Totul despre boala obrajilor pălmuiți – a cincea boală a copilăriei

Ramona Dinescu
a cincea boală a copilăriei

A cincea boală a copilăriei, cel mai des întâlnită la copii între 5 și 15 ani, de obicei se recunoaște după iritația ce apare pe în zona feței, ca și cum copilul ar avea obrajii pălmuiți. Erupția cutanată se extinde apoi pe corp, mâini și picioare.

A cincea boală a copilăriei, conform informațiilor pe care le-am primit din partea Dr. Simona Pece, medic specialist pediatru, este o afecțiune virală de care majoritatea copiilor se recuperează repede și fără complicații.

Această boală este cauzată de infecția cu parvovirului B19. Un virus uman, parvovirului B19 nu este același care face victime printre animale și, foarte important, nu se transmite de la om la animal și nici invers.

Studiile au demonstrat că deși 40 până la 60% dintre adulții din întreaga lumea prezintă semnele unei infecții cu parvovirus B19 în trecut, majoritatea nu-și amintesc să fi avut simptomele bolii „obrajilor pălmuiți”. Aceste rezultate i-a determinat pe medici să creadă că majoritatea infecțiilor cu parvovirusul B19 au avut o simptomatologie foarte blândă sau chiar inexistentă.

A cincea boală a copilăriei apare peste tot în lume. Vârfurile infecției tind să apară la sfârșitul iernii și începutul primăverii, însă pot exista cazuri sporadice de îmbolnăvire pe tot parcursul anului.

Cum se manifestă a cincea boală a copilăriei?

Această infecție debutează cu febră moderată, dureri de cap și simptome ușoare de răceală (nas înfundat sau rinoree). Aceste simptome trec repede iar boala pare să fi dispărut până în momentul în care apare iritația, câteva zile mai târziu.

Erupția cutanată este de culoare roșu aprins și se instalează inițial pe față. Câteva zile mai târziu, iritația se extinde și petele roții (de obicei mai decolorate) se răspândesc pe corp, pe brațe și pe picioare. Erupția apare și pe palme și tălpi. Pe măsură ce centrul petelor începe să revină la culoarea normală, iritația începe să capete un aspect dantelat ca o pânză de păianjen. Copiii mai mici de 10 ani sunt cei mai expuși infecției.

Copiii mai mari și adulții se plâng uneori de mâncărimi, încă cei mai mulți dintre copiii ce suferă de a cincea boală a copilăriei nu arată ca și cum ar fi bolnavi și nu mai fac febră. Anumiți stimuli (inclusiv razele soarelui, căldura, exercițiile fizice sau stresul) pot reactiva iritația dacă aceasta nu este complet vindecată. A cincea boală a copilăriei de vindecă de obicei între 1 și 3 săptămâni, timp în care ar părea că se înrăutățește, până ce, la final dispare de tot.

Alte simptome ce apare uneori în cazul celei de-a cincea boli a copilăriei pot fi ganglioni umflați, ochi roșii, durere în gât, diaree și, foarte rar o erupție care arată ca o iritație sub formă de vezicule sau vânătăi.

În unele cazuri, mai ales la adulți sau adolescenți, a cincea boală a copilăriei poate fi însoțită de umflarea și durerea la nivelul articulațiilor mâinilor, genunchilor sau gleznelor.

A cincea boală a copilăriei este contagioasă?

O persoană care se confruntă cu a cincea boală a copilăriei este de obicei contagioasă înainte ca iritația să apară, fie în timpul perioadei de incubație (timpul scurs de la infectare și până la debutul simptomelor), fie în perioada în care apar simptomele ușoare respiratorii.

Erupția cutanată este rezultatul reacției sistemului imunitar ce apare după ce infecția a trecut, așa că cei mici de obicei nu sunt contagioși după ce apare iritația.

Parvovirusului B19 se transmite ușor de la o persoană la alta cu ajutorul secrețiilor din nas, gură și gât, în special prin tuse și strănut.

Odată ce copilul a fost infectat cu parvovirusul B19, organismul lui capătă imunitate și nu va mai face această boală.

Ca modalitate de prevenție nu ne rămâne decât o bună igienă corporală, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, obiceiuri ce trebuiesc insuflate copilului  din fragedă pruncie, acest lucru deoarece nu există un vaccin pentru această boală. Nici izolarea copilului nu este o soluție, din cauză că în momentul în care a apărut, boala nu mai este contagioasă.

Perioada de incubație a parvovirusului B19 (din momentul infecției și până la debutul simptomelor) ce cauzează a cincea boală a copilăriei variază de la 4 la 28 de zile, cu o medie generală de 16-17 zile.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul se va pune de către medic cu ușurință datorită erupției distinctive de la nivelul feței și corpului. Dacă un copil sau un adult nu prezintă semne vizibile de iritației dar totuși s-a simțit rău, se poate face un test de sânge pentru a identifica prezența parvovirusului B19.

Fiind o afecțiune virală, a cincea boală a copilăriei se tratează simptomatic, fără antibiotice. Nu există un medicament special pentru tratamentul acestei afecțiuni și de cele mai multe ori nu este necesar  deoarece simptomele sunt foarte ușoare.

De obicei, copiii care fac a cincea boală a copilăriei se simt bine și nu au nevoie de un tratament special acasă în afară de puțin mai multă odihnă. După ce febra și simptomele răcelii dispar, nu prea mai e nimic de tratat, cu excepția disconfortului cauzat de iritație.

Dacă copilul are mâncărimi, cere sfatul medicului care își va prescrie un tratament pentru ameliorarea disconfortului.

Complicații

Majoritatea copiilor care fac a cincea boală a copilăriei se recuperează repede, fără complicații.

Cu toate acestea, unii copii care au sistemul imunitar slăbit (precum aceia cu SIDA sau leucemie) sau cei care prezintă anumite tulburări sanguine (precum cei cu siclemie sau anemie hemolitică), ar putea să prezinte simptome serioase de boală dacă se infectează cu parvovirusul B19. Acesta din urmă ar putea încetini sau chiar opri temporar producția de oxigen a organismului și ar putea cauza anemie severă.

Dacă un copil este sănătos, această încetinire a producției de oxigen trece neobservată pentru că nu afectează sănătatea generală. Însă unii copii care sunt deja anemici, se pot simți destul de rău.

Află pe totuldespremame.ro mai multe informații despre bolile copilăriei.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa