Totul despre răceala la bebeluși. Semne că micuțul a intrat în contact cu virusuri

Magda Popescu
raceala

Năsucurile mici atrag o mulțime de virusuri, drept urmare, răceala la bebeluși este o afecțiune comună. Bebelușii și copiii mici pot avea până la opt – zece răceli pe an, acesta fiind motivul cel mai des întâlnit pentru vizitele la pediatru. Prevenția are și ea rolul ei, însă deseori nu poate fi aplicată. Așa că ideal este să știi totul despre simptomele răcelii și cum să ajuți bebelușul să treacă peste acest episod supărător. Specialiștii webmd.com ne lămuresc mai multe aspecte despre răceală.

Din ce cauză apare răceala?

Nu, nu pentru că bebelușul a fost îmbrăcat prea subțire la ultima plimbare! Bebelușii răcesc pentru că au un sistem imunitar slab dezvoltat, care nu este pregătit să lupte împotriva virusurilor care se răspândesc cu viteză de fiecare dată când cineva tușește, strănută sau își suflă nasul. Mai mult, ori de câte ori copilul mic atinge un obiect și duce mai apoi mâna la gură, poate fi un moment în care este expus la virusuri.

Care sunt simptomele răcelii?

După una până la trei zile după ce au luat contact cu virusul, bebelușii dau semne de răceală. Simptomele pot include: nas înfundat, secreții nazale incolore la început, galbene sau verzi mai târziu, strănut, tuse, agitație, oboseală, apetit redus, febră, scaune moi.

Ce este de făcut? Ce tratament aplicăm în caz de răceală?

Răcelile nu necesită un tratament elaborat. Dispar, de cele mai multe ori, așa cum au apărut, însă există și situații în care apar complicații, iar când vine vorba despre un bebeluș, este bine să fie consultat un medic pediatru de fiecare dată. Sunt, însă, câteva reguli de bază:

-pentru că în cazul răcelilor virusurile sunt cele responsabile, antibioticele nu funcționează;

-niciodată nu dăm unui copil un medicament care conține aspirină. Acesta poate creste riscul pentru o boală rară, dar gravă, numită sindromul Reye;

-febra se scade cu antitermice, după o schemă oferită de medicul pediatru;

Remedii naturale, la îndemâna oricui

Mai multe lichide. Alăptează bebelușul mai des sau oferă-i lapte praf la interval mai scurt decât de obicei. Dacă bebe are peste 6 luni, îi poți oferi suc de fructe, apă sau ceai. Astfel, vei preveni deshidratarea și vei grăbi vindecarea.

Apa de mare și spray- uri nazale. Când nasul este înfundat și bebe respiră greu, apa de mare, serul fiziologic sau spray-urile nazale sunt în fruntea listei cu remedii. Sunt de mare ajutor în curățarea nasului și în fluidizarea secrețiilor nazale.

Umidificatorul. Ajută la păstrarea umidității optime în cameră și ferește nasul bebelușului de uscare excesivă. Spală aparatul după fiecare utilizare pentru a preveni acumularea de bacterii și mucegai.

Cum prevenim răceala?

Din păcate, prevenirea răcelilor nu este posibilă în totalitate, nu există nicio soluție pentru a imuniza complet organismul, din contră, fiecare răceală are rolul ei în maturizarea micului organism. Putem, însă, reduce riscul de a contacta virușii printr-o serie de sfaturi care țin de conduită și grijă.

  • Întrebați musafirii înainte de a sosi dacă sunt răciți. Dacă răspunsul este afirmativ, amânați vizita.
  • Nu mergeți cu copilul mic în locuri aglomerate. Plimbările în aer liber sunt minunate, dar încercați să mergeți în locuri mai puțin populate
  • Spălați-vă mâinile des în timpul zilei. Și rugați pe oricine intră în contact cu copilul să facă același lucru.
  • Curățați jucăriile bebelușului cu apă și săpun. De multe ori.
  • Nu lăsați pe nimeni să folosească paharele, ustensilele sau prosoapele bebelușului
  • Nu lăsați pe nimeni să fumeze în apropierea copilului. Fumul de țigară îl poate sensibiliza

Când este nevoie de medic?

Când ceva nu este în regulă cu un bebeluș, este nevoie de un consult medical. În cazul răcelilor ușoare, o vizită este suficientă. Respectarea sfaturilor de mai sus vă pot ușura episoadele de răceală. Există, însă, simptome care te trimit de urgență la specialist. Acestea sunt: febră foarte mare, probleme de respirație, lipsă de apetit care se prelungește pe câteva zile, semne de deshidratare (plânge fără lacrimi sau udă mai puține scutece decât de obicei), somnolență, sau când răceala ține mai mult de o săptămână.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa