Spălatul pe mâini ar trebui să fie regula numărul unu de igienă personală a oricărui individ și ar trebui să fie prima lecție predată cu multă dragoste și grijă unui copil.
Spălatul pe mâini este subiectul meu preferat, nu pentru că aș fi o obsedată, ci pentru că, îmi place mie să cred, este esențial. Am văzut atâția oameni care nu se spală pe mâini după ce folosesc toaletele, încât, de multe ori, mă tem să mănânc la restaurant și sunt nevoită să spăl cu apă și săpun aproape orice cumpăr din supermarket. Mâinile murdare reprezintă principala sursă de transmitere a virusurilor și bacteriilor și mi se pare inutilă munca pe care o depun pentru imunizarea copiilor mei și a întregii familii atâta vreme cât nu ne spălăm pe mâini.
Am ținut atât de mult la acest aspect, am repetat această regulă și le-am amintit copiilor de câteva ori pe zi că trebuie să se spele pe mâini, încât celui mare i-a intrat în obicei și primul lucru pe care îl face atunci când intră în casă sau înainte de masă este să se spele pe mâini. Dacă am văzut că se poate, atunci am încredere că va intra și în rutina copilului mic, mai ales că încerc că toată această activitate de câteva minute să fie o joacă însoțită de povești și explicații cât mai interesante pentru copii. Dar să vedem ce spun specialiștii despre spălatul pe mâini.
Reguli pentru spălatul pe mâini
Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru a insistat asupra faptului că, prin igienă personală corectă, în general, și prin spălarea mâinilor, în special, scade foarte mult riscul infectării copilului cu bacterii și virusuri periculoase.
Când trebuie să ne spălăm pe mâini? Și noi, adulții, dar și copiii trebuie să ne spălăm ori de câte ori manevrăm alimente, înainte de masă, când venim de afară, după ce am făcut curat în casă, am aruncat gunoiul, am folosit toaleta, am pus mâna pe animale, fie ele ținute în casă și ori de câte ori ne-am murdărit.
Cât timp? Spălatul pe mâini durează până la 30 de secunde – 1 minut.
Cum se face corect? Pentru mai multă eficiență, trebuie să ne spălăm cu apă caldă și săpun, atât pe palme cât și pe dosul palmelor, între degete și pe fiecare deget în parte. Doar apa nu este suficientă pentru a îndepărta germenii, ci ajută la clătirea săpunului.
Unde ne spălăm pe mâini? Acasă, la grădiniță, la restaurant, afară. Oriunde ne aflăm, trebuie să ne spălăm pe mâini. În situațiile în care nu avem la îndemână apă și săpun, putem folosi șervețelele umede pe bază de alcool sau acele geluri dezinfectante. Nu sunt la fel de eficiente precum apa și săpunul, dar curăță destul de bine.
Cum îl înveți pe cel mic obiceiul spălatului pe mâini?
Până în jurul vârstei de 4 ani copilul nu are deprinderea igienei personale, la fel cum orice alt lucru trebuie să i-l amintești tu periodic. Acea vorbă care spune că tu ești principalul lui exemplu este foarte adevărată. Dacă copilul te va vedea zilnic că te speli pe mâini, de fiecare dată când este necesar, cu siguranță va învăța din asta. Mai apoi, trebuie să-i explici zilnic cât de necesar este să faceți acest lucru și să faci din spălatul pe mâini o joacă însoțită de poezii și povești amuzante pentru el. Eu le-am spus de multe ori ”Povestea marii bacterii albastre” care avea talentul de a se face invizibilă pe mâini și care abia aștepta ca băiețelul Nicușor să nu se spele pe mâini ca să poată să-l atace. Bacteria nu era rea, voia doar să mănânce, însă Nicușor știa că, dacă ajungea să pape de la el, el ar fi ajuns la spital, așa că o spăla cu apă și săpun, iar ea ajungea pe țevile de la baie și găsea acolo suficientă hrană. Așa erau cu toții fericiți și sănătoși.