Testele rapide sunt dispozitive medicale sau kituri pe care le poți achiziționa fie de la farmacie, fie online, fără a avea nevoie de prescripție medicală. Ele pot fi utilizate acasă, în situații speciale, pentru a identifica anumite probleme de sănătate (gripă, Covid, streptococ, rota- adenovirus, intoleranță la gluten etc) sau pentru a furniza informații actuale despre starea de sănătate (monitorizarea nivelului de vitamina D, anemie, proteina C reactivă etc ). Pe unele dintre ele le folosesc și medicii în camerele de gardă ale spitalelor de copii, pentru a le corela cu simptomele și a pune un diagnostic.
Copilul face febră ridicată, care cedează greu la antitermice, are dureri în gât și stare proastă. O fi viroză, Covid, gripă, infecție cu streptococ sau altceva? De câte ori nu ți-ai pus întrebarea aceasta, mai ales când erați în concediu, departe de casă, sau când medicul nu vă putea primi la consultație foarte repede? Camera de gardă nu e întotdeauna o soluție atunci când nu e vorba de urgențe. Pe de o parte, în perioadele de vârf, riscăm să aglomerăm medicii cu non- urgențe, pe de altă parte, acolo ajung copii cu diverse boli contagioase și riști să mergi de acasă cu o boală și să te întorci cu două.
În astfel de cazuri, testarea copilului acasă, cu teste luate din farmacie, poate fi de ajutor. „Aceste teste merită făcute, măcar pentru rezultatul pozitiv. Căci dacă rezultatele obținute sunt pozitive, atunci e sigur că există boala”, spune medicul de familie Irina Costache pentru Totul Despre Mame. Testele de diagnosticare rapidă sunt utile și când suntem plecați în vacanță. Sau în caz de vreo epidemie, când vrem să evităm contactul cu alte persoane bolnave, în camerele de gardă ale spitalelor sau pe holurile cabinetelor medicilor de familie.
Olivia, mama unei fetițe de 10 ani, a ajuns la camera de gardă a unui spital de copii din București într-un weekend, când fetița avea febră mare de cinci zile, stare proastă, durere de gât și semne de deshidratare. După 4 ore de așteptare, medicul care a consultat copilul ezita dacă să îi dea sau nu antibiotic, suspectând totuși infecție cu streptococ betahemolitic. „Avuseseră foarte multe cazuri asemănătoare în acea zi, era o perioadă în care mulți copii aveau streptococ, dar gâtul ei nu era prea concludent. Testele rapide se terminaseră, cel de laborator dura patru zile, așa că, vâzând că medicul ezită, l-am întrebat dacă e ok să cumpăr eu testul de streptococ din farmacie. Mi-a spus că da, dar să mă întorc la ei cu el, pentru a ne asigura că se face corect recoltarea. Mi s-a părut o soluție foarte bună și, atât medicul, cât și eu, am știut după testare că nu îi dăm copilului degeaba antibiotic”, povestește mămica.
Test rapid de gripă A și B, COVID-19 și VSR
La începutul anului, ne confruntam cu Flurona, o coinfecție cu un virus de gripă și coronavirus. Este imposibil să știi dacă ai o coinfecție, fără să te testezi pentru ambele virusuri. „Sfătuiesc oamenii care vor să-și ia un test rapid, să nu ia doar pentru COVID, cum făceau până acum, să ia și pentru gripă“, ne recomanda dr. Adrian Marinescu la acea vreme. Simptomele pentru care un copil ar trebuie testat : congestie nazală sau rinoree, tuse seacă, dureri în gât, febră, frisoane, dureri musculare, dificultate la respirație.
Testele de diagnosticare rapidă a gripei și a coronavirusului implică prelevarea de mostre din zona nasului și a faringelui cu un tampon lung și flexibil care se introduce în nas. Testul rapid pentru gripa A si B + Covid19 + RSV ajută la diagnosticarea rapidă a infecțiilor provocate de virusul de gripă A, B, de virusul sincițial respirator (VSR) și de virusul SARS-CoV-2. Este destinat persoanelor cu vârsta de 14 ani și peste, cu simptome de influenza A/B și RSV/COVID-19 în primele 7 zile de la apariția simptomelor. Necesită recoltare nasofaringiană. Un alt test disponibil în farmacii, Testul Rapid Combo Antigen SARS-CoV-2 & Influenza este recomandat și copiilor, iar recoltarea probelor este tot nasofariangiană.
- CITEȘTE ȘI: Diferența dintre răceală și gripă la bebeluși
Test rapid de depistare a streptococului beta-hemolitic de grup A
Streptococul de grup A este cel mai des întâlnit la suprafața pielii și în interiorul gâtului și reprezintă o cauză comună de infecții, atât la copii, cât și la adulți. Cea mai frecventă boală cauzată de această infecție este scarlatina. În România s-au înregistrat foarte multe cazuri de scarlatină în primăvara anului 2023. Simptomele bolii sunt gât roșu (la interior), cu pete albe sau puroi, limba se acoperă de un strat albicios și apoi începe să se descuameze, iar la 24-48 de ore apare erupția, pete roșii în zona inghinală și axială.
Testul rapid Strep A se face la fel ca exsudatul, analiza care confirmă scarlatina după apariția simptomelor sau înainte, în cazul în care în comunitatea pe care o frecventează copilul au apărut cazuri. Este nevoie să iei o probă din gâtul copilului, după modelul indicat în prospect. Rezultatul se obține în 5 minute, iar dacă este pozitiv, iei legătura cu medicul pentru a primi tratamentul potrivit.
Test rapid de depistare Rota-Adenovirus
Rotavirusul și adenovirusurile sunt cauzele majore ale gastroenteritei infecțioase și sindroamelor asociate, mai ales în rândul copiilor. Infecția poate fi asimptomatică sau poate determina o serie de simptome, de la forme de gastroenterita ușoară, până la diaree severă și stări de voma cu deshidratare. Atunci când virusul este prezent în sistemul respirator, poate cauza faringita, bronșita sau keratoconjunctivita.
Simptomele infectării cu rotavirus sunt vărsăturile și diareea severă, riscul cel mai mare fiind acela al deshidratării. Adenovirusurile afectează căile respiratorii, urinare, intestinele și sistemul nervos, iar semnele infecției sunt febră, tuse, gât inflamat, diaree și ochi roșii.
Testul rapid Rota-Adenovirus presupune prelevarea unei probe din materiile fecale. Rezultatul se obține în doar 10 minute. Dacă este pozitiv, luați legătura cu medicul pentru a primi tratamentul necesar. Există și test rapid Adenovirus din materii fecale, acest test depistând doar infecția cu adenovirusuri; test rapid rotavirus antigen – care depistează infecțiile cu rotavirus, dar și teste rapide combo Norovirus+Rotavirus+Adenovirus.
Test rapid de măsurare a nivelului de proteină C reactivă (CRP)
Proteina C reactivă este un compus sintetizat de ficat, ale cărui valori cresc ori de câte ori o afecțiune provoacă o infecție în organism. Este eliberată în organism la doar câteva ore după începutul unei infecții, răniri sau o altă cauză a inflamației. Precedând simptome precum febra, cefaleea (durere de cap difuză, continuă sau intermitentă) sau stări de slăbiciune, nivelurile CRP cresc și de 1.000 de ori atunci când infecția din organism este de natură bacteriană.
Testul rapid proteină C reactivă (CRP) măsoară nivelul de proteină reactivă C dintr-o probă de sânge. Poate fi făcut în orice moment al zilei și este nevoie de o picătură de sânge din deget. Testul oferă un rezultat în 10 minute. Testul CRP nu are valoare de diagnostic, el indică doar prezența inflamației, fără a putea identifica sursa acesteia. Medicul, însă, folosește rezultatul pentru a stabili un diagnostic, după un examen clinic și alte investigații. De aceea, este important să iei legătura cu medicul dacă rezultatul testului este pozitiv.
Test rapid de depistare a parazitului Giardia lamblia
Gardia lambia este numele unui protozoar flagelat, un parazit microscopic care provoacă giardioza. Deși unele persoane nu au niciun fel de simptome, majoritatea copilașilor infectați cu acest parazit se confruntă cu gaze și flatulență, crampe abdominale, bolboroseală la stomac și stare de greață, diaree cu scaune spumoase, galbene, urât mirositoare și deshidratare.
Testul rapid Giardia lamblia presupune detectarea calitativă a parazitului din materiile fecale. Proba poate fi recoltată în orice moment al zilei.
Test rapid de măsurare a vitaminei D
Până să dezvolte semne vizibile de rahitism la nivelul oaselor, un copil cu deficit de vitamina D răcește des, poate avea tulburări de creștere, iritabilitate și slăbiciune musculară. În plus, unii copii sunt mai predispuși la insuficiență sau carență de vitamina D decât alții. Cel mai indicat este să-i faci copilului testarea periodică a vitaminei D.
Testul rapid pentru Vitamina D este un test imunologic, semicantitativ, care determină în 10 minute concentrația de 25-OH-Vitamina D (D2+D3) din sânge. Se poate efectua în orice moment al zilei. Monitorizarea periodică a nivelului vitaminei D la copii ajută în prevenirea mai multor afecțiuni, printre care: osteoporoză, osteomalacie, boli cardiovasculare, gripă, obezitate.
Trebuie să știi că mai există un test rapid de măsurare a nivelului de vitamine din urină. Se recomandă ca prelevarea mostrei de urină să fie făcută dimineața. Interesant este că testul vine la pachet cu o aplicație complet gratuită care oferă sfaturi nutriționale personalizate pentru a te ajuta să faci alegeri alimentare care să acopere lipsa vitaminelor semnalate în urma testului. Sfatul nostru este să întrebi și medicul după ce te testezi. Testul măsoară, printre altele, nivelul vitaminei C, al calciului, sodiului, magneziului și al apei.
Test rapid pentru depistarea anemiei
Anemia feriprivă este larg răspândită în rândul copiilor și femeilor de toate vârstele, dar mai ales în rândul femeilor care au încă menstruație (cel puțin 20 % suferă de carență de fier). Principalele semne sunt paloarea, starea de oboseală, cefalee, ritm cardiac mai rapid sau insuficiență respiratorie pe durata exercițiilor fizice, care apar treptat și ar putea trece neobservate fără test rapid anemie. De aceea, este important să se determine dacă depozitele de fier existente sunt suficiente pentru nevoile fizice.
Testul rapid anemie (Fe) detectează carența de fier dintr-o picătură de sânge din deget și se poate face în orice moment al zilei. Rezultatul se obține în 5 minute.
Test rapid pentru depistarea bolii Lyme
Lyme este o boală infecțioasă produsă de o bacterie (Borrelia Burgdorferi), transmisă omului și animalelor prin mușcătura de căpușă. Boala este însă destul de rar întâlnită, dar complicațiile acesteia pot fi foarte grave. Testarea acasă este recomandată dacă apar simptome după o perioadă în care v-ați plimbat prin locuri cu iarbă mare ori vegetație abundentă, în păduri din zone cu climă temperată. Simptomele sunt durere în locul mușcăturii, umflătură, senzație de arsură în locul afectat, dificultăți respiratorii (în cazul persoanelor alergice).
Testul rapid pentru boala Lyme depistează prezența în sânge a anticorpilor Imunoglobulinei M (IgM) care apar în cazul infectării cu bacteria Borrelia. Deși nu toate mușcăturile de căpușă provoacă această boală, existența testelor rapide pentru depistarea bolii poate completa investigațiile recomandate de medic.
În prezența simptomele și a unui rezultat negativ la testele rapide, cereți ajutor medicului pediatru!
Testele de diagnosticare acasă pot fi o unealtă valoroasă pentru părinți în monitorizarea sănătății copiilor lor, oferindu-le informații rapide atunci când există simptome de boală. „Problema apare dacă rezultatele sunt fie negative, fie neconcludente, iar copilul are, totuși, simptomatologie specifică. Se poate întâmpla să ai copilul bolnav și, totuși, testul să iasă negativ”, atrage atenția medicul Irina Costache. În aceste cazuri, este important să înțelegem că utilizarea acestor teste rapide trebuie combinată întotdeauna cu sfatul și îndrumarea medicilor.
ATENȚIE! Testarea la domiciliu, cu aceste kit-uri disponibile în farmacii, este doar orientativă și nu înlocuiește, decât în situații speciale, consultul medical. Comunicați medicului, măcar telefonic sau prin sms, rezultatul testului, pentru a primi informațiile corecte privind tratamentul care trebuie urmat sau investigațiile care sunt necesare pentru diagnostic!
Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre teste rapide pentru depistarea diverselor afecțiuni, îți recomandăm să citești și:
- Controale de prevenție gratuite pentru copiii de la 0 la 17 ani. Lista completă, pe vârste
- Analize la copii. Lista examenelor medicale din primii ani de viaţă
- Primul an în colectivitate. Cum susții imunitatea copilului tău încă dinainte de a ajunge la grădiniță