Primii dinți ai bebelușului vor apărea în jurul vârstei de 6 luni, deși semne vor fi vizibile mult mai devreme. De fapt, dinții sunt încă din burtică acolo.
De cele mai multe ori, dinții semnalizează destul de puternic că urmează să apară. Poate că bebelușul începe să saliveze puțin (sau mult) sau poate că este puțin mai irascibil. Este un indiciu că trebuie să iei în considerare faptul că dinții de lapte vor să erupă.
Care sunt semnele dentiției
Literatura de specialitate spune că dinții apar în jurul vârstei de 6 luni, însă acest lucru se poate întâmpla fie mai devreme, fie mult mai târziu, la 1 an. Oricum, simptomele care îi preced apar cu până la două sau trei luni înainte.
Fiecare copil experimentează în mod diferit apariția dinților. Unii practic nu au simptome, în timp ce alții suferă luni de zile din cauza durerilor.
Cunoașterea simptomelor la care trebuie să fiți atenți vă poate ajuta să treceți prin această etapă.
Iată câteva dintre primele semne ale dentiției pe care să le urmăriți:
Copilul salivează mult
Salivarea abundentă la bebeluși începe în general din săptămâna a 10-a de viață și poate continua pe tot parcursul perioadei de erupție dentară. Pentru a nu se irita pielea bărbiei este recomandat să îl ștergi cât de des poți.
Dacă hainele bebelușului sunt în mod constant ude de la salivă, fixează o bavetă pentru a-l menține mai confortabil și mai curat. Pentru a evita crăpăturile, ștergeți-i ușor bărbia pe tot parcursul zilei.
Plânge mai des
Dacă aveți noroc, tu și bebelușul tău, veți trece de perioada apariției dinților fără prea multe episoade de plâns neconsolat. Totuși, sunt bebeluși pentru care această perioadă este destul de dureroasă din cauza inflamației țesutului sensibil al gingiei. Singurul mod prin care îți pot transmite acest lucru este plânsul.
Primii dinți de obicei dor cel mai mult, urmați ca intensitate de molari care sunt mai mari ca dimensiune. Din fericire, cei mai mulți bebeluși se obișnuiesc în cele din urmă cu ceea ce se simt și nu mai plâng atât de mult odată cu apariția celorlalți dinți.
Irascibilitate
Când te doare ceva nu ești în apele tale. La fel se întâmplă și cu bebelușii. Uneori starea de irascibilitate durează câteva ore, alteori orice ai face nu trece cu zilele. Nu îți rămâne decât să ai răbdare, să îl alini și să folosești remediile recomandate de medic.
Un alt motiv pentru care devin irascibili este că nu mai dorm bine și atunci sunt mai obosiți decât de obicei. Nici cu dorința de a mânca nu stau mai bine, dar este de înțeles având în vedere că îi dor gingiile.
În ce ordine apar dinții de lapte?
Deși este greu de știut exact când vor sosi, ordinea în care dinții de lapte vor veni este mai previzibilă. Cel mai frecvent, ies prima dată dinții din centru și continuă spre exterior după următorul model:
- Incisivi centrali (de obicei, perechea de jos, urmată de perechea de sus)
- Incisivi laterali (următorul loc de la mijloc)
- Primii molari (cei mai apropiați de deschiderea gurii bebelușului)
- Canini (pe ambele părți ale incisivilor laterali)
- Molari (în spate)
Cum poți ameliora durerile asociate erupției dentare?
Poți ajuta la atenuarea disconfortului dat de apariția dinților cu ajutorul câtorva metode simple, dar foarte eficiente.
Jucării pentru dentiție
Bebelușilor cărora le ies dinții le place să bage tot felul de lucruri în gură pentru a pune contrapresiune pe gingii, ceea ce ameliorează cumva durerea. Ideal este să alegi jucării din materiale sigure, cum este siliconul. Cele mai potrivite sunt cele pe care le poți ține un timp la congelator pentru că aplicarea lor va avea un rol antiinflamator puternic, cel puțin pentru moment.
Geluri gingivale
Gelurile gingivale sunt cu adevărat eficiente, doar că trebuie să fii foarte atentă atunci când le alegi. Potrivit medicului pediatru Irina Costache trebuie să folosești geluri care nu au anestezic. Acestea sunt chiar interzise în unele țări pentru că pot produce efecte adverse.
„Anestezicul nu este o soluție pentru bebeluși pentru că există efecte adverse. Nici efectul asupra durerii nu este de durata, poate de câteva minute. Senzația de amorțeală durează puțin”.
– Dr. Irina Costache, medic primar pediatru
Problema apare mai ales că părinții tind să folosească gelurile gingivale foarte des și atunci bebelușul ingerează o cantitate destul de mare de substanțe nocive. „Pot apărea complicații severe cum este methemoglobinemia. Copilul nu respiră foare bine pentru că hemoglobina care ne ajută la oxigenare nu mai poate să fixeze corect oxigenul. Din fericire, asta e ceva foarte rar”, mai explică dr. Irina Costache.
Nu este recomandat nici să folosești geluri gingivale aduse din alte țări pentru că acolo pot fi alte reglementări cu privire la medicamente. Vorbim în primul rând de state din afara spațiului Uniunii Europene unde legislația poate fi mai permisivă. Produsele de acest tip care sunt puse pe piață în România primesc aviz de Agenția Națională a Medicamentului în urma unor verificări serioase.
Orice gel ai alege vorbește cu medicul copilului tău și cere-i sfatul. În general, pediatrii cunosc toate produsele de pe piață și îți va recomanda produsul cu ingrediente naturale, dar care totuși are efect.
Ce ingrediente ar trebui să aibă gelurile gingivale
Există o mulțime de extracte din plante care au efecte antiinflamatoare pe care producătorii de geluri gingivale le folosesc cu succes. Extractul de mușețel este unul dintre ele, iar acțiunea sa este cunoscută încă din Antichitate.
Faptul că folosești produse cât mai curate îți dă libertatea să le aplici mai des, fără să te temi că îi vor face rău bebelușului. O variantă sigură pentru copii este Dologel, singurul gel gingival 100% natural care calmează, cicatrizează, emoliază și curăță. Are în compoziție extract de mușețel, extract de rădăcină de valeriană, extract de propolis.
Cum se aplică gelul gingival
Gelul gingival se aplică prin masarea blândă a gingiei. Ideal este să fie folosit un tifon, însă se poate face și fără. Prin această acțiune părintele poate să observe și cât de puternică este durerea. Dacă bebelușul dă semne de supărare la o atingere ușoară este clar că suferă destul de tare.
Apariția dinților este o nouă bornă de care veți trece și cu răbdare o veți face cu bine. Nu ezita să vorbești cu medicul ori de câte ori ți se pare că ceva nu este în neregulă. Unul dintre lucrurile asupra căruia atrage atenția medicul Irina Costache este că erupția dentară nu duce la apariția febrei decât în cazuri foarte rare. Așa încât dacă observi că se întâmplă acest lucru este bine să mergi la pediatru.