Tot ce trebuie să știi despre foliculita la copii

Alexandra Ion

  Dacă copilul tău a avut foliculită, atunci cel mai important lucru de care trebuie să ții cont este că această afecțiune a pielii se poate repeta.

  Aceasta este partea neplăcută. Partea bună este că foliculita la copii nu este o afecțiune gravă, chiar dacă are un risc de recidivă de aproape 100%, iar măsurile de prevenire dau rezultate. O altă parte bună este faptul că nu se poate vorbi despre foliculită la copii, la o vârstă mai mică de doi ani, astfel că vârsta este un aliat pentru că se pot aplica tratamente eficiente, incompatibile cu un copil mai mic de doi ani.

  Foliculita la copii nu este o problemă periculoasă, cu excepția situațiilor în care, dacă nu este tratată se întinde și afectează sever pielea.

  Foliculita este infecția foliculului din care crește firul de păr (folicul pilos). Foliculul este aflat în epidemă în straturile inferioare ale acesteia. Se poate vorbi despre foliculită când acești folicului se infectează. Leziunile se văd la baza firelor de păr de pe piele, cel mai des pe piept, spate – în partea superioară și pe picioare, dar pot să apară și pe față, pe gât, coapse și fese. În mai mică sau mai mare măsură poate fi afectată orice zonă cutanată care are folicului de păr. Foliculita arată ca o zona mică plină cu puroi formată în jurul unui folicul pilos. Leziunile mai vechi (fara puroi) apar ca niste umflaturi roșii, dure, in jurul folicului.

  Foliculita nu apare la copilul mai mic de doi ani, pentru că până la această vârstă epiderma copilului nu este maturizată, iar folicului nu comunică cu exteriorul și deci nu se poate infecta. Foliculita apare în anumite situații (fie călduă excesivă, transpirații abundente, sau piele neîngrijită sau pe fondul unor afecțiuni care povoacă o scadere generală a imunității organismului – hepatită, boli cronice, diabet infantil).

  Cea mai frecventă formă de floiculită la copil este cea produsă de stafilococ.

  Există mai multe tipuri de stafilococi prezenți în mod normal la suprafața pielii, dar care rămân inofensivi. În anumite situații, aceștia devin patogeni și infectează foliculul. Afecțiunea se transmite din aproape în aproape pe piele astfel că, declanșată, boala are tendința de a se întinde. În funcție de agentul patogen care produce boala, poate fi contagioasă.

  Frecvent, factorii favorizați sunt transpirația, joaca în locuri cu potențial patogen (nisipul din parcul de joacă, de exemplu), hainele strâmte, locurile unde cusăturile freacă pielea copilului. O altă sursă de infecție pot fi bazinele de înot. Copilul care are diferite afecțiuni cutanate (dermatită, acnee), poate face mai ușor foliculită și poate avea forme mai severe. Un factor favorizant este perioada de vară cu vreme caldă și umedă, care creează un mediu propice pentru dezvoltarea agenților patogeni pe piele.

  Foliculita la copil poate avea numeroase cauze, iar un tratament corect impune identificarea cauzelor reale care au dus la declanșarea bolii.

  La copil, foliculita este produsă de Stafilococus aureus sau de bacteria Pseudomonas aeruginosa. Primul agent patogen este contactat din mediul uscat, al doilea din mediu umed (bazine de înot, apă infectată). Există și o foliculită provocată de ciuperci, dar este rar întâlnită la copii, fiind specifică adulților.

  Diagnosticul de foliculita se bazează, în principal, pe aspectul pielii. Medicul pediatru poate cere opinia dermatologului, iar în cazurile cu etiologie mai greu de identificat, o cultură de puroi ajută pentru stabilirea cu precizie a agentului patogen și, implicit, a celui mai bun tratament.

  În cazurile superficiale, la copii mai mari, foliculita este prezentă doar prin câteva leziuni, care dacă nu sunt zgandărite trec singure în 5-7 zile.  La copilul mai mic, foliculita se tratează cu antibiotice, eventual cu tratamente locale cu acțiune antibacteriană. Buna igienă a pielii și buna îngrijire a acesteia pentru a menține PH-ul normal sunt cele mai bune soluții de prevenire, mai ales ulterior unei infecții.

  Ceea ce este foarte important de spus pentru toate cazurile de foliculită la copii este faptul că tratamentul este individualizat de la pacient la pacient, așa că vizita la medic și identificarea agenetului patogen sunt obligatorii.

  Citește și: 4 lucruri pe care trebuie sa le stii despre dermatita atopica.

  Dă-ne un like pe Facebook, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa