cât de răspândite sunt aceste ingrediente – chiar și în alimentele pe care le consumă în prezent copiii tăi!

Pentru a păstra echilibrul, e bine să se evite toate alimentele procesate, pentru a elimina excesul de glutamat. De asemenea, fii cu ochii pe copiii care sunt dependenți de ketchup și brânza de parmezan, care conțin ambele un nivel natural ridicat de glutamat.

Disbioza intestinală

Sănătatea intestinului este fundamentală pentru dezvoltarea fiecărui copil. Ecosistemul nostru intestinal, cunoscut și sub denumirea de „microbiomul”, este format din trilioane de bacterii, drojdie, viruși și chiar paraziți care mențin lucrurile în echilibru.

Acest ecosistem este menține sistemul imunitar puternic, ajută la digerarea alimentelor, ne protejează împotriva altor bacterii care provoacă boli și produce vitamine, inclusiv vitamina B- B12, tiamină și riboflavină și vitamina K, care este necesară pentru masa osoasă și pentru coagularea sângelui.

De asemenea, microbiomul nostru ajută la reglarea neurotransmițătorilor și comunică cu creierul prin sistemul nostru nervos enteric intestinal, cunoscut și sub numele de al doilea creier.

Există teste moderne din scaun, sânge și urină pentru a evalua inflamația, funcția enzimatică, nivelul acizilor grași cu lanț scurt, amestecul de bacterii sănătoase și nivelurile celor nesănătoase, precum și pentru a determina creșterea excesivă a drojdiei și infecțiile parazitare care toate pot contribui la tabloul clinic.

În ceea ce privește alimentele terapeutice pentru ca microbiomul intestinal să înflorească, trebuie să ne concentrăm pe PREbiotice, cum ar fi fibrele din fructe, legume, nuci și semințe și amidonul rezistent din fasole, orez, cartofi, paste.  

Un alt accent major este utilizarea PRObioticelor găsite în alimente precum chefir, iaurt, varză murată etc. și în probioticele disponibile comercial. Alege un probiotic specific pentru utilizare în funcție de copil și simptomele clinice, cu ajutorul unui medic specialist!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa