Soarele și ochii copiilor. Decât cu ochelari proști, mai bine deloc!

Alexandra Ion
protectie ochi

Ochii copiilor trebuie protejați de razele soarelui și de lumină. Protecția este necesară mai ales la mare, dar este la fel de importantă și la munte.

Razele solare, indiferent de tipul lor, au efect imediat asupra ochilor, mult mai intens decât asupra pielii. Mai mult, efectul soarelui asupra corneei, cristalinului și retinei sunt ireversibile și pot duce la afecțiuni grave. Ochii copiilor sunt foarte sensibili, așa că potecția corectă nu este un moft, ci o necesitate. Degradarea ambientului, poluarea, intensificarea radiațiilor solare, dar și reducerea păturii de ozon obligă la măsuri suplimentare de protecție.

Ochii copiilor sunt deosebit de vulnerabili la razele soarelui, deoarece cristalinul este imatur (până la 5-7 ani). Din această cauză nu poate filtra radiația UV la fel de eficient ca la adulți, ceea ce poate produce leziuni ale retinei. Se consideră că 25% din expunerea la radiația UV a retinei se consumă până la vârsta de 18 ani. Expunerea retinei copiilor la radiațiile nocive este de trei ori mai mare decât a adulților, tocmai din cauza imaturității cristalinului.

În cazuri extreme, expunerea poate provoca arsuri ale retinei, cunoscute sub numele de fotocheratită, ceea ce poate duce la pierderea temporară a vederii și la leziuni pe termen lung.

Iată cum poți proteja ochii copiilor și câteva sfaturi de care trebuie să ții cont!

Ochelarii de soare sunt prima soluție. Aceștia trebuie să respecte două condiții. Să aibă o formă care să asigure o protecție eficientă și să aibă o lentilă de calitate care să asigure un bun filtru pentru radiațiile UV.

Copiii care au probleme de vedere trebuie să poarte ochelari de soare de foarte bună calitate, culoarea lentilei fiind recomandată de medic. Opinia oftalmologului care se ocupă de copil este obligatorie.

Regula calității este obligatorie. Nu-i cumpăra copilului ochelari de soare de calitate proastă, pentru că efectul este devastator.

Dacă lentilele nu au filtru UV, culoarea închisă face pupila să se dilate, iar cantitatea de raze dăunatoare care pătrunde în ochi este mult mai mare. Decât cu ochelari proști, mai bine fără, atenționează specialiștii. Dacă nu are ochelari, atunci folosește o sapcă sau o pălărie cu boruri mari care să apere ochii.

Ochelarii de soare pentru copii trebuie să fie incasabili. Lentilele din policarbonat sunt cele mai bune, pentru că sunt rezistente, solide și nu se sparg. Alege-i  într-o nuanță care să nu denatureze culorile (cu lentile negre sau maro, niciodată galben, roșu sau albastru), și nici capacitatea de percepție în spațiu.

Copiilor mici le poți pune ochelari de soare legați cu o bandă pe la spate între hulube. Așa stau bine fixați pe năsuc și la ochi.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa