Vaccinurile obligatorii pentru copii se fac conform schemei naționale de vaccinare, gratuit, la medicul de familie. Vaccinurile protejează copilul de unele boli care sunt frecvente şi grave, iar atunci când se produc au un risc crescut de mortalitate. În plus, există pe piață și vaccinuri opționale, care nu sunt însă decontate de stat și pot fi administrate de către medicul de familie sau de pediatru.
La noi în țară, calendarul național de vaccinare începe din primele ore de viață ale copilului, în maternitate, și continuă până la vârsta de 14 ani. Majoritatea vaccinurilor pot fi administrate în cabinetele medicilor de familie.
Vaccinuri pentru primele 24 de ore
La naştere, sistemul imunitar al copilului este slab şi poate deveni o pradă uşoară pentru milioanele de germeni diferiţi prezenţi în jurul nostru – germeni care în marea lor majoritate sunt inofensivi pentru adulţi. Abia venit din sala de naşteri, micuțul tău primeşte prima injecţie protectoare: vaccinul împotriva hepatitei B.
Vaccin hepatita B
- Asigură protecție împotriva hepatitei B.
- Se administrează intramuscular în 3 doze: între prima și a doua doză – minimum o lună, între a doua și a treia doză – cel puțin două luni, între prima și a treia doză – minimum patru luni.
- Prima doză se administrează în maternitate, în primele 24 de ore
Vaccinuri pentru primele 2-7 zile
La ieşirea din maternitate, fiecare bebeluş primeşte un carnet de vaccinări. În el, medicul va nota data, tipul şi seria vaccinului făcut, indicând părinților și data următoarei imunizări.
Vaccin BCG (conține bacilul Calmette-Guerin)
- Oferă protecție împotriva formelor grave de tuberculoză (meningita tuberculoasă și tuberculoza miliara), dar nu împiedică infectarea.
- Se administrează la externarea din maternitate (sugarilor cu greutate mai mare de 2.500 de grame) sau în decurs de 2-7 zile de la naștere.
- Dacă bebelușul a avut la naştere o greutate sub 2,5 kg, atunci vaccinarea BCG va fi amânată până când micuţul reuşeşte să recupereze deficitul ponderal. După ce a atins 2,5 kg, trebuie să mergi cu bebelușul fie la maternitate, fie la medicul de familie pentru administrarea dozei de vaccin BCG.
Bine de știut: Imediat după vaccinarea BCG apare o mică pată roşie, care după câteva minute dispare. După una, două zile, la locul înţepăturii apare o pată roşie-violacee, dură, ce măsoară vreo 3-8 cm. La unii copii „bubiţa” ulcerează şi apare o crustă, care cade câteva zile mai târziu.
Vaccinuri pentru 2, 4, 11 luni
Vaccin hexavalent (DTa-VPi-Hib-Hep. B) – prima doză
- Asigură protecție împotriva: difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, bolilor cauzate de Haemophilus Influenzae, hepatita B.
- Intervale minime: între prima și a doua doză – minimum o lună
- Se administrează la 2 luni
Vaccin pneumococic (VPC) – prima doză
- Oferă protecție împotriva: pneumoniei, provocate de 13, respectiv 23 de tulpini ale bacteriilor pneumococice (în funcție de tipul de vaccin).
- Se administrează tot la 2 luni de la naștere.
- CITEȘTE ȘI: Vaccinul împotriva pneumoniei a fost inclus în schema gratuită. De ce este important pentru copii
Vaccin hexavalent (DTa-VPI-Hib-Hep. B) – a doua doză
- Asigură protecție împotriva: difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, bolilor cauzate de Haemophilus Influenzae, hepatita B.
- Se administrează la vârsta de 4 luni.
Vaccin pneumococic (VPC) – a doua doză
- Asigură protecție împotriva: pneumoniei, provocate de 13, respectiv 23 de tulpini ale bacteriilor pneumococice (în funcție de tipul de vaccin).
- Se administrează la 4 luni de viață.
- Intervale minime: între a treia și ultima doză – minimum șase luni.
Vaccin hexavalent (DTa-VPI-Hib-Hep. B) – a treia doză
- Asigură protecție împotriva: difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, bolilor cauzate de Haemophilus Influenzae, hepatita B.
- Se administrează la vârsta de 11 luni
Bine de știut: De mulți ani, vaccinurile oferă protecție față de boli extrem de contagioase, care pot fi prevenite, cum ar fi rujeola și poliomielita. Vaccinurile funcționează și sunt sigure, salvând anual viaţa a peste 3.000.000 de copii din întreaga lume.

Vaccinuri pentru copii de 1 an
Vaccin pneumococic (VPC) – a treia doză
- Asigură protecție împotriva pneumoniei, provocate de 13, respectiv 23 de tulpini ale bacteriilor pneumococice (în funcție de tipul de vaccin).
- Se administrează la 12 luni.
Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) – prima doză
- Oferă protecție împotriva: rujeolei, rubeolei, oreionului
- Intervale minime între doze: 1 lună.
- Se administrează: la 9 sau la 12 luni.
Bine de știut: Vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) este utilizat de peste 45 de ani și a prevenit peste 20 de milioane de decese numai în ultimii 20 de ani. Vaccinările împotriva poliomielitei au adus lumea pe punctul de a eradica această boală.
După atâtea vaccinări, bebelușul merită o pauză ceva mai lungă, aşa că în următoarele şase luni nu trebuie să-i faci niciun vaccin inclus în schema celo obligatorii. În schimb, îi poţi face opţional, în funcţie de perioada anului, vaccinul antigripal. Acesta îl protejează împotriva celor mai severe tulpini de virus gripal, dar nu asigură protecţie 100% împotriva gripei, boala putând fi cauzată de una dintre tulpinile neincluse în vaccin.
Vaccinuri după 1 an
Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) – a doua doză (rapel)
- Asigură protecție împotriva: rujeolei, rubeolei, oreionului.
- Intervale minime între doze: 1 lună.
- Se administrează: la 5 sau la 7 ani
Vaccin tetravalent diftero-tetano-pertussis-polio (DTPa-VPI)/Vpi
- Este un rapel important al vaccinului hexavalent, recomandat pentru menținerea imunizării împotriva difteriei, tetanusului, tusei convulsive și poliomielitei.
- Asigură protecție împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei.
- Se administrează la 6 ani
Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa)
- Asigură protecție împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, fiind un rapel al vaccinului tetravalent.
- Se face la vârsta de 14 ani.
Bine de știut: Toate vaccinurile trec prin teste riguroase de siguranță, inclusiv studii clinice, înainte de a fi aprobate. Țările vor înregistra și distribui numai vaccinuri care îndeplinesc standarde riguroase de calitate și siguranță.
Vaccinuri opționale pentru copii
Vaccinurile de mai jos sunt recomandate de Ministerul Sănătății, dar nu se regăsesc în calendarul național al vaccinării și nu sunt decontate. Ele pot fi cumpărate din farmacii și administrate la medicii de familie sau la pediatrul copilului.
Bine de știut: Unele vaccinuri trebuie transportate și păstrate la o anumită temperatură. Este important să discutați acest aspect cu medicul care administrează vaccinul, pentru ca produsul să nu fie deteriorat.
Vaccinul Rotaviral
Protejează împotriva diareei produse de rotavirus. Infecția cu rotavirus este principala cauză a diareei severe la copii, mai ales la cei până în 2 ani. Simptomele – stare de letargie, vărsături frecvente, scaune de culoare închis, adeseori cu mucus sau sânge, dureri de stomac, febră și diaree – apar la 2 zile de la infectare. Diareea poate persista până la 7 zile. Boala este periculoasă din cauza deshidratării severe care se poate instala repede, mai ales la cei mici.
- Se administrează începând cu primele 6 săptămâni de viață, în două sau trei doze orale la distanță de cel puțin 4 săptămâni între doze.
- CITEȘTE ȘI: Semnele infecţiei cu rotavirus la copii
Vaccinul Varicelic
Protejează de varicelă (vărsat de vânt). O boală extrem de contagioasă, varicela se transmite frecvent în rândul copiilor din cauza sistemului lor imunitar nedezvoltat. În prima fază, apar febra, oboseala, lipsa apetitului, durerile de cap, pentru ca mai apoi să apară erupția, sub forma unor pete roșii sau umflături. Acestea se transformă în vezicule pline cu lichid, care provoacă mâncărimi. Boala este contagioasă cu 48 de ore înainte de apariția erupției cutanate, și rămâne contagioasă până când toate veziculele se usucă și devin cruste.
- Vaccinul se administrează de la 9 luni, în două doze, la 6 săptămâni distanță. Vaccinul conține un virus viu atenuat (tulpina Oka) și se administrează injectabil, subcutanat.
- CITEȘTE ȘI: „Varicela, boală ușoară? Pentru noi este un coșmar!” Pro si contra vaccinare pentru varicela
Vaccinul Meningococic
Protejează împotriva meningitei și a septicemiei provocate de virusul Neisseria meningitides grup B, cunoscut și sub numele de meningogoc. Meningococul face parte din principalele 3 cauze de meningită bacteriană, alături de pneumococ și Haemophilus Influenzae. În unele cazuri, Meningococul poate duce la aparitia purpurei fulminans, o forma severă a infecției meningococice, care poate duce rapid la deces. Este important de știut faptul că meningita poate fi virală, bacteriană, parazitară sau non- infecționasă, iar vaccnul anti meningococis protejează exclusiv de infecția cu meningococ.
- Există două vaccinuri anti-meningococice: unul protejează împotriva subtipurilor A, C, Y, W de meningococ, iar celălalt împotriva subtipului B de meningococ. Pentru o protecție completă, sunt necesare ambele vaccinuri. În funcție de tipul de vaccin, se administrează injectabil, fie subcutanat, fie intramuscular.
Vaccinul împotriva encefalitei luate prin mușcătura de căpușă (FSME Immun)
Protejează împotriva encefalitei contractată prin mușcătura de căpușă. Aceasta este o infecție a sistemului nervos central cauzată de virusul encefalitei de căpușe, care poate duce la afecțiuni neurologice, cum ar fi meningita, meningoencefalita și meningoencefalomielita. Toate grupele de vârstă pot să fie afectate. Boala poate fi prevenită prin vaccinare, iar vaccinul, disponibil din 2020 și în România, este de două tipuri: pentru administrare la copii și adolescenți cu vârste între 1 și 15 ani și pentru administrare la persoanele cu vârsta de 16 ani și peste.
Vaccinul Hepatitic A
Protejează împotriva hepatitei A (boala mâinilor murdare). Hepatita A este o boală transmisibilă cauzată de virusul hepatitei A (HAV). Este, de obicei, transmisă de la om la om prin calea fecal-orală sau pin consumul de alimente sau apă contaminate.
Cunoscută și sub denumirea de „boala mâinilor murdare”, hepatita A este o boala auto-limitată care nu duce la infecții cronice. Majoritatea adulților cu hepatită A au simptome care includ oboseală, apetit scăzut, dureri de stomac, greață și icter, care de obicei se rezolva în 2 luni de la infectare. În ceea ce privește copiii, cei mai mici de 6 ani nu au simptome sau au o infecție nerecunoscută.
- Se administrează intramuscular, într-o singură doză. E necesară o revaccinare după 6-12 luni.
Vaccinul antigripal pentru copii
Vaccinul gripal la copii face parte din schema opțională de vaccinare și se poate face începând cu vârsta de 6 luni. Copiii au o protecție parțială la 7 zile de la vaccinare, una considerată eficientă la 14 zile de la vaccinare și maximă la 21 de zile. De aceea, vaccinarea ar trebui să înceapă la începutul lunii octombrie.
În cazul copiilor mai mici de 9 ani care nu au mai făcut până acum niciodată vaccin antigripal, vaccinarea se face în două etape, cu două doze, la distanță de patru săptămâni, iar în cazul celor care au fost vaccinați într-un sezon anterior este suficientă o singură doză.
Bine de știut: Vaccinarea este contraindicată în următoarele situaţii: dacă micuţul a făcut deja boala respectivă, la copiii cu boli maligne, care au organismul imunodeprimat din cauza tratamentelor şi în timpul tratamentelor cu cortizon. Vaccinul antituse convulsivă nu se face copiilor care au boli neurologice: epilepsie, paralizii cerebrale infantile. Şi nu se vaccinează copilul în timpul unei boli acute!
- CITEȘTE ȘI: Cât durează gripa şi răceala la copii?
Vaccinul anti-HPV pentru copii
Conform Societății Române de Medicină Preventivă, infecția cu HPV (Human Papilloma Virus) este principala cauză a cancerului de col uterin la nivel mondial, fiind printre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală. La nivel European, România alături de alte trei state raportează cele mai mari rate de prevalență a HPV, studiile arătând că anual, aproximativ 4000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, fiind al doilea ca frecvență în țara noastră în rândul femeilor, după cancerul mamar.
Bolile asociate cu infecția cu virusul HPV sunt:
- cancer cervical 100% din cazuri;
- cancer anal 88% din cazuri;
- cancer vaginal 70% din cazuri;
- cancer penian 50% din cazuri;
- cancer vulvar 43% din cazuri.
În prezent, la nivel european, au fost acceptate și autorizate trei forme de vaccin anti-HPV. Vaccinurile asigură protecție susținută cu precădere față de tulpinile HPV asociate cu cel mai mare risc de a dezvolta leziuni maligne: 16 și 18. Eligibili pentru vaccin sunt atât fetele, cât și băieții, și se recomandă administrarea lui între 9-26 de ani. În prezent, cel mai utilizat vaccin oferă protecție împotriva a 9 tulpini HPV cu risc crescut.
Se utilizează scheme de vaccinare care cuprind două doze (0 și 6-12 luni) în cazul pacienților cu vârsta între 9 și 14 ani, și 3 doze (0, 2 și 6 luni) în cazul pacienților peste 15 ani la momentul primei injectări. Studiile demonstrează că schema completă de vaccinare asigură protecție de 100% împotriva dezvoltării infecției, în primii 5 ani. Este important de menționat faptul că vaccinul nu vindecă cancerul de col uterin, sau infecția cu HPV, el fiind folosit în scop pur profilactic. Cele mai frecvente reacții adverse sunt: durere, edem, eritem, prurit, echimoze la locul injectării, cefalee, greață, febră, fatigabilitate.