Autism, semnele precoce

TOTUL DESPRE MAME

Ce este autismul?

Termenul de autism este folosit atunci când ne referim la o tulburare de origine neurobiologică, având ca rezultat disfunctionalităţi de dezvoltare  ale sistemului nervos central manifestate printr-o serie de tulburări comportamentale fundamentale.

Cauzele specifice, precum şi factorii biologici specifici care ar provoca apariţia autismului sunt încă necunoscuţi, deşi cercetările din ultimii ani au relevat existenţa anomaliilor şi disfunctionalităţilor în diverse regiuni ale creierului, diferenţe structurale, funcţionale sau chimice. În urma studiilor recent efectuate s-a demonstrat că nu există o legătură între vaccinari sau fumat în timpul sarcinii şi apariţia autismului.

Tulburările din cadrul spectrului autist afectează dezvoltarea biologică (creierul), psihologică şi comportamentală.

Semne precoce ale tulburărilor din spectrul autist

Depistarea cât mai precoce este esenţială în evoluţia tratamentului pe viitor. Cu toate acestea, copiii cu autism sunt rareori diagnosticaţi înainte de trei ani, deşi specialiştii susţin că primele semne pot fi observate începând cu şase luni. Dificultatea provine din faptul că nu există diferenţe fizice vizibile între un copil sănătos şi unul cu autism. Ele se pot observa doar la nivel comportamental. Uneori există o perioadă de dezvoltare aparent normală, după care copilul se izolează şi pierde din abilităţile dobândite. Poate fi vorba de o pierdere a utilizării cuvintelor folosite de copil până atunci, de pierderea contactului vizual, a interesului pentru joc sau de retragere socială.

Dacă micuţul tău prezintă unul dintre urmatoarele semne, nu ezita să contactezi un specialist:

  • Nu a zâmbit până la vârsta de şase luni;
  • Nu gângureşte şi nu arată cu degetul pâna la un an;
  • Nu vorbeşte sau are un limbaj sărac;
  • Are dificultăţi în a relaţiona cu alţi copii;
  • Are contact vizual redus;
  • Merge deseori pe vârfuri;
  • Îsi flutură mânuţele;
  • Se concentrează doar pe câteva activităţi care pot părea ciudate – aranjatul tuturor obiectelor după culoare, stivuitul conservelor etc;
  • Nu răspunde atunci când este strigat pe nume;
  • Nu imită gesturile altor copii sau ale adulţilor;
  • Este ataşat obsesiv de o singură jucarie sau obiect;
  • Se împotriveşte atunci cand vrei sa îl iei în braţe;
  • Pare că nu este conştient de prezenţa persoanelor din jurul lui;

Orice regres sau stagnare în dezvoltare trebuie sa vă îndrepte de urgenţă către un medic pediatru competent!

Ce înseamnă spectrul autismului?

Conform site-ului www.autism.ro un copil cu autism se poate afla oriunde pe largul „spectru” al autismului. De curând, Asociaţia Americană de Psihiatrie (APA) a propus restrângerea criteriilor de diagnosticare a tulburărilor din spectrul autist astfel: prezenţa a trei deficienţe de interacţiune socială şi de comunicare şi a două comportamente repetitive. La capătul superior al spectrului, un copil poate părea aproape normal, doar cu cåteva trăsături autiste. Ar putea, de exemplu, să fie un copil liniştit în clasă, cu puţini prieteni şi cu câteva obiceiuri ciudate. Ar putea să nici nu fie diagnosticat ca autist decât mult mai târziu în viaţă. La capătul inferior al spectrului, un copil ar putea fi descris ca puţin-funcţional, poate avea vorbirea şi limbajul defectuoase şi are nevoie de terapie mult mai intensă, conform aceleiaşi surse. Indiferent unde se încadrează, un copil poate şi trebuie să fie ajutat!

Nu pierde timp preţios!

Poţi merge pentru început la medicul pediatru. Ţine cont însă că majoritatea medicilor pediatri au competenţe în medicină generală, iar diagnosticarea nu se face în urma unui simplu test, aşa încât s-ar putea să primeşti răspunsuri de felul: „Trebuie să mai aşteptăm” sau „Nu aveţi de ce să vă îngrijoraţi”. Medicul ar putea avea dreptate, însă cel mai bine este să îţi foloseşti instinctul matern şi să apelezi la opinia unui neuropsiholog pentru orice teamă legată de dezvoltarea copilului tău. Nu pierde timp preţios aşteptând un diagnostic oficial. Copilul tău poate fi  într-adevăr un copil sănătos sau poate avea doar tulburări uşoare care să ţină de spectrul autist. Însă cel mai important pentru evoluţia sa viitoare este diagnosticarea corectă cât mai precoce şi atitudinea cât mai implicată a familiei.

Poate că ai fost binecuvantată cu un copil sănătos. Poate că toate temerile tale s-au dovedit în final neîntemeiate. Cu siguranţă însă timpul investit  în copilul tău nu te va lasă nerăsplatită şi cu siguranţă de acum înainte nu vei mai folosi cuvântul autist în sens peiorativ. Autismul este doar o altă faţă a normalului!

Ruxandra Mateescu

Aici puteţi să urmăriţi ediţia Totul despre mame dedicată autismului, difuzată vineri 16 martie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa