Tot ce trebuie să știi despre prima vizită la stomatolog a copilului

TOTUL DESPRE MAME

De la ce vârstă mergi cu copilul la stomatolog? Este o întrebare pe care o au mulți părinți. Să vedem răspunsul experților. 

Societatea de Estetică Stomatologică din România a realizat un studiu care arată că 83% dintre copiii români, cu vârsta de 6 ani, au dinții afectați de carii. Prezentarea cât mai rapidă la stomatolog după apariția primilor dinți ar îmbunătăți semnificativ aceste statistici.

Medicii stomatologi de la Clinica Dent Estet 4 Kids recomandă ca prima vizită a copilului în cabinetul stomatologic să fie atunci când cel mic se apropie de vârsta de 1 an, atunci când apar și primii dinți. În funcție de nevoile copilului, medicul pedodont va recomanda periodicitatea următoarelor vizite dar, chiar dacă pare frecvent, majoritatea stomatologilor sunt de părere că dinții și gingiile copilului să fie monitorizate la un interval de 6 luni, deoarece acest lucru previne posibilele afecțiuni ale gingiei și apariția cariilor.

Mai mult decât atât, din momentul în care apare primul dinte, nevoia de periaj a dinților, după recomandările medicului pedodont, este absolut necesară.
În plus, vizitele regulate la medicul stomatolog creează un obicei sănătos pentru copil, îi elimină acestuia posibilele frici și conturează un stil de viață bazat pe prevenție, extrem de benefic viitorului adult.

Prima vizită la stomatolog a copilului. Cum îl pregătești pentru vizita stomatologică?

Este absolut normal ca cei mici să se teamă de medicul stomatolog și de vizita în cabinetul acestuia, copilul întâlnește persoane necunoscute, cu care nu este acomodat, este introdus într-un mediu nefamiliar etc. Dar toate aceste temeri pot fi ameliorate, chiar eliminate, prin exerciții pe care le poți face acasă cu copilul, care îl vor ajuta să perceapă consultația stomatologică ca fiind ceva normal pentru el.

Iată câteva trucuri prin care poți elimina temerile copilului față de medicul și cabinetul stomatologic, recomandate de experții de la Clinica Dent Estet 4 Kids:
1. Încearcă să prezinți vizita la medicul stomatolog ca pe o experiență pozitivă, în care Zâna Măseluță îi face dinții mai strălucitori și sănătoși și un zâmbet foarte frumos.
2. Încurajează comportamentul pozitiv al copilului. Chiar dacă acesta nu reușește să se acomodeze de la prima vizită la medicul stomatolog, aprecierile și concentrarea pe ceea ce a făcut bine vor asigura o atitudine cooperantă la următoarea vizită.
3. Evită să prezinți medicul stomatolog ca pe un personaj negativ, care va pedepsi copilul dacă mănâncă dulciuri sau nu este cuminte.
4. Este în regulă să însoțești copilul în cabinetul stomatologic la prima sa vizită. Dar, cum personalul clinicii este extrem de pregătit pentru astfel de situații, la următoarele vizite îl poți încuraja pe cel mic sa meargă singur.
5. Programează vizita la stomatolog în perioada zilei în care copilul este cel mai odihnit, nu după grădiniță/școală sau după joacă. Acest lucru îl va ajuta să fie mai liniștit și mai cooperant.
6. Explică-i copilului că vizita la stomatolog este un lucru normal atât pentru cei mici, cât și pentru adulți.
7. Încurajează copilul să vorbească deschis despre ce simte și gândește atunci când merge la stomatolog și folosește această ocazie pentru a-i îndepărta temerile, prin conversație.
8. Jucați-vă de-a stomatologul acasă, înainte de vizita la cabinet, pentru ca cel mic să perceapă consultația ca pe o experiență pozitivă, chiar înainte de a se întâmpla.
9. Îi poți lua copilului câteva din jucăriile sale preferate atunci când mergeți la consultația stomatologică, pentru ca el să se simtă confortabil și să asocieze vizita cu ceva familar.
În plus, există cazuri în care copiii refuză vizita la medicul dentist din cauza traumelor anterioare, sau a poveştilor spuse de cei din jurul lor.

După prima vizită, medicul stomatolog va oferi sfaturi despre igiena corectă a dinților și gingiilor copilului, despre cum se realizează prevenția afecțiunilor dentare (despre fluorizare și sigilări dentare), dar și despre etapele de dezvoltare și erupție a dinților copilului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa