3 surse de acizi grași esențiali și rolul lor în sănătatea copiilor

Magda Popescu
surse de acizi grași esențiali

Sănătatea copiilor depinde de nutrienții pe care aceștia îi iau din alimentație! Iar consolidarea ei începe încă din perioada intrauterină. Există studii care demonstrează rolul acizilor grași în dezvoltarea armonioasă a copiilor! Care sunt cele mai importante surse de acizi grași esențiali și care este rolul acestora în păstrarea sănătății?

Multe dintre femeile însărcinate nu sunt conștiente de implicațiile pe care le are asupra copilului propriul lor stil de viață. Deficitul de elemente esențiale – cum ar fi acizii grași omega 3 și omega 6 – din organism se va transmite și fătului. Acest fapt se concretizează printr-o greutate mică la naștere și prin copii cu dificultăți în dezvoltare. De aceea este bine să cunoaștem surse de acizi grași esențiali, dar și rolul acestora în organism.

Care este rolul acizilor grași în păstrarea sănătății?

  • Acizii grași esențiali Omega 3 și Omega 6 sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, fiind vitali scutului de mielină, învelișul celulelor nervoase. Aceștia contribuie, mai ales la copii, la dezvoltarea sănătoasă a creierului și a funcțiilor cognitive.
  • Copiii ale căror diete includ o mare varietate de grăsimi esențiale par să aibă un avantaj în ceea ce privește dezvoltarea timpurie. Studii recente arată că acest lucru este valabil pentru sugari care provin din mame cu o alimentație bogată în acizi grași esențiali.
  • Consumul adecvat de Omega 3 este extrem de important și pentru mamă în timpul sarcinii. Acest acid gras joacă un rol esențial în determinarea duratei de gestație și în prevenirea depresiei perinatale, conform studiilor citate de ncbi.nlm.nih.gov
  • Studii efectuate în cadrul Clinicii Mayo au arătat, de asemenea, că persoanele care au o dietă bogată în grăsimi polinesaturate prezintă o reducere a simptomelor de tulburări cognitive, cum ar fi pierderile de memorie, conform theadplan.com/alzheimersdietblog/.
  • Cercetătorii au descoperit că sugarii născuți din mame cu un nivel mai ridicat în sânge de acid gras omega 3 docosahexaenoic (DHA) au prezentat un nivel avansat de atenție în al doilea an de viață. Tot aceștia, în primele șase luni de viață s-au dezvoltat mai rapid, fiind cu două luni înaintea celor care provin din mame cu un nivel mai scăzut de DHA, conform www.webmd.com.
  • S-a constatat că acei copii care au fost hrăniți la sân au un IQ mai ridicat atunci când ajung la vârsta de 8 ani, spre deosebire de cei hrăniți cu lapte praf. Explicația oamenilor de știință este pusă pe seama nivelurilor ridicate de acizi grași esențiali. Aceștia sunt prezenți în laptele matern. Cercetătorii subliniază faptul că lipsa de omega 3 din hrana mamei duce la riscul de apariție ulterioară al depresiei și a altor tulburări.

Surse de acizi grași esențiali în alimentația zilnică

Uleiul de cânepă
Produsele din cânepă sunt numite și echilibrul perfect al naturii datorită conținutului ridicat de acizi grași nesaturați. S-au dovedit a fi un real ajutor în creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copiilor și nu numai. Folosiți-l cu încredere în salate, bruschete, supe creme!

Nucile și semințele. Nucileși semințele de in oferă supradoze de acizi grași esențiali. Se pot adăuga la cerealele pentru micul dejun sau la o mulțime de alte preparate.

Legumele. Nu toate legumele au acizi grași Omega-3, dar pot fi regăsiți în spanac, broccoli, conopidă, dovleac. De reținut că prepararea termică nu distruge valoroșii acizi.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa