Sângerări, febră, scurgeri suspecte? 7 semne de alarmă în primul trimestru de sarcină

Geta Roman, director editorial
semne de alarmă în sarcină

Semne de alarmă în sarcină. Sângerări, febră, scurgeri suspecte, vomă și greață, dureri de gambă sau de cap? Deși cele mai multe femei au sarcini care nu implică complicații, sunt simptome care apar în primul trimestru de sarcină la care trebuie să fiți foarte atente, pentru că pot impune intervenție imediată. Mai jos aveți 7 dintre cele mai importante astfel de situații și măsurile care se impun pentru a le ține în frău, explicate de experți de top.

Semne de alarmă în sarcină. Sângerări vaginale

„Sângerări foarte ușoare în sarcină pot fi normale, însă cele puternice pot fi semn de sarcină ectopică și de pierdere a sarcinii”, spune medicul Natali Aziz, specialist în medicină materno-fetală la Lucile Packard Children’s Hospital din Palo Alto, California. „Cu cât sângele este mai roșu, cu atât problema este mai semnificativă. Dacă apar sângerări, însoțite de crampe similare cu cele care apar în perioada ciclului menstrual, există risc de avort. Dacă se asociează cu dureri ascuțite, în zona joasă abdominală, poate fi semn de sarcină ectopică, o complicație serioasă care apare când embrionul se plasează în afara uterului, de obicei în trompele uterine”, completează Manju Monga, specialist în medicină materno-fetală la Baylor College of Medicine din Houston.

În astfel de situații, medicul trebuie să facă ecografie, o examinare amănunțită și teste de sânge. Cu toate că cele mai multe sângerări în sarcină nu indică o problemă serioasă, nu este bine să le ignorați atunci când sunt asociate cu crampe, sângerări puternice și dureri abdominale.

Vomă și greață în exces

În primul trimestru de sarcină, greața și voma sunt normale. Cele mai multe femei au astfel de manifestări. Însă dacă ajung severe și duc la deshidratare, trebuie luate măsuri. Dacă verși la un interval mai mic de 12 ore, sună medicul. „Voma în exces, care afectează grav activitatea de zi cu zi, poate duce la pierdere în greutate, amețeală, deshidratare și dezechilibru de electroliți”, afirmă dr. Natali Aziz, specialist în medicină materno-fetală.

Discută cu medicul pentru că este posibil să ai nevoie de spitalizare pentru tratarea deshidratării. Multe medicamente se pot folosi în această perioadă pentru controlul stărilor de greață.

Concluzia: Voma și greața sunt normale în timpul sarcinii, însă extremele pot cauza probleme. Majoritatea femeilor care au astfel de manifestări au însă sarcini normale, fără complicații.

Semne de alarmă în sarcină. Febră mare

Febra care depășeșete 38 de grade C în timpul sarcinii poate fi serioasă; poate fi semn de infecție, ce ar putea să afecteze sănătatea copilului. Febra care este însoțită de iritații și dureri de încheieturi poate fi semnul infecției cu cytomegalovirus (CMV), toxoplasmoză, sau parvovirus. „CMV este cea mai comună cauză de surzenie la copii, problemă care nu este tocmai rară”, mai spune dr. Natali Aziz, specialist în medicină materno-fetală.

Ce poți face: anunță medicul care te urmărește dacă ai probleme respiratorii, dureri musculare, simptome de gripă, iritații sau dureri articulare.

Scurgeri vaginale și mâncărimi

Anumite scurgeri vaginale sunt normale, însă în unele cazuri pot fi semn de infecții sau boli cu transmitere sexuală, care pot avea consecințe importante în sarcină.

Ce poate însemna: Dacă este vorba despre o infecție, poate afecta copilul.
Ce poți face: Lasă timiditatea la o parte. Vorbește cu medicul ginecolog care te urmărește și explică-i care este problema. Pentru că tratarea ei poate fi extrem de importantă pentru copilul tău.

Dureri și senzația de arsură în timpul urinării

Ce poate însemna: Acestea pot fi simptome ale unor infecții urinare sau ale vezicii. Dacă sunt lăsate netratate pot cauza complicații serioase precum infecții mai grave, naștere prematură, travaliu prematur.

Ce să faci: Dacă este vorba despre o infecție, tratarea ei poate ușura durerile și poate duce la o sarcină fără probleme.

Dureri la nivelul gambei, dureri de cap severe

În cele mai multe sarcini nu se întâmplă așa ceva. Însă sarcina crește riscul apariției unui cheag de sânge. Un astfel de cheag în zona gambei poate cauza dureri si umflături și poate duce cheagul de sânge către plămâni, ceea ce poate fi fatal. Un cheag de sânge ajuns în creier poate cauza dureri severe de cap. Sunt însă și multe alte cauze pentru care apar durerile de cap în sarcină.
Ce poți face: Dacă ai istoric de cheaguri de sânge sau dacă ai dureri de cap severe, consultă medicul.

Semne de alarmă în sarcină. Agravarea unor boli cronice

Femeile care au anumite boli pre-existente – cum ar fi de tiroidă, diabet, tensiune arterială, astm, lupus – ar trebui să fie atente la orice schimbări ale acestor boli în timpul sarcinii.

Dacă boala evoluează și nu este controlată, pot apărea complicații serioase. Spre exemplu, dacă hormonii tiroidieni sunt prea jos sau prea sus, există un risc crescut de avort. ”Dacă nivelul zahărului din sânge nu este controlat, există un risc crescut de avort și malformații fetale”, spune dr. Gayle Olson, specialist în medicină materno-fetală la University of Texas Medical Branch in Galveston.

Rețineți totuși că majoritatea femeilor au sarcini fără complicații, așa că bucurați-vă de această perioadă specială. Stresul nu este bun, iar cu cât atitutudinea mamei este mai pozitivă, cu atât lucrurile sunt mai bune pentru mamă și copil. Așa că ai grijă să primești îngrijire prenatală de calitate și să ai o dietă sănătoasă, odihnește-te și ia vitaminele prenatale recomandate de medic.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook sau Instagram, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa