Să pupi copilul pe guriță… Este bine sau rău? Ce spun terapeuții?

Mihaela Călin
sărutul pe gură

  Un sărut pe gură dintre doi adulţi nu reprezintă nimic ieşit din comun, dar când vorbim de sărutarea unui copil, există deja două puncte de vedere radical diferite. Cei care practică acest lucru consideră că nu fac nimic greşit, doar îşi exprimă sentimentele, iar opozanţii săi declară, printre altele, că se face astfel un transfer de bacterii și că acel copil va fi bulversat. Deci, este ok să săruţi un copil pe gură?

  Sărutul pe gură are conotaţii sexuale?

  Fotografia cu Victoria Beckham, sărutându-și fetița pe buze, însoțită de mesajul  ”La mulți ani…Te iubim…Pupici”, a stârnit o controversă mondială. Și totuși, cum este mai bine pentru copii?

  Sunt voci care declară că sărutarea pe gură a unui copil este ceva „prea sexual.“ Medicii avertizează că gura este una din zonele erogene ale corpului uman, iar sărutul îl poate deruta pe cel mic. Cercetătorii au observat, de asemenea, că atunci când copilul îşi vede părinţii sarutându-se pe gură, el asociază sărutul cu partea romantică şi sexuală a iubirii. Iar atunci când părinţii încep să prezinte acelaşi comportament faţă de el, copilul se întreabă de ce se întâmplă acest lucru.

  Dr. Charlotte Reznick, psiholog la University of California UCLA, este de părere că sărutul copiilor pe gură creează confuzie. „Dacă începi să săruți copilul pe gură când este mic, când te oprești? Este extrem de bulversant”, spune Reznick.

  Când ajung la 5 sau 6 ani copiii devin conștienți de corpul lor și de sexualitate. Ei văd cum tata și mama se sărută, după care văd că fac același lucru cu ei…Este suficient pentru a bulversa orice minte tânără în legătură cu roluri, sentimente, emoții.

  Pe de altă parte, există psihologi care susţin că teoriile de mai sus sunt greşite şi că nu este nimic în neregulă ca un părinte să-şi sărute pe gură copilul.

  Dr. Fiona Martin, spre exemplu, de la Sydney Child Psychology Centre, este în total dezacord cu frazele de mai sus. Ea crede că este absurd să consideri ceva sexual în sărutarea copiilor de părinții lor. „Este normal și sănătos să arăți afecțiune copiilor. Le arăți că îi iubești în acest fel”.

  Sărutul pe gură şi transferul de bacterii

  Un alt argument important al oponenţilor sărutului pe gură este transferul de bacterii. Oamenii de ştiinţă au arătat că în timpul unui sărut pe gură de 10 secunde se face un transfer de până la 80 de milioane de bacterii către cealaltă persoană. Desigur, nimeni nu sărută un copil atât de mult timp, ele sunt, de obicei săruturi scurte, dar pentru bacterii este suficient timp ca să treacă în organismul copilului mic. Sistemul imunitar al unui bebeluş nu este încă pe deplin matur – nivelul de anticorpi dobândiţi în uter scade încet, iar el încă nu şi-a dezvoltat propriul mecanism de apărare, aşa cum funcţionează el la copiii mai mari şi la adulţi. Prin urmare, chiar şi un sărut inofensiv poate afecta un nou-născut. Deci amintiţi-vă să nu sărutaţi pe gură copilul, atunci când aveţi o rana deschisă, cum ar fi herpesul. Sunt multe alte locuri „mai sigure” pentru pupat, cum sunt mâinile, picioarele sau fruntea copilului.

  Sărutul pe gură şi ataşamentul parental

  Una dintre metodele de creştere a copiilor subliniază cât de important este pentru cei mici să fie purtaţi, îmbrăţişaţi şi sărutaţi de către părinţi. Proximitatea fizică a părintelui este necesară pentru dezvoltarea corespunzătoare a copilului. Şi nu este vorba doar de sărutul pe gură, ci şi de îmbrăţişări sau săruturi pe obraz.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa