Semnele cancerului de sân la femei

Mihaela Călin
semnele cancerului de sân

Semnele cancerului de sân la femei. Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor. În România 25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu acest tip de cancer, iar mortalitatea din cauza cancerului mamar este de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decât media europeană (29%).

Depistarea precoce a simptomelor cancerului de sân

Cele mai multe tumori canceroase sunt detectate chiar de către femei. De aceea este important să ştii schimbările naturale ale sânilor în timpul ciclului menstrual. Fii atentă la sânii tăi, atunci când îţi schimbi hainele sau când faci duş. Dar atenţie, nu trebuie să  devii paranoică, nu este nevoie să-ţi monitorizeze sânii în fiecare zi. Palpează-i în mod regulat, iar dacă te îngrijorează vreo modificare, consultă fără întârziere medicul.

Semnele şi simptomele cancerului mamar, aşa cum sunt ele descrise în www.webmd.com, includ:

  • O umflătură în sân sau în apropierea acestuia sau în zona inferioară, care persistă pe toată perioada ciclului menstrual.
  • Un nodul care se poate simţi la fel de mic precum un bob de mazăre.
  • Schimbarea dimensiunii, a formei sau a conturului sânului.
  • O scurgere din mameloane, fie că e vorba de un lichid colorat precum sângele, fie un lichid limpede.
  • Modificări în aspectul pielii sau în felul cum se simte pielea (amorţită, încreţită, inflamată sau tip coajă de portocală).
  • Umflături la nivelul axilelor.
  • Piele înroşită pe piept sau pe mamelon.
  • O zona a sânului care arată complet diferit faţă de orice altă parte a sânului.
  • Sub piele se simte o zonă întărită, precum marmura.

Durerea în sine nu este un simptom al cancerului de sân. De fapt, multe femei resimt durere la nivelul sânilor înaintea menstruaţiei.

În cazul în care examinarea sânilor te îngrijorează, ca urmare a descoperirii unor simptome anormale, ia legătura cu medicul de familie sau cu medicul ginecolog. Foarte rar este vorba de cancer, dar dacă este cazul, cu cât este depistat mai devreme, cu atât mai eficient va fi tratamentul.

Depistarea cancerului de sân prin examen medical de rutină

Testele de screening ajută la depistarea în fază precoce a cancerului de sân. Aşa că, dacă te afli în zona de risc, vorbeşte cu medicul tău ginecolog despre aceste teste.

Mamografia permite recunoaşterea cancerului de sân înainte de a simţi la palpare primul nodul. Din punct de vedere al screening-ului este recomandată o mamografie pe an, la toate femeile, începând cu vârsta de 45-50 de ani, deoarece după această vârstă creşte incidenţa cancerului mamar. O mamografie este o radiografie cu raze X a sânilor. În timpul examenului, sânul este uşor comprimat între două plăci metalice. Acest test durează doar câteva minute şi este nedureros. Numai palparea şi mamografia pot detecta o tumoră mică. Pentru depistarea tumorii, diagnosticarea precoce este garanţia unui rezultat bun.

Pentru informații detaliate despre manifestările, diagnosicarea și tratarea cancerului de sân la femei puteți accesa acest GHID destinat femeilor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa