Exerciţii de logopedie pentru tratamentul defectelor de vorbire

Mihaela Călin
exerciții de logopedie

Vorbirea nu este doar un mod de a comunica. Prin ea se dezvoltă personalitatea şi abilităţile psihice ale copilului. Iar atunci când pronunţia nu este corectă, copilul are de suferit. Sunt exerciţii de logopedie care permit rezolvarea celor mai multe defecte de vorbire la copii, conform site-ului www.icommunicatetherapy.com.

Adesea copiii care au probleme de limbaj întâmpină dificultăţi în a învăţa, chiar din primii ani de şcoală. Din cauza unor defecte de vorbire, ei pronunţă literele greşit, citesc greşit şi scriu la fel. Aceşti copii învaţă să citească mai încet, au dificultăţi în înţelegerea textului şi sunt reticenţi în a răspunde întrebărilor cadrelor didactice. Adesea ei sunt ridiculizaţi de colegi, ceea ce duce la însingurare şi stimă de sine scăzută.
Vorbirea, la fel ca şi mersul în picioare, este o abilitate pe care un copil trebuie să o înveţe.

Cu toate acestea, este o activitate mentală – dezvoltarea acesteia determină buna funcţionare a sistemului nervos. Un rol important în dezvoltarea limbajului îl are mediul imediat în care trăieşte copilul. Se poate spune că familia este primul antrenor pentru învăţarea corectă a limbajului. De aceea se spune că trebuie să vorbeşti cu copilul cât mai mult posibil, chiar dacă acesta este prea mic că să-ţi răspundă. Tema discuţiilor poate fi despre procedurile zilnice de îngrijire („Acum ţi-am schimbat scutecul şi ne pregătim de somn”). Încearcă să nu foloseşti diminutive drăgălaşe. Când cel mic începe să vorbească şi spune cuvintele stâlcit, tu repetă ceea ce a spus el, dar în mod corect. Nu râde de el, spunându-i că a pronunţat greşit, deoarce acest lucru poate înrăutăţi situaţia, diminuându-i dorinţa de a vorbi.

Exerciţii de logopedie pentru dezvoltarea vorbirii

Dezvoltarea vorbirii poate fi îmbunătăţită şi prin exerciţii ale organelor de vorbire – buzele, limba şi cerul gurii. Cu cât acestea sunt mai flexibile, cu atât fac faţă mai bine pronunţiei sunetelor dificile – s, z, r, p.
Deoarece copiii învaţă cel mai rapid prin joacă, următoarele exerciţii de logopedie ar trebui să fie distractive şi plăcute. Numărul exerciţiilor de logopedie şi durata acestora trebuie să fie adaptată la dorinţa şi capacitatea copilului. Cu copiii de trei ani, se poate practica în fiecare zi, timp de 5 minute, cu cei mai mari – mai mult timp. Iată câteva sugestii:
• În timp ce îl speli pe dinţi pe cel mic, roagă-l să atingă cu limba fiecare dinţişor în parte;
• Unge-i buzele cu miere şi roagă-l apoi să-şi lingă buzele;
• Verifică dacă cel mic poate să descrie cu limba un cerc, deplasându-şi limba în jurul buzelor;
• Imitaţi împreună sunete de animale: cocoşul face – cucurigu (buzele sunt ţuguiate), broasca face – oac-oac (pufăind obrajii), cum face calul (pocnituri din limbă, imitând sunetul copitelor).

  • Stați amândoi în fața oglinzii și roagă-l pe cel mic să scoată limba cât poate de mult în afară, atât îndreptată în sus, cât și în jos, apoi la stânga și la dreapta.
  • Învată-l pe cel mic exerciții de gimnastică respiratorie, ceea ce înseamna educarea echilibrului dintre inspir și expir. Pentru inspirație pune-l, de exemplu, să miroasă un buchet de flori. Iar pentru expirație să sufle o pană.
  • Roagă-l pe cel mic să imite foșnetul fruzelor, adică să prinda buza inferioară cu dinții superiori și să împingă aerul afara. Va rezulta: „fffff”, apoi „vvvv”.
  • Exercițiile de logopedie sunt foarte distractive. De exemplu, poti să încerci să improvizezi o scenetă cu două jucarii de pluș în care una dintre ele o învață pe cealaltă cum să pronunțe anumite litere. O să fie distractiv pentru copil, dar și pentru tine.

Notă: Dacă observi că cel mic are probleme de limbaj, ia legătura cu un logoped care va poate indica exact terapia potrivită copilului tău.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa