Teste de sarcină există de diferite tipuri și la diferite prețuri pe piață. Iată răspunsurile la câteva întrebări esențiale legate de testele de sarcină.
Testele de sarcină sunt gândite să vă spună dacă sângele sau urina conțin un hormon numit gonadotropină corionică umană (hCG). Acest hormon începe să fie produs imediat ce oul fecundat se atașează de peretele uterului. Acest lucru se întâmplă de obicei, nu întotdeauna, cam la șase zile după ce a avut loc fecundarea. Dacă sunteți gravidă, nivelul de hCG continuă să crească rapid, dublându-se la fiecare două-trei zile.
Ce tipuri de teste de sarcină sunt disponibile?
Două tipuri principale de teste pot spune dacă sunteți însărcinată: testele de urină și testele de sânge.
Testele de urină pot fi făcute acasă sau la cabinetul unui doctor. Multe femei aleg să facă testul de sarcină pentru acasă, cam la o săptămână de întârziere a ciclului menstrual. Testele de sarcină pentru acasă sunt intime și comode.
Aceste produse vin cu instrucțiuni. Urmați-le cu atenție pentru un rezultat cât mai exact. După testare, puteți confirma rezultatul mergând la doctor, care poate efectua teste de sarcină mai sensibile și mai sigure.
Testele de sânge se fac la doctor, dar sunt mai rar folosite decât testele de urină. Acest tip de teste pot detecta o sarcină mai repede decât un cele pentru acasă, chiar la șase-opt zile după fecundare. Doar că obținerea rezultatelor durează mai mult decât la testele pentru acasă.
Testele calitative hCG pur și simplu verifică dacă hCG este prezent. Răspunde cu „da” sau „nu” la întrebarea: „Sunt gravidă?”. Doctorii cer acest tip de teste pentru a confirma sarcina la zece zile de întârziere a ciclului menstrual. Însă acest tip de teste pot detecta hCG mult mai devreme.
Testele cantitative hCG (beta hCG) măsoară exact cantitatea de hCG din sânge. Pot descoperi chiar și niveluri foarte mici de hormon. Deoarece aceste teste de sarcină pot măsura concentrația de hCG din sânge, ar putea fi de ajutor în descoperirea oricăror probleme în timpul sarcinii. De asemenea, ele ar putea fi folosite (în combinație cu alte teste) pentru excluderea unei sarcini extrauterine (ectopice) sau pentru monitorizarea unei femei după un avort, când nivelul de hCG scade rapid.
Cât de exacte sunt testele de sarcină?
Ar trebui să știți că dacă așteptați o săptămână după lipsa ciclului puteți avea rezultate de o acuratețe mai ridicată. Rezultatele sunt de asemenea mai clare dacă faceți testul dimineața, când urina este mai concentrată.
Testele de urină pentru acasă au o acuratețe de 99%. Testele de sânge sunt chiar mai sigure de atât.
Acuratețea testelor de sarcină pentru acasă depinde de:
- Cât de corect urmăriți instrucțiunile
- Când ovulați în ciclul menstrual și cât de curând s-a produs implantarea
- Cât timp a trecut de la fecundare
- Sensibilitatea testului făcut
Testul pentru acasă e scump sau greu de făcut?
Puteți cumpăra teste de sarcină pentru acasă fără rețetă din farmacii. Prețurile diferă în funcție de producător, dar majoritatea sunt ieftine, între cinci și treizeci de lei.
Testele de sarcină pentru acasă sunt rapide și ușor de folosit. Au de asemenea și acuratețe foarte mare dacă urmați cu exactitate instrucțiunile. Toate funcționează în unul din modurile următoare:
- Țineți testul în jetul de urină
- Colectați urina într-un pahar în care introduce-ți testul
- Colectați urina într-un pahar din care luați cu o pipetă și picurați pe test.
Cu oricare dintre aceste tehnici va trebui să așteptați câteva minute înainte de a vedea rezultatul. Răspunsul poate fi apariția unei linii, a unei culori, sau a semnelor „+” sau „-”. Unele teste digitale pot afișa chiar și cuvinte. Dacă aveți nelămuriri în legătură cu testul sau cu rezultatu, consultați medicul.
Ce înseamnă rezultatul testului?
E important să știți ce înseamnă rezultatele pozitiv sau negativ.
Dacă rezultatul este pozitiv, sunteți însărcinată. Ăsta este rezultatul indiferent cât de ștearsă este linia, culoarea sau semnul afișate. Dacă aveți un rezultat pozitiv ar trebui să consultați doctorul în legătură cu ce aveți de făcut în continuare.
În cazuri rare, puteți avea un rezultat fals pozitiv. Asta înseamnă că nu sunteți însărcinată dar testul spune că sunteți. Puteți avea un rezultat fals pozitiv dacă aveți sânge sau proteine prezente în urină. Și anumite medicamente, cum ar fi sedativele, anticonvulsivele sau somniferele pot de asemenea cauza rezultate fals pozitive.
Dacă rezultatul este negativ, probabil nu sunteți însărcinată. Ați putea însă fi gravidă dacă:
- E trecut termenul de valabilitate al testului.
- Ați făcut testul într-o zi greșită.
- Ați făcut testul prea devreme.
- Aveți urina prea diluată pentru că ați consumat prea multe lichide înainte de test.
- Luați anumite medicamente, cum ar fi diuretice sau antihistaminice.
Dacă aveți un rezultat negativ al testului, încercați să refaceți testul în săptămâna care urmează pentru a fi sigură. Unele teste de sarcină pentru acasă sugerează să faceți asta indiferent de rezultatul testului. Dacă aveți două rezultate diferite, mergeți la doctor. Un test de sânge poate confirma rezultatul.
Dacă ți s-a părut util acest articol despre interdicțiile în sarcină, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.