STUDIU: Grețurile matinale pot fi benefice pentru bebeluș. Cum să treci mai ușor peste răul de dimineață

Magda Popescu
greturile matinale

Grețurile matinale sunt printre cele mai neplăcute simptome din timpul sarcinii. Până la 85% dintre femeile gravide au grețuri în timpul primului trimestru de sarcină. Chiar dacă pe viitoarea mamă o afectează atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, un studiu publicat în „Journal of Reproductive Toxicologie” și preluat de parenting.com arată că această perioadă este chiar benefică pentru bebeluș.

Concluziile studiului au apărut în urma monitorizării a peste 850.000 de femei însărcinate și au arătat că persoanele care au avut grețuri și vărsături pe parcursul sarcinii au avut mai puține avorturi spontane și au născut copii sănătoși. Doar 6,4 la sută au născut prematur, în timp ce procentul femeilor care nu au experimentat grețurile supărătoare și au născut înainte de termen este de 9,5.

Cauza este de tip hormonal

Sindromul de disgravidie, care se manifestă prin aceste grețuri și vărsături, este cauzat de un dezechilibru hormonal care apare în timpul sarcinii la toate femeile, dar mai ales din cauza creșterii rapide a unui hormon, gonadotropina corionică umană (hCG). Acesta este eliberat de placentă în primul trimestru și este responsabil pentru implantarea cu succes a embrionului în uter, dar și pentru urinările frecvente, problemele gastrointestinale sau gustul de metal. Toate acestea sunt simptome ale sarcinii și nu indică existenta unor probleme legate de evoluția acesteia, din contră, arată că totul merge bine.

Atenție! Dacă ești însărcinată și nu ai grețuri sau alte simptome neplăcute, nu îți face griji. Asta nu înseamnă că este ceva în neregulă cu sarcina! Acest studiu amintește doar că unele simptome sunt perfect normale și că este nevoie doar de o colaborare permanentă cu medicul, în special în cazul în care acestea devin severe.

Cum să treci mai ușor peste răul de dimineață

• Mănâncă puțin și des. Schimbările hormonale pot afecta glicemia, așadar să mănânci mai puțin și mai des poate fi soluția pentru a păstra constant nivelul glicemiei

• Bea multa apă. Hidratarea este foarte importantă pentru o femeie însărcinată

• Ghimbirul și menta sunt cele mai eficiente plante aromatice pentru această etapă.

• Ronțăie biscuiți sau sărățele îainte de a te da jos din pat.

• Dormi mai mult. Oboseala apare mai des la femeile însărcinate, de aceea odihnește-te mai mult, chiar și în timpul zilei.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa