Tot ce trebuie să știi despre astmul bronșic

TOTUL DESPRE MAME

Cum se tratează astmul?

Copiii care au astm ar trebui să încerce să evite lucrurile care le-ar putea obstrucţiona căile respiratorii. Unii factori declanşatori, însă – cum ar fi pisicile, răcelile şi praful de cretă – nu pot fi întotdeauna evitaţi. De aceea, copiii care sunt sensibili la aceste lucruri trebuie să îşi trateze astmul cu medicamente.

Astmul şi modul în care se manifestă diferă de la copil la copil, aceasta însemnând că există şi medicamente diferite pentru a trata astmul. Medicul analizează în amănunt cauzele care declanşează crizele de astm, frecvenţa cu care apar, precum şi gravitatea lor, şi abia apoi se hotărăşte asupra celui mai bun tip de tratament.

Unii copii au nevoie de medicamente doar din când în când, atunci când au un episod acut. Acesta se numeşte medicament de salvare, deoarece acţionează rapid pentru a deschide căile respiratorii. Alţi copii ar putea avea nevoie să ia zilnic un medicament, pentru a preveni declanşarea crizelor.

Un copil care ştie în prealabil că va fi expus unor alergeni sau factori declanşatori poate lua preventiv medicamente pentru a-şi menţine căile respiratorii deschise. Chiar şi copiii care au astm indus de activitate fizică pot lua medicamente înainte de a face mişcare, tot în scop preventiv.

Medicamentele pentru astm adesea sunt administrate prin intermediul unui inhalator – un tub de plastic dotat cu un compartiment pentru doza de medicament necesară. Nu este exclus să fi văzut un prieten sau pe cineva de la şcoala micuţului folosind aşa ceva. Copilul ține inhalatorul în mână, îl introduce în gură şi inspiră adânc. Medicamentul se pulverizează şi merge direct spre plămâni, relaxând căile respiratorii şi uşurând respiraţia copilului.

 

Folosirea unui distanţier

Uneori, un copil foloseşte un inhalator şi un aşa numit distanţier. Acesta din urmă este o piesă ca un balon de plastic care se ataşează la inhalator şi tine medicamentul între inhalator şi gura copilului. Îi permite micuțului să respire atunci când se simte pregătit.

Folosirea unui distanţier este importantă, deoarece asigură fluxul medicamentului direct către plămâni. Fără un distanţier, este posibil ca medicamentul să se irosească, să nu fie eficient inspirat și să rămână în cavitatea bucală.

Unii copii iau medicamente de astm pe cale orală.

Indiferent de tipul de medicamente, obiectivul este întotdeauna acelaşi: de a ţine sub control episoadele astmatice, pentru a nu crea probleme grave.

Multor copii le trece astmul sau li se ameliorează pe măsură ce cresc. Unii medici cred că acest lucru se întâmplă deoarece căile respiratorii se maturizează cu timpul, se lungesc și se măresc. Cu este mai mult spaţiu în căile respiratorii, cu atât aerul poate fi inspirat şi expirat mai uşor.

Unii oameni dezvoltă astm când deja sunt adulţi, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să își schimbe viața. Numeroşi atleţi olimpici şi sportivi au astm, dar, cu tratamentul necesar, îşi văd mai departe de activitate!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa