Sucul de fructe în alimentația copilului. Care sunt cantitățile sigure și tipurile de suc bune

Ramona Dinescu
fetita care bea suc

Sucul de fructe poate fi consumat de copii fără grijă, atâta vreme cât este vorba de o cantitate moderată care nu aduce în discuție pericolul creșterii în greutate, susțin ultimele cercetări în domeniul nutriției infantile.

Un nou studiu efectuat la University of Washington din Seatle, la începutul anului 2017, susține că o porție de suc de fructe pe zi este cantitatea ideală pentru copii, nepunând în pericol aportul ponderal. ”Pe baza probelor actuale, nu am descoperit nici un motiv pentru care o porție pe zi de suc de fructe natural ar putea contribui la creșterea în greutate a copiilor”, susține Dr. Brandon Auerbach, autorul studiului.

Pentru a ajunge la această concluzie specialiștii au analizat rezultatele a opt studii publicate ce au implicat peste 34.000 de copii care au consumat suc de fructe și au observat astfel și efectele apărute asupra greutății.

Copiii sub vârsta de șase ani care au băut o porție de suc de fructe zilnic au crescut puțin în greutate, dar nesemnificativ din punct de vedere clinic. Acești copii au luat mai puțin de o jumătate de kilogram în greutate într-un an de zile, a notat Auerbach, iar analiza nu a demonstrat faptul că sucul de fructe a dus la creșterea în greutate.

În plus, copiii cu vârste între 7 și 18 ani care au băut un pahar de suc de fructe pe zi nu au arătat nici un efect clinic asupra greutății corporale.

Copiii mai mici au fost atrași în principal de sucul de mere, în timp ce aceia mai mari au preferat sucul de portocale. Autorii studiului au explicat că sucul de portocale care are un indice glicemic mai mic, ar putea fi relaționat cu o creștere în greutate mai mică. Alimentele și băuturile cu indice glicemic scăzut sunt relaționate cu un nivel mai mic al zahărului din sânge.

Sucul de fructe 100% vs alte băuturi răcoritoare

Cercetătorii au ținut să menționeze expres faptul că studiul lor a fost concentrat pe sucurile din fructe 100% nu pe alte băuturi aromate sau carbogazoase cu fructe.

Dr. James Krieger, director executiv la Healthy Food America și co autor al studiului, a spus că „probele asupra creșterii în greutate, a riscului de diabet și a altor probleme de sănătate din cauza consumului de băuturi răcoritoare îndulcite, sunt extrem de solide”.

În cazul de față, conform lui Krieger, s-a pus problema dacă zahărul din sucul obținut 100% din fructe poate cauza aceleași probleme de sănătate.

Cei doi medici, autori ai studiului recomandă părinților să ofere copiilor suc obținut 100% din fructe în cantități moderate și anume: între 120 și 180 de ml de suc pe zi copiilor cu vârsta sub 6 ani și între 230 și 350 de ml de suc de fructe pe zi, copiilor între 7 și 18 ani.

Având în vedere aceste informații, putem considera că sucul obținut 100% din fructe poate fi o alternativă în alimentația copilului, mai ales în cazul aceluia mofturos care nu acceptă fructele proaspete.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa