Vești bune de la Cord Blood Center despre tratamentele cu celule stem

TOTUL DESPRE MAME
Cord Blood Center Totul despre mame
Cord Blood Center Totul despre mame
Nelly și părinții ei

Tratament cu celule stem pentru un caz de paralizie cerebrală

Nelly Vadovičová, o fetiță de 5 ani din Slovacia a primit infuzie cu celule stem din sângele propriu.

Astfel, Nelly Vadovičová se alătură celorlalți 3 copii (Andrej, Lucia, Alex) spriiniți de grupul international Cord Blood Center pentru a beneficia de tratament cu celule stem recoltate la naștere.

După o sarcină fără probleme pentru mama lui Nelly, au survenit câteva complicații neașteptate în timpul travaliului. Doctorii au dat vestea cumplită abia după 1 an de la nașterea micuței: paralizie cerebrală infantilă.

„Paralizia cerebrală este cauzată de leziuni ale sistemului nervos care se produc înainte de naştere, în timpul naşterii sau imediat după naştere. Cea mai comună cauză este lipsa oxigenului – se numeşte encefalopatie hipoxic-ischemică. Leziunea cerebrală se manifestă cu precădere la nivel motor, sub formă de paralizie, iar alte consecinţe includ modificări în dezvoltarea psihomotorie”, explică Dr. Tudor Panu, General Manager, Cord Blood Center Medical.

Experţi de renume mondial au speranţe mari în ceea ce priveşte terapia celulară bazată pe regenerarea ţesuturilor lezate. Banca de celule stem Cord Blood Center a început cooperarea cu Duke University Hospital din SUA, una dintre cele 10 clinici de top din SUA specializate în tratarea paraliziei cerebrale.

Nelly a primit celule stem din sângele propriu prin administrare intravenoasă, într-o manieră similară unei transfuzii sangvine. Celulele ar trebui să găsească zonele afectate din creier şi să regenereze ţesuturile distruse.

„Faptul că un centru de transplant atât de renumit precum Duke University Hospital a acceptat o unitate de sânge din cordonul ombilical din banca noastră confirmă calitatea grefelor procesate de experții laboratoarelor Cord Blood Center”, adaugă Dr. Tudor Panu.

Și Alex, pacientul român în vârstă de 3 ani, a beneficiat de un tratament cu propriile celule stem

În mod similar, și Alex – pacientul român de 3 ani – a fost sprijinit anul acesta de Cord Blood Center pentru a beneficia de tratament cu propriile celule stem stocate în banca din România. În momentul transplantului, Prof. Dr. Joanne Kurzberg, de la Duke Medical Center estima că primele rezultate vor putea fi vizibile abia după 6 luni. Alex continuă tratamentul și terapiile de recuperare, iar părinții afirmă că în ultimele 4 luni s-au observat unele îmbunătățiri la nivel cognitiv, micuţul încercând să focalizeze spre direcţia de unde i se vorbeşte. Acest lucru urmează să fie confirmat de către specialiștii care îl monitorizează pe micuțul Alex.

Cord Blood Center Totul despre mame
Alex, pacientul român în vârstă de trei ani

În prezent, se studiază utilizarea celulelor stem din sângele din cordonul ombilical și în alte diagnostice, cum ar fi pierderea auzului după naştere la copii, diabetul de tip 1, poliartrita reumatoidă, autismul etc.

„Dorim nu doar să stocăm sângele din cordonul ombilical, ci şi să ne implicăm în utilizarea acestuia în tratament. Viziunea noastră este să extindem cât se poate de mult utilizarea celulelor stem din sângele din cordonul ombilical pentru tratarea pacienţilor, în conformitate cu tendinţele medicinii globale”, adaugă Dr. Tudor Panu.

„Am fost cu adevărat şocaţi când am aflat diagnosticul de paralizie cerebrală. Din păcate, omul nu îşi alege boala. Ne-am bucurat că am avut oportunitatea de a-i oferi fiicei noastre acest tratament unic”, a declarat mama lui Nelly, Mariana Vadovičová. Soţul ei a adăugat: „Avem mari speranţe în ceea ce priveşte vindecarea lui Nelly şi avem încredere că, datorită celulelor stem, Nelly a noastră va reuşi să ţină pasul cu prietenii ei sănătoşi. Este foarte hotărâtă, iar acest lucru ne motivează şi pe noi.”

 

Aici citiți mai multe despre codul de etică profesională din domeniul celulelor stem.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa