Tipuri de astm la copii. Cum se manifestă, cum se tratează

Ramona Dinescu
astm

Tipurile de astm la copii sunt diferite de cele consemnate la adulți și sunt de obicei clasificate în funcție de ceea ce le determină.

La copii, astmul poate fi de natură alergenică sau non alergenică. Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, spune că nu toți copiii au aceleași simptome, iar manifestările pot varia de la un episod la altul în cazul aceluiași copil.

Principalele semne și simptome de astm la copii sunt următoarele:

–          Accese de ruse frecventă ce pot apărea în timpul jocului, noaptea, în timp ce râd sau plâng.

–          O tuse cronică (care ar putea fi singurul simptom)

–          Mai puțin energie în timpul jocului

–          Respirație rapidă (intermitentă)

–          Copilul se plânge că îl doare în piept sau îl strânge

–          Un sunet fluierat la respirație

–          Mișcări vizibile ale pieptului în timpul respirației greoaie

–          Pauze în respirație

–          Încordare la nivelul mușchilor gâtului sau ai pieptului

–          Sentiment să slăbiciune sau oboseală

Chiar dacă acestea sunt principalele simptome de astm ce apar la copii, medicul va examina probabil orice boală ce poate avea complicații asupra respirației copilului. Testele ce confirmă diagnosticul de astm nu sunt precise până la vârsta de 5 ani.

Cât de comun este astmul la copii?

Astmul este legătura de cauzalitate pentru bolile cronice la copii. Astmul poate apărea la orice vârstă, însă cei mai mulți dintre copii prezintă primele simptome în jurul vârstei de 5 ani. Potrivit site-ului medical www.webmd.com, numai în SUA, numărul copiilor bolnavi de astm depășește cifra de 7 milioane și este în creștere constantă din motive necunoscute.

Tipuri de astm. Factorii de risc

Iată care sunt principalii factori de risc ce duc la dezvoltarea astmului la copii. În funcție de aceștia, pot fi clasificate și tipurile de astm la copii:

–          Alergiile nazale (febra fânului) sau eczemele (iritațiile pielii pe fond alergic)

–          Istoric familial de astm sau alergii

–          Infecții respiratorii frecvente

–          Greutate mică la naștere

–          Expunerea la fum de țigară înainte sau după naștere

–          Creșterea copiilor în medii defavorizate

–          Obezitatea

Având în vedere acești factori de risc, astmul poate fi de natură alergenică sau non alergenică.

Tratamentul astmului la copii

Evitând factorii declanșatori, folosind medicația corespunzătoare și fiind tot timpul cu ochii pe simptomele astmului, sunt modurile în care putem controla astmul la copiii de toate vârstele. Copiii cu astm trebuie întotdeauna ținuți departe de orice sursă de fum.

Pe baza istoricului copilului și a severității formei de astm, medicul curant va dezvolta un plan de acțiune ce va descrie situațiile în care copilul are nevoie de medicamente, ce trebuie să faci atunci când crizele se înrăutățesc și în ce situații trebuie să mergi cu cel mic la urgență. Tu ești cea care trebuie să înțeleagă pe deplin acest plan de acțiune și să te asiguri că îl împărtășești și celor care stau cu copilul atunci când tu nu ești lângă el.

Specialiștii susțin că astmul nu poate fi vindecat, însă poate fi ținut sub control. Scopul unui bun tratamente este ca cel mic să fie capabil să:

–          Aibă o viață activă, normală

–          Să puteți preveni simptomele cronice

–          Să meargă la școală în fiecare zi

–          Să evite simptomele astmului în timpul nopții

–          Să participe la activitățile zilnice fără dificultate

–          Să evite situațiile de urgență și camera de de gardă a spitalului

Ce se întâmplă cu astmul mai târziu?

Experții consideră că un copil cu astm cel mai probabil va fi diagnosticat corect abia după vârsta de 7 ani, mai ales dacă are episoade de respirație șuierătoare, mama sa suferă de astm sau de alergii.

În plus, odată ce căile respiratorii ale unei persoane devin sensibile, vor rămâne așa pentru tot restul vieții. Cu toate acestea, aproximativ 50% dintre copii vor experimenta o ameliorare a simptomelor astmului odată ajunși la adolescență. Unii dintre acești copii vor experimenta din nou simptomele astmului după ce vor deveni adulți. Din păcate, nu există o modalitate prin care să se poate prezice ce simptome se vor ameliora în adolescență și ce simptome vor reveni mai târziu în viață.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa