De ce e bine să scoatem copiii afară chiar și când e frig? 5 beneficii ale jocului în aer liber și rece!

Magda Popescu
copil iarna in zapada

De ce e bine să scoatem copiii afară când e frig? Iată ce spun specialiștii, citați de cbc.ca, despre beneficiile jocului în aer liber și rece!

Nimic nu îi face mai bine unui copil decât joaca în aer liber! Chiar și când temperaturile sunt scăzute și norii sunt ”plângăcioși”, jocurile din curtea casei sau a grădiniței sunt cele mai distractive, provocatoare și pline de aventură. Merită să trecem peste ”recomandările” bunicilor și peste teama de frig și să-i lăsăm pe cei mici să se joace afară și în zilele reci.

Toamna și iarna aduc cu ele vreme rea, dar și multe oportunități de joacă în aer liber. Toamna vine cu un covor de frunze galbene care poate inspira infinit de multe jocuri. Iarna aduce zăpada mult iubită de cei mici. Nu există motive pentru a le interzice aceste bucurii. Sigur, sunt recomandări serioase în ceea ce privește vântul puternic, viscolul sau temperaturile foarte scăzute, dar nu despre aceste condiții extreme este vorba. Ploaia și temperaturile normale de toamnă și iarnă nu ar trebui să ne împiedice să scoatem copiii în parc sau în curte!

De ce e bine să scoatem copiii afară când e frig? Beneficii medicale de la specialiști

Plimbările și joaca în aer liber în sezonul rece nu sunt doar distractive, ci au beneficii reale pentru copii. Care sunt acestea, aflăm de la specialiștii citați de mommiesmagazine.com!

Întărește sistemul imunitar

Nu este o surpriză faptul că mulți copii care sunt crescuți la țară, în jurul fermelor, sunt mai rezistenți și mai sănătoși decât cei care stau în mediul urban. Acest lucru se datorează faptului că, în mod regulat, ei se joacă în aer liber, în orice anotimp, și sunt expuși la murdărie și animale, în fiecare anotimp bacteriile fiind diferite. Când copiii vin în contact cu aceste lucruri în mod natural și regulat, riscul de a dezvolta tulburări autoimune și alergii este mult mai mic.

Dezvoltă motricitatea și oxigenează întregul corp

Mișcarea fizică este cea care lipsește atunci când joaca se desfășoară în interior. Orice activitate făcută afară înseamnă exercițiu fizic. Orice exercițiu fizic înseamnă dezvoltarea motricității și oxigenarea întregului corp prin punerea organelor în mișcare și în contact. Așadar, mersul pe bicicletă, săriturile în bălți, bătaia cu bulgări, construirea unui om de zăpadă, toate sunt activități foarte importante pentru sănătatea celor mici și argumente să scoatem copiii afară când e frig.

Stimulează imaginația

De ce să ieșiți afară și să vă jucați de-a hoții și polițistul când puteți viziona un film polițist sau puteți juca un joc video? Pentru că imaginația se dezvoltă cel mai bine punându-te în pielea personajului, jucând un rol și implicându-te fizic, nu doar vizual și emoțional.

Crește abilitățile de rezolvare a problemelor

Copiii care se joacă în aer liber învață cum să rezolve problemele din viața reală mai bine decât acei copii care stau mult în camera lor, în fața ecranelor. Sunt dezvoltate capacitatea de relaționare, abilitatea de a rezolva conflicte și plăcerea de relaționare cu alți copii.

Jocul în aer liber este ”sursă” de vitamina D

Vitamina D, furnizată de soare, este foarte importantă pentru organism. 10-15 minute de joacă în aer liber ajută mult la fixarea ei în organism. Chiar dacă se recomandă suplimentarea în perioada iernii, joaca în aer liber este benefică.

Un medic pediatru canadian cheamă iarna toți părinții la ședințe pentru a-i asigura că este sănătos pentru copii să stea afară chiar dacă este frig

Dan Flanders, un medic pediatru din Toronto, este un susținător al jocului în aer liber, chiar și când temperaturile sunt scăzute. El semnalează părinților că este ”o idee nesănătoasă” să ții copiii în casă dacă afară este frig și îi îndeamnă să găsească modalități de a-și scoate copiii chiar și în zilele cele mai reci.

”Beneficiile în ceea ce privește întărirea organismului depășesc riscurile expunerii la frig. Cu foarte puține excepții, dacă vă îmbrăcați copiii în mod corespunzător, nu este niciun risc, din contră, este bine să scoatem copiii afară când e frig”, a spus el.

Citește și ”Copilul conștient”, cartea din care înveți tehnici care să permită copilului să acorde o atenție mai mare gândurilor, sentimentelor și emoțiilor sale. El se va putea concentra mai bine la școală, va fi mai empatic și mai atent la tot ceea ce i se întâmplă. Va trăi conștient! Detalii AICI.

 

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa