articol susținut de

Soluții pentru consolidarea imunității înainte de începerea grădiniței și a școlii

Theodora Fintescu, redactor
Soluții la îndemână pentru imunitatea copiilor care încep grădinița sau școala. FOTO: Shutterstock

Pentru cei mici, începerea grădiniței și a școlii înseamnă, înainte de orice, bucuria de a întâlni sau reîntâlni colegi, a jocului și a activităților alături de aceștia. Pentru părinți, dincolo de emoția unei noi etape sau a unui nou început, intrarea copilului în colectivitate înseamnă o serie de provocări, dat fiind faptul că aceasta este perioada în care cei mici sunt expuși cel mai mult virusurilor și bacteriilor. 

Este greu de anticipat cât de des va lua copilul diverse afecțiuni din comunitate, pentru că există o serie de variabile care influențează acest lucru: imunitatea moștenită genetic, imunitatea deja formată prin expunerea anterioară la virusuri și bacterii, alimentația, stilul de viață, starea lui generală de sănătate (existența unor afecțiuni cronice, a unor predispoziții), etc. La fel de mult contează și un alt aspect, care este însă imposibil de controlat: atitudinea părinților colegilor de grădiniță sau școală atunci când copiii lor sunt bolnavi: cu cât ei sunt mai responsabili și își țin copiii acasă în perioadele contagioase ale celor mici, cu atât scade riscul îmbolnăvirii colegilor.  

Soluții pentru consolidarea imunității

Deși nu există soluții magice care să garanteze că cel mic nu va aduce acasă boli din comunitate sau că formele de boală vor fi unele foarte ușoare, părinții au totuși la îndemână câteva soluții pentru a ajuta organismul copilului în lupta cu virusurile și bacteriile și de a-l pregăti să facă față mai ușor și mai rapid provocărilor.

Iată care sunt acestea:

Alimentația: pentru ca imunitatea să funcționeze la capacitate maximă, este important să fie ajutată și de alimentație. Mesele echilibrate, consumul de fructe, legume, lactate, ouă, carne și pește sunt esențiale. La fel de important este ca, atunci când cumpărăm mâncare din magazine, să alegem produse cu etichete cât mai curate. În general, copiilor le plac mesele bogate în carbohidrați, însă trebuie știut faptul că, în lupta cu infecțiile, aceștia fac mai mult rău decât bine. 

Stilul de viață

  • Somn: fiecare vârstă are propriile nevoi când vine vorba de somn. Copiii de 3-5 ani au nevoie de 10-13 ore de somn, iar cei de 6-12 ani, de 9-12 ore. Nu neglijați acest lucru, pentru că un organism obosit are mai puține resurse în lupta cu îmbolnăvirile.
  • Mediu de viață liniștit, lipsit de stres: și copiii resimt stresul din casă, chiar dacă sunt mici și par neafectați de tensiuni și certuri care, aparent, nu îi privesc. Mediul în care cresc influențează răspunsul lor la boală, care e mai prompt atunci când ei sunt înconjurați de iubire, armonie și înțelegere. 
  • Joacă și plimbări în aer liber: expunerea corpului la ultraviolete este esențială pentru aportul optim de Vitamina D, importantă pentru imunitate, așa că joaca și plimbările în aer liber sunt sănătate curată. E recomandat ca cei mici să petreacă zilnic câteva ore la aer curat, nu doar pentru sănătatea lor fizică, ci și pentru cea emoțională.  
  • Măsuri de igienă: gura și nasul sunt „ușile” prin care intră în corp virusurile și bacteriile responsabile de majoritatea îmbolnăvirilor. Copiii trebuie învățați de mici să se spele obligatoriu pe mâini, cu săpun, când se întorc de afară și înainte de fiecare masă.  

Izolarea în perioadele delicate: în perioada creșei sau a grădiniței pot exista perioade de timp în care copilul va trebui să rămână acasă pentru a se trata, pentru a nu da boala mai departe și pentru a preveni complicațiile sau o nouă îmbolnăvire. Când corpul lui se reface după o boală care i-a scăzut imunitatea, cum e cazul gripei sau al varicelei, e important să se evite întâlnirea cu alte virusuri sau bacterii, pentru a nu suprasolicita organismul. De asemenea, mulți părinți care au și bebeluși acasă, evită să-și ducă copiii mai mari în colectivitate, în perioadele cu epidemii, pentru a-i proteja în felul acesta și pe frații cei mici.       

Ajutor pentru sistemul imunitar

Vorbiți-le copiilor despre sistemul lor imunitar și despre importanța respectării măsurilor care îl pot fortifica. Spuneți-le că în interiorul lor există o armată cu soldăței care trebuie antrenați și pregătiți să iasă câștigători în lupta cu înbolnăvirile. Pe lângă respectarea măsurilor menționate mai sus, putem ajuta sistemul imunitar cu produse de consolidare a acestuia înainte de intrarea în colectivitate și ulterior.

Iată două produse de ajutor pentru „soldăței”:

  • Frutdep IMMUNO– este un produs de primă intenție în consolidarea imunității, în infecții respiratorii și recurente. Se poate administra de la 3 ani. Este eficient în reducerea duratei și a severității infecțiilor de tract respirator, precum și a recurențelor, prin acțiunea antivirală, cea antibacteriană și de consolidare a sistemului imunitar. Acest produs conține o combinație de resveratrol, lactoferină, betaglucan și vitamine din grupul B, acid folic, vitamina C și sucuri din fructe. 
  • FORTIMMUNO Kids– cu o formulă special concepută pentru susținerea funcționării normale a sistemului imunitar: Lactoferină, Vitamine și Zinc. Poate fi folosit în prevenție, în faza acută a bolii și în perioadele de consolidare a imunității.
  • Pentru consolidarea imunității înainte de intrarea în colectivitate, recomandarea de utilizare este de 10 zile/ lună Frutdep IMMUNO, urmată de 10 zile FortIMMUNO Kids și 10 zile pauză, timp de 3 luni.      

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa