Simptome ale copilului tău care necesită consult medical

Alexandra Constantin
simptome

Febră, vomă, dureri de burtă, de urechi… sunt doar câteva simptome cu care părinţii au de-a face în primii ani de viaţă ai celui mic. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt simptomele care necesită consult medical.

Indiferent că este primul sau al doilea copil, problemele de sănătate ale acestuia te pun pe jar ori de câte ori apar. Deşi este mai uşor să ceri sfatul unei prietene care are la rândul ei copil sau al mămicilor de pe diferitele grupuri de pe reţelele de socializare, când vine vorba de cel mic, important este să apelezi la medicul pediatru. Cu atât mai mult cu cât unele simptome care pot fi trecute uşor cu vederea pot semnala de fapt prezenţa unor afecţiuni ce necesită consult medical şi tratament medicamentos.

Temperatura corporală ridicată

Răcelile sunt probleme pe care cei mici le au frecvent, cu atât mai mult când intră în colectivitate. Bine de ştiut este că nu doar în astfel de cazuri poate apărea febra, ci şi când copilul suferă de infecţii ale urechii sau de gripă. Este bine să ceri sfatul medicul pediatru dacă bebeluşul este mai mic de trei luni iar temperatura corporală depăşeşte 38-39 de grade Celsius, dar şi dacă este mai mărişor iar febra nu cedează şi după ce ai administrat două doze de antitermic, potrivit www.netmums.com.

Nu uita că în tot acest timp este esenţial să ai grijă ca micuţul să rămână hidratat, indiferent dacă este hrănit cu lapte matern sau ai început etapa diversificării şi consumă lichide. De asemenea, indicat este să mergi cu el medic şi dacă pe lângă febră mai apar şi alte simptome. Printre acestea se numără: starea de vomă, refuzul de a se hrăni, somnolenţă sau leşin.

Când vomită după ce a căzut

Căzăturile sunt accidentări la ordinea zilei mai ales când copiii învaţă să meargă. Dacă a căzut de la o înălţime mică pe covor sau alte suprafeţe mai moi nu este neapărat cazul să te îngrijorezi. Cel mai probabil o să se lase cu câteva lacrimi cauzate mai mult de frică.

În schimb, dacă după căzătură copilul începe să vomite, să ameţească sau să spună că îl doare capul este cazul să mergi cu el la camera de gardă a unui spital de pediatrie. Este esenţial consultul medical de specialitate şi dacă copilul a căzut sau s-a lovit şi are mai puţin de şase luni.

Dureri de burtă care persistă

Durerile de burtă sunt frecvente la copii, indiferent dacă acestea sunt reale sau imaginare (cum se întâmplă când cel mic vrea mai multă atenţie din partea părinţilor sau când vrea să scape de mers la şcoală). Este însă cazul să te îngrijorezi dacă micuţul se plânge că îl doare în partea de jos a abdomenului, cu atât mai mult dacă neplăcerea persistă sau se intensifică.

Dureri în zona abdomenului apar şi dacă este cazul de apendicită (inflamarea apendicelui). Nu ezita că ceri sfatul unui medic şi dacă pe lângă durerile abdominale apar: lipsa poftei de mâncare, diaree sau stare generală de rău.

Are dificultăţi respiratorii

Este nevoie de consult medical şi dacă observi că cel mic începe să aibă problemele respiratorii (se aude un sunet şuierător în timp ce respiră, întâmpină dificultăţi în a respira, lucru vizibil şi la nivelul cutiei toracice).

Astfel de neplăceri pot să apară şi dacă cel mic suferă de bronşiolită (infecţie a bronhiilor mici, afecţiune care se manifestă asemenea răcelii, anume nas înfundat şi tuse). Problemele respiratorii pot să apară şi dacă copilul suferă de o alergie sau de astm bronşic.

Udă prea puţine scutece

Ai observat că bebeluşul nu mai udă la fel de multe scutece ca în zilele precedente? Nu amâna să suni la medicul pediatru sau să mergi cu el la spitalul de pediatrie. Un număr mai mic de scutece pline poate să însemne şi că cel mic nu este hidratat corespunzător, iar acest lucru reprezintă un semnal de alarmă mai ales la bebeluşi.

Este important să mergi cu el la medic şi dacă deshidratarea este asociată cu alte neplăceri, cum sunt vărsăturile sau diareea.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa