Suflu sistolic la copii. Cum se tratează și care sunt motivele de îngrijorare

Ramona Dinescu
suflu sistolic

Diagnosticul de suflu sistolic la copii este unul foarte înspăimântător pentru părinți, fără să știe că, de fapt, este destul de comun. De cele mai multe ori, un astfel de diagnostic nu reprezintă motiv de îngrijorare deoarece nu afectează deloc sănătatea copilului.

Ce înseamnă de fapt suflu sistolic? Am întrebat-o pe Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatrie care ne-a spus că, prin definiție, nu  este un diagnostic al unei afecțiuni. Iar pentru a înțelege exact ce înseamnă, mai întâi trebuie să știm cum funcționează inima.

Cum funcționează inima?

O inimă normală are patru camere și patru valve (care funcționează ca o ușă care se deschide într-o singură direcție). Cele două camere de pompare inferioare ale inimii sunt denumite ventricule, iar cele superioare, atrii.

Iată care este cursul normal al sângelui:

– Sângele care revine din corp spre camera superioară dreapta (atriul drept) este scăzut în oxigen.

– Acest sânge trece prin valvă către camera inferioară dreaptă (ventriculul drept) iar apoi traversează valva pulmonară pentru a primi oxigen.

– Sângele îmbogățit cu oxigen se întoarce în atriul stâng și traversează prin valvă către ventriculul stâng.

– Sângele este apoi pompat spre corp prin valva aortică către aortă, un mare vas de sânge ce transportă sângele către vasele mai mici de sânge pentru a livra oxigen.

Folosind un stetoscop, medicul poate examina inima prin ascultarea zgomotelor pe care aceasta le face. Astfel, prin stetoscop se poate auzi un sunet familiar, cauzat de închiderea valvelor după pomparea sângelui.

Suflul sistolic descrie un extra sunet asemănător cu cel al închiderii valvei. Uneori, acest sunet în plus este doar zgomotul normal al fluxului sanguin ce trece printr-o inimă sănătoasă. Alteori, suflul sistolic poate fi semnul unei probleme la inimă.

Diagnosticul de suflu sistolic

Așa cum spuneam, inițial, diagnosticul se pune în urma ascultării de rutină cu stetoscopul a sunetelor ce vin de la inimă. Suflul sistolic poate fi auzit atât la bebeluși, cât și la copii mai mari și adolescenți și reprezintă o serie de vibrații de durată variabilă. Suflul sistolic este un murmur care începe în timpul sau după prima bătaie a inimii și se termină înainte sau în timpul celei de-a doua bătăi a inimii.

În funcție de intensitatea, frecvența, calitatea și durata murmurului cardiac, medicul va trimite copilul către un consul cardiologic pediatric pentru mai multe investigații ce ar presupune o electrocardiogramă sau o ecografie cardiacă.

În urma investigațiilor se poate stabili că cel mic poate avea una din cele două categorii de suflu sistolic:

1. Suflu sistolic fiziologic. Acesta înseamnă că murmurul cardiac apare fără semnificații patologice și implicații clinice și poate fi depistat la naștere sau mai târziu. Responsabile sunt de obicei cauzele extra cardiace ce generează un flux mai rapid al sângelui precum efort fizic, anemie, febră, infecții, intoxicații. Acesta nu necesită tratament și nici modificări ale stilului de viață.

2. Suflu sistolic patologic. Acesta poate fi de natură congenitală sau dobândit ulterior în viață și necesită consultul unul cardiolog de pediatrie pentru mai multe investigații. Din neferice, un procent tot mai mare de copii se naște cu defecte congenitale la nivelul inimii, unele dintre ele fiind descoperite în primele luni de viață, altele mai târziu, unii dintre ei neavând nici un simptom evident în afară de murmurul cardiac.

În cazul bebelușilor, poți bănui că ar putea fi vorba de un defect al inimii congenital dacă prezintă unul din următoarele simptome: respirație rapidă, dificultăți la hrănire, buze vineții, incapacitate de a se dezvolta. La copii mai mari și adolescenți, semnele pot fi: oboseală, dificultate în a face exerciții sau efort fizic, durere la nivelul pieptului.

Tratamentul se stabilește de cardiolog în funcție de natura problemei. Trebuie reținut că suflul sistolic nu este o boală, este mai degrabă un simptom al unei afecțiuni la nivelul circulației sanguine.

De obicei, nu necesită nici un tratament, însă dacă este patologic se poate trata cu antibiotice sau chiar chirurgical, atunci când e nevoie să fie tratată o valvă ce nu se închide cum trebuie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa