Sindromul șocului toxic este o infecție serioasă, dar nu foarte des întâlnită, cauzată de Stafilococul auriu sau de Streptococul betahemolitic de tip A, două bacterii extrem de periculoase.
Sindromul șocului toxic a fost la origini relaționat cu folosirea tampoanelor, deoarece primele cazuri de îmbolnăviri au apărut la sfârșitul anilor 1970 din această cauză. Cercetările au condus la crearea unor tampoane mai bune și la formarea unor obiceiuri mai sănătoase de folosire a lor. Astfel, numărul îmbolnăvirilor cu sindromul șocului toxic a scăzut dramatic. Azi, jumătate dintre cazurile de astfel de infecții sunt legate de menstruație.
Însă, așa cum spune Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, sindromul șocului toxic nu este strict legat de tampoane. Buretele contraceptiv și diafragma, două modalități de prevenire a unei sarcini, au fost și ele relaționate cu sindromul șocului toxic. De asemenea, orice persoană care are orice fel de infecție cu stafilococ, inclusiv pneumonie, abcese, o rană infectată sau o infecție a pielii, septicemie, sau o infecție a oaselor, poate suferi de sindromul șocului toxic.
Majoritatea cazurilor de sindromul șocului toxic relaționate de o infecție cu streptococ sunt cauzate de faptul că bacteria ajunge în zone sensibile precum tăieturi, julituri ale pielii, răni chirurgicale și chiar bășicile de pojar.
Cum se manifestă sindromul șocului toxic?
Simptomele sindromului șocului toxic se pot traduce prin febră bruscă foarte mare, senzație de leșin, diaree, durere de cap, erupție cutanată și crampe musculare. Dacă copilul tău prezintă aceste simptome, sună medicul imediat, ne îndemnă Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.
Simptomele debutează brusc, temperatura poate fi peste 39 de grade Celsius, cu o cădere bruscă a tensiunii arteriale (cu amețeli sau leșin), stare de confuzie, vomă, diaree, dureri de cap și dureri musculare.
O erupție cutanată asemănătoare unei arsuri solare poate apărea oriunde pe suprafața corpului, inclusiv în palme sau pe tălpi. Unele persoane au și ochii injectați și o roșeață neobișnuită sub pleoape sau în interiorul gurii (și în zona vaginală în cazu femeilor). Zona din jurul unei răni infectate se umflă, se înroșește și devine sensibilă, deși ar putea părea că nu este infectată.
Alte simptome ar mai putea fi cele legate de starea mentală precum confuzie, dar și o scădere a capacității de urinare, amețeală și slăbiciune în corp, precum și stare de sete.
Dacă este netratată, această boală poate afecta ficatul, rinichii și poate cauza probleme serioase precum convulsii, sângerări sau insuficiență cardiacă.
Ca orice alte bacterii, stafilococul auriu și streptococul betahemolitic de tip A, se pot răspândi ușor de la o persoană la alta dacă nu se respectă regulile igienei personale. Spălatul pe mâini trebuie să fie o regulă de bază. Adolescentele trebuiesc sfătuite să fie foarte riguroase cu igiena lor personală și se recomandă folosirea absorbantelor în locul tampoanelor.
Diagnostic și tratament
Sindromul șocului toxic este o urgență medicală. Dacă bănuiești că cel mic ar putea avea această infecție, trebuie să suni medicul imediat. În funcție de simptome, medicul te poate primi la camera de gardă, în cabinetul său sau te poate trimite la Secția de urgență a celui mai apropiat spital.
În cazul suspiciunii de sindromul șocului toxic, se pot face analize ale pielii, se pot lua probe din rănile de pe pielie, nas sau vagin pentru a depista bacteria. De obicei se trece imediat la tratamentul cu perfuzii și antibiotice și se caută natura îmbolnăvirii. Se recomandă spitalizarea pentru a se monitoriza tensiunea arterială, respirația și alte semne ale altor posibile probleme medicale precum afectarea organelor interne.
Sindromul șocului toxic este o afecțiune foarte rară, dar care poate fi fatală dacă nu este depistată și tratată la timp. Dacă însă se respectă tot protocolul și este depistată la timp, infecția este vindecabilă.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.