articol sponsorizat de

Sindromul metabolic, fenomenul care ia amploare printre copii. Cum putem evalua riscurile

Sindromul metabolic la copii apare din aceleași motive ca la adulți: excesul ponderal, alimentația dezechilibrată și sedentarismul.

Oana Antonescu, redactor
fată supraponderală care ține un cântar în brațe. Sindromul metabolic apare la copiii supraponderali și obezi
Sindromul metabolic apare frecvent la copiii care au un exces ponderal. Foto: Shutterstock

Sindromul metabolic, o problemă despre care se credea că afectează doar adulții, a devenit tot mai frecvent în rândul copiilor și adolescenților. Netratat, el îi predispune la diabet și boli cardiovasculare la vârsta adultă, iar deficitul de vitamina D crește riscurile. Află în continuare ce analize sunt recomandate pentru a-l depista din timp și a preveni complicațiile lui. 

„Epidemia” de obezitate care afectează tot mai mulți copii și adolescenți le-a adus o nouă problemă de sănătate întâlnită până nu demult doar la adulți: sindromul metabolic. El nu este o boală în sine, ci un cumul de tulburări de metabolism care crește riscul de diabet zaharat de tip 2 și afecțiuni cardiovasculare. 

Sindromul metabolic este o noțiune acceptată recent în pediatrie. Existența lui a fost recunoscută de puțin timp, iar numărul copiilor și adolescenților afectați de el este în creștere.

Prevalența globală a sindromului metabolic este de 2,8% la copiii cu vârste între 6 și 12 ani și de 4,8% la copiii și adolescenții din grupa de vârstă 13-18 ani, potrivit unei statistici citate de revista The Lancet. Un alt studiu, publicat în revista Translational Pediatrics, a estimat prevalența generală a sindromului metabolic la 3,3%, pentru toate grupele de vârstă. Prin comparație, astmul, care este cea mai frecventă boală cronică a copiilor, are o prevalență de 9,4%, potrivit European Respiratory Review

Sindromul metabolic apărut în copilărie și adolescență are consecințe la vârste adulte. Dacă nu este diagnosticat și tratat, copiii riscă să dezvolte diabet zaharat de tip 2 și boli cardiovasculare cu debut precoce.

Ce este sindromul metabolic și cum se definește la copii

Dereglările metabolice care definesc acest sindrom „anunță” o serie de tulburări apărute la nivel celular înainte ca diabetul și bolile cardiovasculare să se instaleze, a explicat pentru Totul despre Mame asistent universitar dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator şi directorul medical Synevo România.

În cazul adulților, Federația Internaţională de Diabet definește sindromul metabolic prin asocierea obezității abdominale cu cel puțin două dereglări metabolice dintre următoarele:

  • nivel crescut al glicemiei (valoare egală sau mai mare de 100 mg/dL à jeun – pe nemâncate);
  • hipertensiune arterială (valoare egală sau mai mare de 130/85 mmHg);
  • nivel crescut al trigliceridelor (valoare egală sau mai mare de 150 mg/dL (1,7 mmol/L);
  • nivel scăzut al colesterolului HDL, colesterolul „bun” (valoare mai mică de 40 mg/dL la bărbați și de 50 mg/dL la femei).

Citește aici despre colesterolul la copii: cum îl controlezi prin alimentație.

„Acești factori de risc se adresează adulților, însă cei mai mulți dintre ei sunt întâlniți și la copii, respectiv adolescenți. Circumferința abdominală este singura definită doar la adulți – diferit pentru bărbați și femei. În schimb, glicemia crescută, nivelul trigliceridelor peste limita normală, nivelul scăzut al colesterolului HDL și hipertensiunea arterială sunt raportate și la copii. Astfel, ei pot îndeplini 4 din 5 criterii ale sindromului metabolic“, potrivit medicului Antoanela Curici. 

Citește aici tot ce trebuie să știi despre glicemia la copii.

Excesul ponderal este cauza cea mai frecventă de hipertensiune arterială (HTA) la copii și adolescenți. HTA este detectată la aproximativ 30% dintre copiii și adolescenții supraponderali și obezi. Valorile de referință ale tensiunii arteriale variază în funcție de vârstă, sex și înălțime, fiindcă ele se modifică pe măsură ce copilul crește.

Obezitatea favorizează sindromul metabolic la copii

Copiii ajung să dezvolte sindrom metabolic din aceleași motive ca adulții: exces ponderal, alimentație dezechilibrată și lipsa activității fizice. Copiii și adolescenții cu o greutate în limitele normale se confruntă rar cu tulburări metabolice, prevalența sindromului fiind de cel mult 1% la ei, arată datele studiului anterior menționat, publicat în revista Translational Pediatrics. Cu cât crește numărul de kilograme, cu atât riscul de sindrom metabolic e mai mare. Prevalența lui la copiii supraponderali este de 11,9%, iar la cei obezi, ea ajunge la 29,2%.

Părinții pot opri obezitatea copiilor. Citește în acest articol despre ce se poate face pentru a preveni excesul ponderal

Excesul de greutate și obezitatea în rândul adolescenților au crescut constant în ultimele două decenii în România, semnalează Profilul de țară din 2021 în ceea ce privește sănătatea, realizat de experți ai Comisiei Europene. Unul din 5 adolescenți români cu vârsta de 15 ani era supraponderal sau obez în 2018, anul în care au fost raportate ultimele date.

„Modul în care ne alimentăm a crescut alarmant rata obezității. Astăzi, avem mulți copii obezi, cu o alimentație deficitară care dezvoltă boli întâlnite în trecut doar la adulți. Sindromul metabolic nu mai este doar o boală a adultului.”

Asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator, directorul medical Synevo România

Testul care depistează din timp prediabetul la copii

La copii și adulți deopotrivă, obezitatea este un factor declanșator al rezistenței la insulină care precede apariția diabetului zaharat de tip 2. „Rezistența la insulină se caracterizează printr-un răspuns suboptimal al țesuturilor periferice la acțiunea insulinei produse de pancreas și pare să fie mediatorul principal al sindromului metabolic”, explică dr. Antoanela Curici. 

Dintre toate metodele de evaluare a rezistenței la insulină, o analiză numită indice HOMA a avut cea mai mai acuratețe a rezultatelor la copii într-un studiu realizat de Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Ţurcanu“, din Timişoara, pe o perioadă de 10 ani, la care au participat 342 de copii. Indicele HOMA (Homeostasis Model Assessment) a diagnosticat cei mai mulți copii cu insulinorezistență și reprezintă metoda optimă de evaluare, concluzionează autorii studiului. Testul folosește o formulă de calcul pe baza valorilor glicemiei și insulinei à jeun (pe nemâncate).

„Indicele HOMA ne ajută să identificăm precoce rezistența la insulină și prediabetul, astfel încât să putem lua măsuri pentru a preveni instalarea diabetului zaharat de tip 2”, explică utilitatea acestui test dr. Antoanela Curici.

Mai multe despre utilitatea indicelui HOMA vezi în podcastul Analize la zi.

Măsurarea colesterolului începe din copilărie

Ca urmare a fenomenului îngrijorător al obezității care afectează copiii și adolescenții, verificarea colesterolului ar trebui să înceapă devreme în copilărie, recomandă medicii Academiei Americane de Pediatrie (AAP). Toți copiii ar trebui testați pentru prima dată în intervalul de vârstă 9-11 ani, iar apoi încă o dată, între 17 și 21 de ani.

La copiii care au anumiți factori de risc, profilul lipidic este indicat începând cu vârsta de 2 ani și nu mai târziu de 10 ani. Este vorba despre copiii care:

  • au factori de risc pentru boli cardiovasculare, precum obezitatea, diabetul sau hipertensiunea arterială;
  • au părinți sau bunici diagnosticați cu boală arterială obstructivă sau care au suferit un infarct ori atac cerebral până la vârsta de 55 de ani în cazul bărbaților și 65 de ani în cazul femeilor;
  • au părinți sau bunici cu un nivel al colesterolului total de 240 mg/dL sau mai mult.

Dislipidemia – modificarea valorilor grăsimilor din sânge – poate apărea la orice vârstă, iar debutul precoce are consecințe grave. „Au fost descrise la copii cazuri de plăci de aterom formate ca urmare a hipercolesterolemiei. Plăcile de aterom reprezintă o acumulare de colesterol LDL și de alte grăsimi în artere care duc la îngustarea lor – fenomen numit ateroscleroză. O ateroscleroză care-și are originea în copilărie este asociată cu un risc crescut pentru deces prematur prin boli cardiovasculare”, explică asist. univ. dr. Antoanela Curici.

La fel ca în cazul adulților, profilul lipidic recomandat copiilor și adolescenților include măsurarea nivelului de trigliceride, colesterol total, colesterol HDL și colesterol LDL (colesterolul „rău”). 

Indicele HOMA și profilul lipidic pot fi efectuate împreună, într-un panel combinat, în cadrul laboratoarelor Synevo România. Până pe 30 noiembrie 2022, beneficiezi de 20% discount la achiziția Panelului combinat pentru evaluarea statusului metabolic. Reducerea este valabilă atât online, cât și direct din centrele de recoltare Synevo. 

Deficitul de vitamina D, un factor de risc pentru sindromul metabolic

La fel ca obezitatea, deficitul de vitamina D este încă o problemă de sănătate publică globală. În România, prevalența deficitului de vitamina D în populația generală este de 40% vara și de 70% iarna, potrivit estimărilor Ministerului Sănătății

În țara noastră, există mulți copii care ar putea avea niveluri sub cele optime de vitamina D, susțin medicii Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu. Un studiu realizat de aceștia în spital, pe un lot de 200 de copii cu vârste cuprinse între o lună şi 24 de luni, arată că mai mult de jumătate dintre ei aveau niveluri scăzute de vitamina D.

Vitamina D este importantă nu doar pentru creșterea oaselor și prevenirea rahitismului la copii. Cercetările din ultimii ani au arătat că are și alte roluri importante în organism, iar unul dintre ele este legat de sindromul metabolic. Deficitul de vitamina D crește rezistența la insulină și riscul de diabet zaharat de tip 2, favorizează hipertensiunea arterială și intervine în metabolismul lipidelor, contribuind la apariția aterosclerozei.

Obezitatea primară la copii este asociată cu un deficit evident de 25-OH-vitamina D, este concluzia unui studiu realizat la IMSP Institutul Mamei și Copilului, din Chișinău, care a inclus 100 de copii cu exces ponderal. 25-OH-vitamina D este principala formă din circulația sangvină și concentraţia acesteia reflectă cel mai fidel nivelul de vitamina D în organism.

De ce este important să verificăm și nivelul vitaminei D

Dozarea 25-OH vitaminei D ar trebui să facă parte din analizele de rutină recomandate copiilor și adolescenților. Depistarea unui deficit și corectarea acestuia sunt măsuri care pot preveni tulburările metabolice la copii. 

Un studiu prezentat la conferința din 2018 a Societății Europene de Endocrinologie Pediatrică a demonstrat că administrarea de suplimente cu vitamina D timp de un an le scade copiilor și adolescenților obezi indicele de masă corporală (IMC) și procentul de grăsime corporală. De asemenea, suplimentarea cu vitamina D crește nivelul colesterolului „bun“ (HDL) la acești copii.

Care sunt valorile optime pentru copii

Toamna și iarna, când expunerea la lumina solară este mai redusă, sunt perioadele din an recomandate pentru verificarea nivelului de vitamina D. Valorile de referință la copii și adolescenți sunt aceleași ca pentru adulți:

Carență: ≤ 20 ng/mL

Nivel insuficient: 21-29 ng/mL

Nivel optim: 30-55,5 ng/mL

Hipervitaminoză >100 ng/mL

Toxicitate  >150 ng/mL

Suplimentarea excesivă a acestei vitamine poate avea efecte nocive în organism:  hipervitaminoză sau chiar toxicitate. „Din cauza acestor riscuri, nu este recomandat să administrăm copiilor vitamina D fără a verifica în prealabil nivelul acesteia. Suplimentarea se realizează în funcție de nivelul circulant al vitaminei”, atenționează dr. Antoanela Curici, directorul medical Synevo România. 

În perioada 1 octombrie-30 noiembrie 2022, Synevo derulează o campanie de conștientizare cu privire la deficitul de vitamina D al populației și oferă un discount de 15% la achiziția online a testului 25-OH-vitamina D, utilizând codul de reducere VITD15. 

Vă invităm să aflați mai multe despre legătura dintre deficitul de vitamina D și sindromul metabolic, dar și despre cele mai recente studii privind beneficiile vitaminei D și cele mai relevante analize, din acest video, realizat cu dr. Antoanela Curici.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa