Studiu: laptele mai gras îi ferește pe copii de obezitate

Alexandra Constantin
laptele mai gras îi ferește pe copii de obezitate

Laptele mai gras îi ferește pe copii de obezitate, în timp ce consumul de lapte cu un conținut mai mic de grăsimi nu înseamnă și mai puțină grăsime corporală, arată rezultatele celui mai recene cercetări realizate de specialiștii canadieni.

La studiul, care a fost publicat în ,,American Journal of Clinical Nutrition”, au participat 2.700 de copii, cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani. O parte dintre aceștia au consumat de-a lungul timpului lapte cu un conținut mai mare de grăsimi, în timp ce ceilalți sortimentele degresate. În primă fază specialiștii le-au calculat copiilor indicele de masă corporală. Astfel, rezultatele obținute au arătat că cei din prima categorie, care au băut lapte mai gras, aveau de fapt un indice de masă corporală mai mic decât ceilalți, arată www.netmums.com. De asemenea, copiii care au consumat lapte bogat în grăsimi aveau și un nivel mai ridicat de vitamina D în organism și simțeau senzația de foame mai rar. Cercetătorii cred că acești copii ajung să nu consume gustări bogate în calorii și care nu sunt sănătoase, iar acest lucru îi ajută să aibă o greutate normală pentru vârsta lor.

Laptele mai gras îi ferește pe copii de obezitate, dacă este consumată o cană pe zi

După ce au analizat rezultatele obținute de la participanți, oamenii de știință canadieni au observat că nivelul de vitamina D din organismul copiilor care consumau câte o cană de lapte mai gras pe zi era mult mai ridicat decât la cei care obișnuiau să bea lapte cu 1% grăsime. Explicația specialiștilor legată de acest aspect este una simplă: vitamina D se dizolvă în grăsimi și nu în apă, iar dacă persoana consumă lapte bogat în grăsimi atunci și nivelul de vitamină este mai ridicat. ,,Copiii care beau lapte cu un conținut mai mic de grăsimi nu au mai puțină grăsime corporală decât cei care beau lapte mai gras. Mai mult, cei din prima categorie tind să aibă și un nivel mai mic de vitamina D în organism. Iar acestea sunt doar două aspecte care nu recomandă copiilor consumul de lapte cu puține grăsimi”, spune Jonathon Maguire, medic pediatru în cadrul Spitalului de Copii din Toronto, Canada.

Care sunt recomandările specialiștilor

Copiii cu vârsta de până în 2 ani trebuie să consume lapte cu un conținut cât mai ridicat de grăsimi, potrivit recomandărilor actuale ale National Health Service din Marea Britanie. Și asta deoarece ei nu pot asimila caloriile și vitaminele esențiale de care au nevoie dacă beau lapte mai puțin gras. ,,Părinții pot da copilului lapte cu un conținut mai redus de grăsimi din când în când, dar numai dacă cei mici au o alimentație variată, echilibrată și care să le ofere nutrimenții necesari pentru o bună dezvoltare. Consumul frecvent de lapte mai puțin gras nu este indicat până la vârsta de 5 ani. Cu atât mai mult că acest fel de lapte nu conține un aport potrivit de vitamina A, dar și de calorii ce ajută copilul să crească sănătos”, adaugă medicul pediatru.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa