Șase mituri despre dinții de lapte

Veronica Guzun, redactor
dintii de lapte

Cele mai frecvente mituri în rândul părinților cu privire la dinții de lapte pot fi chiar ele cauza apariției cariilor dentare si a altor boli orale la copii. Iată șase idei preconcepute despre îngrijirea dințișorilor copiilor noștri, conform vseodetyah.com.

1. Dinții de lapte nu trebuie tratați, oricum vor cădea

În cazul în care copilul dumneavoastră are probleme dentare, tratamentul stomatologic este obligatoriu. Pierderea dintilor de lapte poate provoca malocluzie (alinierea proastă a dinților), în plus, duce la funcționarea defectuoasă a tractului gastro-intestinal, din cauza problemelor de masticație care apar când dinții sunt stricați.

Amintiți-vă că starea de sănătate a dinților permanenți depinde de starea celor de lapte. În cazul în care un copil are probleme cu dinții primari există pericolul să se îmbolnăvească și cei permanenți încă din etapa de erupție.

2. Dinții copilului se pot strâmba doar din cauza suzetei

Desigur, utilizarea frecventă a suzetei în timpul apariției dinților poate afecta mușcătura. Dar nu doar ea. Malocluzia poate apărea și ca urmare a unor obiceiuri alimentare nepotrivite. De exemplu, alimentele prea moi reduc activitatea mușchilor masticatori, care sunt responsabili pentru mușcătura corectă.

3. Un copil de până la trei ani nu are nevoie să se spele pe dinți

Încă înainte de apariția primului dințișor medicii recomandă începerea unei igiene orale, prin curățarea delicată a gingiilor. Acest masaj mai are un beneficiu important, calmează disconfortul bebelușilor în perioada când apar dinții. Odată cu primul dințișor trebuie începută și curățarea dentară.

4. Guma de mestecat previne cariile dentare

Guma de mestecat în sine nu poate fi un panaceu pentru aparitia cariilor dentare. Când mestecăm, se secretă mai multă saliva, aceasta neutralizează acțiunea acidului format pe dinți în urma consumului de alimente. Guma doar stimulează glandele salivare și datorită texturii sale lipicioase poate „colecta” resturi mici de alimente, în niciun caz nu înlocuiește periajul dinților.

5. Dulciurile strică dinții

Dulciurile și prăjiturile creează un mediu acid în gură, propice dezvoltării cariilor. Totuși, dacă dinții sunt spălați la timp, cariile pot fi evitate. Altfel spus, cariile nu apar de la consumul excesiv de dulciuri, ci de la nerespectarea igienei orale elementare.

6. Dacă părinții au dinți cu probleme, atunci și copilul va fi la fel

Desigur, predispoziția genetică joacă un rol important în bolile dentare, dar nu cel mai important. Factorul-cheie în dezvoltarea cariilor la copii este alimentația sărăcăcioasă, nu ereditatea.
Gustările frecvente, consumul excesiv de dulciuri, precum și igiena orală necorespunzătoare, toate contribuie la apariția cariilor. Așadar, o îngrijire orală regulată și o alimentație echilibrată sunt secretele dinților frumoși și sănătoși atât la copii, cât și la adulți.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa