Schema de vaccinare opțională 2017 – care sunt vaccinurile, de ce protejează și când se fac copiilor

Geta Roman, director editorial
vaccin pneumococic

Vaccinurile opționale protejază copilul de boli care se pot lua foarte ușor în primii ani de viață și care se pot dovedi extrem de agresive. Care sunt aceste vaccinuri și când se fac vă explicăm mai jos

Vaccinurile opționale se fac în funcție de decizia părinților în acord cu medicul copilului și tin cont de aspect precum istoric medical al copilului, stare de sănătate, vârstă. Sunt administrate frecvent prin injectare, dar există şi varianta soluţiilor orale sau a spray-ului nazal.

Schema de vaccinare opțională la copii 2017 

„Programele naționale variază de la țară la țară în functie de posibilitățile financiare. La noi sunt foarte multe vaccinuri opționale nu pentru că nu ar fi importante, ci pentru ca statul nu are bani să le asigure pe toate. Sunt în jur de 90 de tari cu posibilitati financiare care fac toate vaccinurile în programe naționale. Eu recomand toate vaccinurile opționale pentru că este mai simplu să previi o boală decât sa o tratezi”,comentează dr. Ana Culer, medic primar pediatru.

Aceasta este schema de vaccinare optională pentru copii 2017: 

 

Vaccinurile opţionale în România sunt următoarele:

  1. Vaccinul rotaviral 

    Rotaviral este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva diareei produsă de rotavirus. Se administrează oral, două sau trei doze, cu interval de cel puțin 30 de zile între doze.

  2. Vaccinul meningococcic previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite). În funcție de tipul de vaccin, se administrează una sau mai multe doze, la vârste diferite.
    Schema de vaccinare opțională la copii 2017
  3. Vaccinul hepatitic A se administrează într-o singură doză, cu revaccinare la șase-12 luni. Protejează împotriva hepatitei A (boala mâinilor murdare).
  4. Vaccinul varicelic 

    Este un vaccin cu virus viu atenuat (tulpina Oka), care protejează împotriva varicelei, boală cunoscută popular sub numele de „vărsat de vânt”. Se fac două doze de vaccin, la distanță de șase săptămâni. Se administrează injectabil, subcutanat, copiilor, începând cu vârsta de nouă luni.

  5. Vaccinul HPV (se face la fete cu vârste peste 9 ani, în 3 doze, la interval de 6 luni).
    Vaccinul HPV, bivalent, tetravalent și nanovalent, se face intramuscular. Protejează împotriva cancerului de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian, anal. Vaccinul tetravalent protejează și împotriva condilomatezei acuminate (vegetații veneriene).

  6. Vaccinul gripal (se face anual, mai ales copiilor care stau prost cu imunitatea) 

       Vaccinarea antigripală, posibilă de la şase luni

    7. Vaccinul pneumococic (protejează de infecții cu pneumococ, pneumonii, broșite, otite, sinuzite, meningite). Teoretic, dacă exista fonduri este în schema oficială de vaccinare, însă până acum nu a fost oferit gratuit. Se fac 2 doze la interval de minimum două luni, între 7 luni și un an

Criză de vaccinuri la medicii de familie și în spitale

Programul naţional de vaccinare în vigoare începe încă din prima zi de viaţă în maternitate şi continuă ulterior în cabinetele de medicină de familie. În acest moment, toată schema natională a fost data peste cap de întârzieri în aprovizionarea cu vaccinuri, atât în spitale, cât și în cabinetele medicilor de familie.

Schema oficială de vaccinare pentru 2017 o găsiți mai jos:

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa