Sportul îmbunătățește memoria copiilor. Câtă mișcare se recomandă zilnic

Cristina Călin, redactor
memoria-copiilor

Există o relație de reciprocitate între musculatura dezvoltată a copiilor și rezultatele școlare bune, anunță foxnews.com, citând un studiu realizat de cercetători de la Nothwest University din Boston, Statele Unite ale Americii.

Un studiu recent arătase legătura între activitățile sportive și abilități cognitive îmbunătățite la preadolescenți, dar noua cercetare a subliniat că există o legătură independentă între masa musculară și rezultatele foarte bune la testele de memorie și la cele de matematică și citire.

Masă musculară mare, note bune

La studiu au participat 75 de copii, cu vârste între 9 și 11 ani, care au fost puși să facă anumite teste sportive de aerobic și de rezistență la efort. Acelorași copii li s-au dat apoi teste de memorie, algebră, geometrie, citire și scriere. Medicul Charles H. Hilmann, conducătorul studiului, a spus că rezultatele bune la ambele tipuri de teste, fizice și cognitive, sunt datorate faptului că prin sport plămânii alimentează mult mai bine creierul și inima cu oxigen. Rezultatele bune la științe nu au avut legătură cu vârsta, sexul, clasa, IQ-ul sau nivelul de educație din familie, factori pe care echipa de cercetători i-a luat în considerare atunci când a făcut evaluarea finală.

Copiii cu masă musculară mai mare raportată la greutatea totală a corpului au avut rezultate mai bune la teste academice față de colegii lor care nu pun prea mare accept pe mișcare. De asemenea, în timpul examenelor sau a altor situații în care memoria copiilor este pusă la încercare, cei mai musculoși au dat randament mai bun.

Concluzia studiului este că dacă fiecare copil ar face cel puțin 60 de minute de mișcare moderată, dar viguroasă și constantă pe zi, rezultatele lor școlare s-ar îmbunătăți vizibil. Mai mult, spun cercetătorii, autoritățile ar trebui să ia în considerare introducerea orelor de sport intercalate în timpul activității academice, pentru a crește performanțele școlare.

În cazul adulților, astfel de studii s-au făcut cu mult timp în urmă, iar rezultatele au fost aceleași, ceea ce arată că sportul nu ne face doar mai sănătoși, ci mai inteligenți, încă de mici.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa