Sigilarea dinților la copii. Ce înseamnă și cum salvează dentiția definitivă

Magda Popescu
sigilarea dinților la copii

Profilaxia cariilor dentare începe din copilărie, cu un periaj dentar corect realizat și cu vizite periodice la medicul pedodont. Există, însă situații când, pe lângă periaj și sfaturile dentistului, este nevoie și de sigilare dentară. Dr. Simona Boberis, medic pedodont, ne spune la ce vârstă este recomandată sigilarea dinților la copii și cum se realizează această procedură stomatologică.

Cele mai frecvente întrebări despre sigilarea dinților la copii

Sigilarea dentară este o procedură stomatologică ce se recomandă începând cu vârsta de 6 ani. Mai exact, odată cu erupția primului molar definitiv, al șaselea dinte pe arcada copilului mic, se poate realiza sigilarea.

Acești molari au nevoie de îngrijire atentă, sunt definitivi și fiind plasați în spate, riscul de carie este mare. De aceea, de cele mai multe ori este preferată sigilarea. O data la 6-7 ani și apoi la 13, când erupe al doilea molar definitiv pe arcada copilului. Astfel, în jurul vârstei de 14 ani, copilul poate avea 8 molari sigilați.

Sigilarea este o opțiune și în cazul dinților de lapte?

Pentru dinții de lapte sigilarea nu este o variantă, chiar dacă este ”la modă”. Dinții de lapte nu au un relief ocluzal foarte bine definit, cariile care apar la dinții de lapte sunt de cele mai multe ori interdentare. Acolo nu putem sigila cu nimic, pur și simplu apar pentru că rămâne mâncare între dinți. Profilaxia acestor carii interdentare se face doar cu un periaj corect.

Cum se realizează sigilarea dinților la copii?

Pentru sigilarea dinților se folosește mai întâi un acid care demineralizează ușor șanțurile dintelui. În partea a doua a procedurii, se aplică o soluție sigilantă, cu textură fluidă, ca un lapte, care atenuează ușor relieful dintelui și care, după aplicare, se polimerizează, devenind dură, la fel ca dintele. ”Capsula” formată are culoarea alb lăptos pentru a putea verifica, în timp, dacă a rămas integral pe dinte sau dacă sub sigilare a apărut carie.

Pregatirea dintelui înainte de sigilare este foarte importantă

Dintele trebuie curățat foarte bine de resturi de placă bacteriană, astfel încât sigilarea să fie făcută pe o suprafață perfect curată.

Procedura de sigilare dentară la copii nu este dureroasă, așadar nu este nevoie de anestezie sau sedare. Important este ca cel mic să colaboreze cu dentistul și să stea pe scaunul stomatologic timp de 5 minute, atât cât durează o sesiune de sigilare.

Dacă nu este lipită în condiții de izolare maximă, sigilarea poate cădea. Sigur, se poate lipi din nou, într-o altă vizită la stomatolog.

Este foarte important ca sigilarea să fie făcută imediat după ce dintele erupe și se vede toată suprafața lui. Dacă se întârzie, dintele se poate caria sau murdări mai mult decât ar trebui și atunci sigilarea este mai anevoioasă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa