Subnutriția, marea temere a mamelor cu copii mofturoși

Ramona Dinescu
subnutritia

Subnutriția este o afecțiune severă ce frecventă în special la copiii din țările din lumea a treia. Subnutriția afectează copii ce provin din regiuni și familii foarte sărace, afectate de războaie sau dezastre naturale, dar nu-i atinge pe micuții noștri mofturoși care par să nu mănânce nimic toată ziua.

Orice părinte care are un copil sclifosit la mâncare își poate pune problema dacă acesta ar putea să ajungă subnutriți. De fapt, chiar și cel mai mofturos copil, într-un fel sau altul își asigură necesarul zilnic caloric și o mare parte dintre nutrienți. Subnutriția are mai multe forme, poate fi ușoară sau severă și poate apărea la orice vârstă. Este adevărat că cei mai afectați pot fi copiii, deoarece nutrienții din alimentație sunt esențiali pentru creșterea și dezvoltarea lor armonioasă.

Ceea ce este important de menționat este faptul că o deficiență a unei anumite vitamine sau a unui mineral din organism nu înseamnă subnutriție, iar în țările civilizate copiii doar de astfel de deficiențe pot suferi.

Ce sunt foamea și subnutriția?

Oricui i se face foame la un moment dat. Foamea este semnalul pe care îl transmite organismul atunci când are nevoie de mâncare.

Malnutriția nu este echivalentă cu foamea, deși de multe ori acestea două sunt strâns legate. Persoanele care sunt subnutrite cronic, duc lipsă de nutrienții esențiali pentru sănătate. Subnutriția cronică poate cauza probleme severe de sănătate, iar un copil subnutrit ar putea să se oprească din creștere, atât fizic cât și psihic.

Cauzele foamei și subnutriției

Persoanele care nu mănâncă suficientă mâncare adeseori devin înfometate, iar pe termen lung aceasta poate duce la subnutriție.

Important de menționat este că uneori nu foamea este cea care duce la această afecțiune, ci vinovate ar putea fi unele boli și condiții care împiedică digestia și absorbția nutrienților.

– Cei care suferă de boala celiacă prezintă probleme intestinale cauzate de gluten.

– Copiii cu fibroză chistică nu pot absorbi nutrienții din alimentație din cauză că această afecțiune atacă pancreasul, organul care produce enzimele necesare pentru digestie.

Copiii care nu consumă un anumit nutrient în doza zilnică recomandată pot avea o deficiență nutrițională. Cea mai des întâlnită deficiență în lume este deficiența de fier care duce la anemie.

Cine riscă să ajungă subnutrit?

Peste tot în lume, persoanele care trăiesc în zone extrem de sărace sunt supuse celui mai mare risc de subnutriție. În țările sărace afectate de războaie sau calamități naturale precum secetă sau cutremure, unde producția și distribuția normale de hrană sunt afectate, poate apărea pericolul foametei și al subnutriției.

Subnutriția poate afecta persoanele de toate vârstele, însă cei mai expuși sunt bebelușii și copiii mici, precum și bătrânii.

Alcoolul poate interfera cu absorbția nutrienților, motiv pentru care alcoolici prezintă un risc crescut de a deveni subnutriți, mai ales în cazul în care nu consumă suficientă mâncare.

Copiii și adolescenții care urmează diete speciale, precum vegetarienii, au nevoie de o alimentație echilibrată pentru a se asigura că primesc toți nutrienții esențiali.

Simptomele subnutriției

Subnutriția afectează atât corpul, cât și mintea. Cu cât o persoană este mai subnutrită, adică cu cât are o carență mai mare de nutrienți, cu atât poate avea probleme mai mari de sănătate. Semnele subnutriției sunt diferite de la un caz la altul, în funcție tipul nutrientului care lipsește din organism, însă poate include următoarele simptome:

– Oboseală și lipsa energiei

– Amețeală

– O imunitate scăzută

– Piele uscată, descuamată,

– Gingii umflate și sângerânde

– Dinți cariați

– Deficit de atenție și probleme de concentrare

– Subponderabilitate

– Slăbiciune musculară

– Balonare

– Osteoporoză sau oase fragile

– Probleme legate de funcționarea organelor interne

– Probleme de învățare.

Dacă o femeie însărcinată este subnutrită are multe șanse să dea naștere unui copil cu o greutate mică.

Copiii cu deficit sever de vitamina A prezintă riscul de a se îmbolnăvi din cauza bolilor diareice sau al pojarului.

Deficitul de fier poate duce la retard mintal și întârzieri în dezvoltare.

Din fericire, subnutriția se poate trata prin asigurarea unei diete echilibrate și eventual a unor suplimente cu vitamine și minerale.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa