Părinții au tendința de a controla ceea ce mănâncă copiii lor și de cele mai multe ori nu țin cont de ore ori cantități și nici nu le dau acestora un exemplu corect. Aceastea sunt cele mai frecvente motive care duc la obezitate, arată un studiu realizat de University College London, citat de cotidianul The Sun.
Obiceiurile alimentare reprezintă una dintre principalele cauze ale obezității infantile. Cercetătorii cred că agitația de zi cu zi îi face pe copii să mănânce din ce în ce mai mult pentru că au foarte des senzația de foame. Ajunși în preajma adolescenței încep să sară peste mese și să se odihnească din ce în ce mai puțin.
Reclamele TV la alimente activează gena obezității
Nici mamele nu sunt întotdeauna de foarte mare ajutor și îi condamnă pe cei mici la obezitate încă din pântec. Fumatul în timpul sarcinii afectează dezvoltarea copilului pe termen lung, fiind una dintre cauzele obezității. Substanțele din țigară ajung la creierul fătului, modificând comportamentul acestuia față de mâncare. Odată născut și ajuns la vârsta la care poate avea preferințe alimentare, va cere mâncare cu un conținut ridicat de grăsimi în detrimentul fructelor și al legumelor. Mai mult, cercetatorii de la University College London avertizează că nu doar comportamentul alimentar se modifică, ci și reacțiile față de momentele de cumpănă din viața de adult. Nu vor fi capabili să le facă față și vor alege să fumeze și să consume alcool pentru a le depăși.
În Marea Britanie, unul din trei copii de școală primară este obez. Jumătate dintre aceștia sunt născuți din mame obeze, ceea ce îi face din start predispuși la astfel de probleme de sănătate.
Cum să stabilești corect mărimea porțiilor de mâncare
Obezitate infantilă: diabet, depresii, boli cardiovasculare
Când vorbim despre obezitate infantilă nu vorbim doar despre o problemă de ordin estetic. Aceasta este poate aspectul cel mai puțin periculos. Diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și afecțiunile hepatice sunt cele care ar trebui să convingă părinții să ia măsuri. În situații mai dramatice putem vorbi chiar despre cancer. Medicul Tam Fry, unul dintre cercetătorii participanți la studiu, membru al Forumului Național pentru Obezitate, au declarat că în acest moment putem vorbi despre o situație tragică.
O soluție ar fi interzicerea gustărilor ”nevinovate” pe care copiii le iau oricând, oricum și în orice cantități. Mai grav este că, de cele mai multe ori, ele sunt nesănătoase din cauza cantității mari de grăsimi și zaharuri. De asemenea, evitarea reclamelor la alimente pentru copii, de genul cerealelor pentru mic dejun, ar putea să scadă consumul acestora.
7 sugestii despre cum să îți înveți copilul ce înseamnă să mănânce sănătos
Cercetătorii britanici le recomandă părinților să respecte orele de somn ale copiilor, pentru că oboseala este un factor care conduce la consumul ridicat de junk-food. Dacă nici nu dorm cât trebuie și sar și peste micul-dejun, atunci primii pași către obezitate sunt făcuți, iar drumul înapoi este foarte anevoios. Copilul cu probleme de greutate va avea de înfruntat nu numai afecțiuni grave, ci se vor lupta și cu depresii, pentru că nu le este ușor să lupte cu răutățile celor din jur.
Citește cartea ”Copilul meu NU mănâncă!”, scrisă de celebrul pediatru Carlos Gonzalez care dă cea mai mare spaimă a părinților la o parte, explorând motivele pentru care un copil refuză mâncarea. Cartea este disponibilă AICI.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.