Chiar dacă, în teorie, primul consult oftalmologic al copilului se face cât mai devreme, în jurul vârstei de 1 an, de cele mai multe ori acesta este neglijat. Există o serie de indicii care grăbesc întâlnirea cu medicul oftalmolog, semne pe care le puteți observa în comportamentul celor mici. Le-am explicat împreună cu doctor Roxana Cozubaș, medic specialist oftalmolog, cu experiență în oftalmologie pediatrică.
Copilul nu are şi nu menţine contact vizual
La vârstele foarte mici, copiii au contact vizual cu mama sau persoanele apropiate din anturaj. Această capacitate a sistemului optic se dezvolta până la vârsta de 2-3 luni, aşadar un copil care nu urmăreşte faţa mamei sau o jucărie plimbată prin faţa lui, aproape de el, după această vârstă, trebuie văzut de un medic oftalmolog pediatru cât mai urgent.
Lăcrimează excesiv
Toată lumea lăcrimează la vânt, frig sau lumina puternică. Însă când lacrimile apar şi în casă, trebuie să ajungeţi la oftalmolog. Este unul dintre cele mai întâlnite semne care ne trimit la oftalmolog. Epifora poate să fie semnul unei conjunctivite, a unei eroziuni corneene sau, mai grav, a glaucomului la copilul foarte mic. Dacă vorbim de un bebeluş, lăcrimarea poate să apară în caz de obstrucţie de canal lacrimo-nazal. Lacrimile, din cauză că nu se scurg în nas (cum este normal), alunecă pe obraji.
Cu ochii în patru: cum afectează stilul de viață vederea copilului
Îl deranjează lumina. Are fotofobie
Dacă cel mic închide frecvent unul dintre ochi la lumina puternică, poate fi cazul strabismului divergent, când unul dintre ochi fuge în afară, iar atunci, deoarece copilul vede dublu pentru câteva secunde, pentru a anula imaginea deviată, închide un ochi. Din păcate, acest semn durează foarte puţin, 1-2 săptămâni, după această perioadă instalându-se ambliopia (ochiul leneş). Alte cauze de fotofobie sunt conjunctivita alergică şi eroziunile corneene. În toate cazurile, este necesar un control oftalmologic rapid, pentru a exclude afecţiuni grave.
Frecatul la ochi și clipitul frecvent, semne care ne trimit la oftalmolog
Toţi copiii se scarpină la ochi din când în când, mai ales când sunt obosiţi. Însă atunci când acest gest devine o obișnuinţă, peste 1-2 zile, trebuie să mergeţi cu el la oftalmolog. Putem constata o conjunctivită alergică sau, mai grav, prezenţa unui corp străin la nivelul suprafeţei ochilor. Uneori, scărpinatul ochilor sau clipitul excesiv pot să fie semne că cel mic are nevoie de ochelari.
Soarele și ochii copiilor. Decât cu ochelari proști, mai bine deloc!
Îl doare capul
Acest simptom apare la copiii mai mari (la vârsta şcolară, dar nu neapărat) şi poate arăta prezenţa viciilor de refracţie – copilul nu vede bine şi atunci ochii fac un efort constant în obţinerea unei vederi clare. Hipermetropia (necesitatea de a purta ochelari cu “plus”) şi astigmatismul (necesitatea ochelarilor cu “cilindru”) sunt cele mai frecvente afecţiuni care dau durere de cap. Pentru depistarea corectă a lor este necesar un consult oftalmologic complet (cu picături), urmat de prescrierea unor ochelari conform cu vârsta pacientuluişi cu valorile măsurătorilor de după cicloplegie.
Stă prea aproape de carte/caiet sau televizor
Mulţi copii au acest semn, însă în puţine cazuri acesta este semn de vedere slabă şi de necesitatea purtării unei perechi de ochelari. Un ochi sănătos vede bine scrisul normal de carte de la 30-40 cm, nu are nevoie de apropiere sau îndepărtare. La fel, la televizor, copilul ar trebui să vadă imaginea de la peste 3 m distanta, nu să se apropie. De multe ori parintele ne spune că cel mic stă foarte aproape de televizor, iar noi constatăm că vede peste 100%.
Copilul ţine capul într-o parte
Acesta poate fi un semn de tulburare a motilităţii de cele mai multe ori – copilul are diverse forme de strabism sau pareze de nervi care duc la afectarea motilităţii oculare normale. Practic, capul face mişcarea pe care nu o poate face ochiul afectat – dacă ochiul stang nu poate face mişcarea în afară (abducţia), atunci capul va sta înspre stânga (laterocolis stâng).
Toţi pacienţii cu torticolis (cap înclinat) trebuie investigaţi şi din punct de vedere oftalmologic, deoarece pot avea la bază o tulburare din sfera motilităţii oculare.
Strânge des din ochi
Îngustarea fantei palpebrale (a deschiderii ochilor) face ca un pacient miop să vadă mai bine, chiar şi fără ochelari. Aşadar, dacă micuţul este la varstă şcolară (7-8 ani) şi a început să strângă din ochi ca să vadă bine la distanţă, înseamnă că s-ar putea să aibă nevoie de ochelari. De asemenea, acesta este un semn că dioptria a crescut, dacă cel mic deja poartă ochelari cu minus.
Are rezultate slabe la şcoală
Nu în ultimul rând, dacă cel mic are performanţe scăzute la şcoală, trebuie să ne gândim şi la un viciu de refracţie necorectat – copilul nu vede corect la tablă, rămâne în urmă, are stări de iritaţie şi nu numai.
Dacă ți-a plăcut acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.