Sanda Nicola, mămică unei fetițe de două luni: „Mergem la Ruse să cumpăram vaccinul”

Geta Roman, director editorial

Chiar dacă sunt părinți care nu se îndoiesc de nevoia copiilor de protecție prin vaccinare, sunt puși în situația de a găsi singuri produse și nu în România. Ministerul Sănătății nu a convins producătorii să aducă toate vaccinurile de care este nevoie pentru schema de imunizare asigurată de stat

„Agnes a împlinit deja două luni și este timpul pentru prima doză de vaccin hexavalent. Medicul nostru de familie a cerut de la DSP doze pentru 36 de copii, a primit doar 5. Evident, nu pot să am pretenția să fie între beneficiari, mai ales când alți copii au deja 7-8 luni și n-au fost imunizati defel. Am studiat mai multe variante să comandăm pe net, dar nu îmi este clar în ce condiții se face transportul. Așa am ajuns la concluzia că varianta optimă este o excursie la Ruse, în Bulgaria, cu rețetă și cu o geantă frigorifica la noi. #ProVaccinare #ȘiCeDacă?”

Aceasta este postarea pe care jurnalista Sanda Nicola a pus-o pe pagina ei de Facebook. Jurnalista a oferit ulterior detalii într-o intervenție la DIGI24: „A fost o situație îngrozitoare pentru doctorița mea și n-aș vrea să fiu în pielea ei, pentru că îmi imaginez că asemeni nouă foarte mulți părinți o sunau disperați în aceste zile când aflau de la televizor că s-au distribuit vaccinuri și voiau să se programeze. Îi simțeam stânjeneala, nu înțelegeam de ce nu-mi dă un răspuns foarte ferm când pot să duc copilul la vaccin și finalmente ne-a dat un mesaj prin care ne-a înștiințat că are doar cinci doze. N-a spus nu veniți, dar cumva m-a pus pe gânduri și mi-am dat seama că trebuie să selecteze cinci copii, privilegiați, care să fie vaccinați de această dată. Era limpede că nu pot să emit pretenții de prioritate. Dânsa mi-a și explicat că avea doi pacienți, gemeni, care au deja opt luni și n-au fost vaccinați niciodată. Mai mult ca sigur că ei trebuie să aibă prioritate. Dar vă dați seama că foarte mulți părinți în aceste zile trăiesc un sentiment de frustrare, de panică, ești nevoit să te gândești la soluții, dintre cele mai creative, și poate că unele dintre ele au fost inițial la limita legii”.

În căutatea prețioaselor vaccinuri

Traficul cu vaccinuri este în plin avânt în condițiile în care nu a fost încă găsită o soluție pentru a fi aduse în țară toate produsele incluse în schemele de vaccinare.

Părinții își dau ponturi unii altora pentru a cumpăra din diverse farmacii vaccinurile, însă și așa multe dintre ele nu mai sunt disponibile în țară.

Criza vine în contextul în care licitațiile pentru achiziții au fost întârziate iar prețurile prea mici, impuse de legislația de România, i-au îndemnat pe producători să ducă produsele unde sunt plătiți mai bine.

În acest moment, în plină epidemie de rujeolă, există încă 10 județe în care vaccinul nu este disponibil prin medicii de familie, iar pentru restul vaccinurilor sunt liste de așteprare și mulți copii în urmă cu schemele de vaccinare. Iar toate acestea vin în contextul în care sunt mulțti părinți care refuză în număr din ce în ce mai mare imunizarea copiilor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa