Incredibil, dar 6,6 milioane de copii din toată lumea mor înainte de a împlini vârsta de 5 ani. Iar morțile lor pot fi prevenite atât de ușor, cu o soluție simplă, rapidă și deloc costisitoare: spălatul pe mâini cu apă și săpun.
„Imaginați-vă că un avion cu 250 de copii și bebeluși e pe cale să se prăbușească, și dacă ați ști cum să-l opriți, ați face-o? Acum imaginați-vă că 60 de avioane pline cu copii mai mici de 5 ani se prăbușesc în fiecare zi.” (Myriam Sidibe)
Această statistică este înfricoșătoare! Realitatea este că diareea și pneumonia sunt printre primele două cauze de deces la copii sub 5 ani. Iar cel mai eficient mod de a preveni aceste boli este… spălatul pe mâini cu săpun.
Myriam Sidibe este o cercetătoare în domeniul sănătății, originară din Mali. Ea călătorește în toată lumea pentru a promova un produs atât de necesar vieții cotidiene, săpunul. În cadrul unei conferințe TED a vorbit despre importanța creării acestui obicei în familie, să-i învățăm de mici pe copii să se spele mereu pe mâini: după ce au folosit baia, după ce au mângâiat un animal, după ce au venit de afară sau înainte de a mânca.
De ce nu ne spălăm pe mâini cu săpun?
Statisticile prezentate de Myriam Sidibe arată că, de fapt, 4 din 5 persoane nu se spală pe mâini după ce merg la toaletă, la nivel global. Iar asta se întâmplă și în țările unde există toalete moderne și echipate, dar și în țări unde rata de mortalitate infantilă este ridicată. Și atunci de ce nu ne spălăm pe mâine? Să fie din cauză că nu avem săpun. Se pare că nu ăsta este motivul.
„Spălatul mâinilor cu săpun, atât de obișnuit, poate înjumătăți cazurile de diaree și reduce la o treime infecțiile respiratorii”, spune Myriam.
Chiar și în țările cele mai sărace, există săpun. „În 90% din casele din India, 94% din casele din Kenya veți găsi săpun. Chiar și țările care au puțin săpun, ca Etiopia, tot au un procent de 50%”, spune Myriam.
Și atunci? Cine e de vină? Cercetătoarea a răspuns la această întrebare oferind exemplul unui băiețel indian, Mayank. El nu are acces să spele zilnic pe mâini cu săpun pentru că mama lui nu i-l oferă.
„În familia lui, săpunul e folosit pentru baie, pentru spălatul hainelor, pentru spălatul vaselor. Părinții lui cred uneori că e un bun de mare preț, așa că-l țină în dulap. Îl țin ascuns ca el să nu-l irosească. În medie, în familia lui Mayank, se folosește săpun pentru spălatul mîinilor o dată pe zi în cel mai bun caz, iar uneori chiar și o dată pe săptămână pentru spălatul mâinilor cu săpun. Care-i rezultatul? Copiii contractează boli din locul care ar trebui să-i îngrijească și să-i protejeze cel mai mult, casele lor”, mai spune Myriam.
Spălatul pe mâini cu săpun este arma numărul unu ce poate fi folosită în a salva viața a peste 600.000 de copii în fiecare an.
Săpunul a fost folosit în secolul XIX pentru a preveni răspândirea holerei și este folosit și astăzi cu același scop.
În lume s-au creat câteva parteneriate publice-private care să promoveze spălatul pe mâini cu săpun. S-au făcut chiar și o campanie la nivel mondial: „Ajută un copil să ajungă la 5 ani”.
„Majoritatea copiilor care mor, mor în prima lună de viață și știm că dacă dăm câte un săpun fiecărei moașe și dacă săpunul e folosit înaintea atingerii bebelușilor putem reduce și schimba aceste numere.” (Myriam Sidibe)
Iată de ce e important ca noi, adulții, să folosim cât mai des săpunul și să dăm acest obicei mai departe, să-i învățăm pe copii, de mici, că este important să se spele pe mâini cu săpun. Le poate salva viața!
„Data viitoare când vă gândiți la un dar pentru o nouă mamă și pentru familia ei nu căutați prea mult: dați-i săpun. E cea mai frumoasă invenție din sănătatea publică”, își încheie Myriam pledoaria.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.