Televizor în camera copilului: cum îi afectează somnul

Alexandra Irimiea
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante. Foto: Guliver

Copilul tău are televizor în camera lui? Dacă da, poate ar fi cazul să te răzgândești. Află cum îi influențează negativ somnul și odihna.

Televizorul a devenit un alt treilea părinte pentru generațiile mileniului trei și, deși s-a tot vorbit despre efectele sale negative asupra dezvoltării copilului, el nu a fost dat afară din case. Ba, dimpotrivă, încă își ocupă locul pe tron, în sufragerie, iar în multe familii a fost invitat să rămână și peste noapte, în dormitor.

Un nou studiu, publicat într-o revistă de pediatrie americană, arată că uitatul la televizor înainte de culcare, mai ales la imagini violente, poate cauza probleme de somn – dificultăți în a adormi, treziri peste noapte sau coșmaruri.

Cei care sunt supuși cel mai mult acestui risc sunt copiii care au un televizor în camera lor, iar studiul arată că pe măsură ce ei petrec mai mult timp în compania programelor tv, situația se înrăutățește.

Televizor în camera copilului: influența în funcție de vârstă

Pe de altă parte, uitatul la televizor în timpul zilei, la un conținut adecvat vârstei, nu pare să afecteze somnul de noapte, arată studiul. Cercetătorii subliniază faptul că problemele apar în rândul copiilor de 3-5 ani care se uită la imagini violente, înfricoșătoare sau supărătoare.

„La 7-10 ani, copiii sunt la o vârstă la care, din punct de vedere cognitiv au abilitatea de a realiza că ceea ce văd nu este real, ba chiar pot să se amuze de violența prezentată,pe care nu o consideră înfricoșătoare. Dar la 3-5 ani, copiii nu au atins încă acest nivel de dezvoltare”, a declarat Michelle Garrison, medic la Institutul de Cercetare Pediatrică din Seattle, pentru blogul medical al CNN.

Garrison recomandă ca, dacă avem televizor în camera copilului, acesta să fie stins cel puțin cu o oră înainte de culcare.

De asemenea, uitatul la televizor în rândul preșcolarilor a fost recent legat de dezvoltarea bolilor cardiovasculare și de diabetul de tip 2.

Acestea sunt niște afirmații deloc de neglijat. Însă, nu este nici primul și nici ultimul studiu care arată influența negativă a programelor tv asupra dezvoltării copiilor. Unii părinți au ales să-l elimine cu totul, alții îl folosesc fără restricții, luându-l ca pe un obiect obișnuit ce face parte din lumea tehnologiei în care trăim.

Televizor în camera copilului: da sau nu?

În timp, cei mai mulți părinți au creat o relație de iubire-ură cu televizorul, cel puțin în privința folosirii lui de către copii. În concluzie, chiar dacă nu-l agreează ca instrument de educare, îl aprobă tacit în schimbul unor zeci de minute de liniște și conviețuire în pace.

Mămici, să ridice mâna cine nu și-a lăsat copilul, măcar o dată, seara, la desene animate atunci când cel mic a insistat, deși trecuse ora de culcare. Nu vă judec! Până la urmă, nu ați comis nicio crimă. Și eu am cedat de nenumărate ori, cu gândul că data viitoare voi găsi o soluție mai bună.

Norocul meu a fost că într-o seară, acum vreo 3-4 luni, televizorul din dormitor s-a stricat subit. De atunci, nu l-am mai reparat. Iusti nu-i simte lipsa, chiar dacă, în unele seri, mai cere desene animate pe telefon sau tabletă.

Acum e mai liniște seara, avem mai mult timp și pentru noi, să discutăm, să povestim ce ni s-a întâmplat peste zi, să ne facem planuri.

În locul desenelor ce se derulau rapid prin fața ochilor, acum ne facem propriile animații, creăm „porumbei” pe pereți, din umbrele făcute cu mâinile noastre. În plus, ne place să spunem povești inventate, cu iepurași, lupi, urși și tigri, toți creați de noi. Iar după 20 de minute de joacă din asta, ne ia pe amândoi somnul, îmbrățișați. Curios este că televizorul se află încă în dormitor, la locul lui, dar nu mai are viață.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa