Strabismul la copii. Cum îl recunoști și cum se poate corecta

Marina Rosenfeld

Strabismul la copii este o afecțiune care apare frecvent, dar poate fi cu ușurință corectată. Dacă un copil se uită cruciş sau nu are ochii aliniaţi ar putea avea strabism sau ambliopie. Mergeţi la medic, acesta vă va îndruma către un oftalmolog. Din fericire, aceste boli se pot trata dacă sunt descoperite la timp.

Trebuie să ştiţi că e normal ca ochii unui nou-născut să fie nealiniaţi până la patru luni, aceasta fiind perioada în care învaţă cum să-i folosească. Dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte după această vârsta sau se înrăutăţeşte, adresaţi-vă medicului.

Ce este strabismul?

Strabismul este lipsa coordonării între ochi. Dacă bebeluşul pare să se uite cu ochii în direcţii diferite sau nu poate fixa cu privirea un obiect, strabismul ar putea fi de vină. Strabismul este o problemă a felului în care creierul coordonează ochiul şi nu e o problemă a muşchilor ochilor. De aceea, specialiştii nu recomandă exerciţii optometrice. Dacă strabismul nu este tratat, creierul va începe să ignore informaţia primită de la un ochi, ceea ce duce până la urmă la deteriorarea vederii. Această boală se numeşte ambliopie sau “ochi leneş”.

Cum ştiu dacă bebeluşul are strabism?

Dacă un copil are strabism, el pare să se uite încrucişat sau un ochi pare să alunece înspre interior, spre exterior sau în sus. Când ochii deviază înspre interior se numește esotropie, iar când deviază spre exterior se numeşte exotropie. Strabismul poate fi constant (ceea ce înseamnă că ochii sunt nealiniaţi permanent sau intermitent (însemnând că apare când şi când).

Uneori, un copil pare să se uite cruciş, dar ochii sunt perfect aliniaţi: se întâmplă mai ales când se uită către dreapta sau stânga. Se numeşte pseudostrabism.

Cel mai comun exemplu de pseudostrabism este pseudoesotropia, când copilul pare să se uite convergent, dar este de fapt o iluzie optică cauzată de un pliu mare al pleoapei sau de o distanţă mare între ochi.

Care e tratamentul pentru strabism?

Strabismul care e rezultatul al unei vederi slabe la distanţă se corectează cu ochelari, mai ales dacă e depistat devreme. Strabismul care persistă şi sub acest tratament se corectează cu operaţie. Deşi centrul problemei este în creier, care nu coordonează bine cei doi ochi, nu e posibil să operăm creierul pentru a alinia ochii. În schimb, se operează muşchii ochiului. Operaţia mai mult compensează decât să corecteze problema.

“Dacă ai o maşină condusă de un computer, iar acesta îi spune maşinii să vireze la dreapta, poţi realinia roţile spre stânga pentru a compensa” explică oftalmologul pediatru James Ruben.

Care sunt cauzele strabismului?

Uneori, strabismul este congenital. Pare să fie moştenire de familie, dar poate să apară în familii fără istoric, iar asta indică şi alte probleme cu vederea. Strabismul este prezent în alte boli cum ar fi paralizia cerebrală sau sindromul Down.

Copiii născuţi prematur sau cu greutate mică la naştere au risc mai mare de a se naşte cu strabism.

Sursa: www.babycenter.com

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa