De ce copiii sub 5 ani ar trebui să bea lapte cu grăsimi

Cristina Călin, redactor
lapte integral

Începând cu vârsta de doi ani sau chiar trei, ai liber, din punct de vedere medical, să îi dai copilului tău și lapte din comerț. Atenție, însă, la ce tip de lapte îi dai! Un studiu realizat de cercetători canadieni și publicat în American Journal of Clinical Nutrition evidențiază faptul că este indicat să îi dai copilului lapte integral, nu semidegresat sau degresat. Potrivit sursei citate,  șansele ca un copil care bea lapte integral să aibă probleme de greutate sunt foarte mici.

Cercetarea vine în contradicție cu recomandările Food Standars Agency din Marea Britanie, dar și ale altor entități responsabile cu sănătatea publică din întreaga lume, care le cereau părinților ca, după ce copiii împlinesc doi ani, să aleagă lapte semidegresat pentru a preveni obezitatea. Totuși, canadienii spun că cei 2700 de subiecți cărora li s-a dat doar lapte integral au avut o scădere a indexului de masă corporală cu aproape un procent față de cei care consumă lapte semigresat. Greutatea celor care au participat la studiu s-a păstrat în limite normale, diferența constituind limita dintre normoponderabilitate și supraponderabilitate.

Însă, includerea acestui tip de lapte în alimentație a dus la creșterea nivelului de vitamina D din organism, se arată în studiul citat. Aceasta este responsabilă cu protecția oaselor și întătirea sistemului imunitar, ceea ce înseamnă o rezistență mai bună în fața bolilor. Pentru a crește nivelul de vitamina D, nu a fost nevoie decât de o cană de lapte integral pe zi. Cei care beau lapte semidegresat au nevoie de o cantitate de trei ori mai mare de lapte pentru a avea un aport optim de vitamina D, pentru că aceasta este liposolubilă și are nevoie de grăsimi pentru a fi mai ușor asimilată de organism.

Descoperirea cercetătorilor canadieni are o explicație simplă: laptele integral este mai hrănitor și de aceea copiii vor fi mai puțin tentați să ia gustări hipercalorice între mese.

Medicul Jonathon Maguire, pediatru la spitatul St Michael’s Hospital din Toronto și conducătorul cercetării, a declarat: ”cei care beau lapte degresat nu au o cantitate mai mică de grăsime în organism și nici nu beneficiază de efectele pozitive ale vitaminei D. Situația este, astfel, de două ori negativă”. Cercetătorul canadian a prezentat și niște statistici care arată că, deși cantitatea de lapte integral consumată în ultimii 30 de ani s-a înjumătățit, numărul persoanelor obeze s-a triplat, ceea ce duce la concluzia că alta este cauza.

Hrănirea copilului și 5 greșeli uzuale pe care le fac mamele

Topul celor mai hrănitoare gustări pentru copii

10 metode simple ca să îl înveți pe copil să mănânce sănătos. Plus o „armă secretă” ce nu dă greș

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa