Să ne pregătim de întâlnirea cu Zâna Măseluță!

TOTUL DESPRE MAME

O cunoaşteţi pe celebra Zâna Măseluţă? Poate că pentru părinţi nu este tocmai o vedetă deoarece la noi în ţară a intrat odată cu filmele americane, dar, cu siguranţă, la grădiniţa la care merge micuţul vostru este o zână foarte populară.

Căderea primului dinţişor de lapte este un eveniment foarte important pentru copii, prilej de mare mândrie. De acum începem să ne asemănăm cu şcolarii, nu mai suntem chiar piticii de la grupa mică, nu-i aşa? Pentru mine însă, ca mamă, schimbarea dinţişorilor de lapte cu cei definitivi a fost un moment la fel de emoţionant ca prima zi de şcoală. Începeam să înţeleg, încet, încet, că băieţelul meu creşte, se transformă într-un băiat mare care, mai târziu, va deveni un bărbat. Un bărbat cu zâmbet irezistibil, bineînţeles!

Dinţii de lapte predau ştafeta

Dinţii temporari, numiţi şi dinţii de lapte, sunt în număr de 20 şi erup în totalitate până la vârsta de trei ani. Felul în care au fost îngrijiţi influenţează sănătatea dinţilor definitivi. Doar pentru că ei vor fi schimbaţi, nu înseamnă că pot fi neglijaţi. Sănătatea lor o va influenţa pe cea a dinţilor definitivi şi păstrându-i pe aceştia sănătoşi vei preveni viitoarele tratamentele costisitoare şi de lungă durată.

Obiceiurile de igienă trebuie să fie deprinse încă din epoca dinţilor de lapte şi tot în această perioadă copilul trebuie să se obişnuiască cu vizitele la stomatolog. Va primi primele sfaturi despre îngrijirea corectă a danturii, ferindu-l astfel de neplăcerile provocate de posibila apariţie a cariilor. Aşa că nu folosi vizita la cabinetul stomatologic drept pedeapsă!

Când cade primul dinţişor?

Copilul va păstra dinţii de lapte până în jurul vârstei de şase ani, când ei vor fi înlocuiţi cu dinţii definitivi, începând cu incisivii. Schimbarea dinţilor temporari este un proces ce poate dura până la 21 de ani, atunci când adultul  va avea minim 28 de dinţi şi maxim 32 de dinţi permanenţi, incluzând şi măselele de minte. Schimbarea se poate produce şi mai devreme, începând cu patru ani, dar şi mai târziu, la opt. În nici unul dintre cazuri nu trebuie să vă îngrijoraţi.

Dinţii cei noi trebuie lăsaţi să cadă singuri! Dinţii definitivi îi împing pe cei de lapte de la rădăcină, clătinându-i. Dacă ei apar în spatele celor temporari, nu vă speriaţi. În timp, vor lua locul celor căzuţi şi nu vor creşte în spate. De obicei însă, dinţii definitivi cresc ceva mai în faţă decât cei care tocmai au căzut şi sunt mai mari decât aceştia. Culoarea lor este de asemenea mai gălbuie iar acesta este un lucru normal. Vei observa probabil că sunt şi mai zimţaţi. Cu timpul se vor netezi.

Trebuie să aveţi mare grijă deoarece, la început, smalţul dinţilor definitivi este destul de “moale”şi nu foarte bine închis, aşa încât dacă micuţul tău ronţăie bomboane sau alte alimente dure, smaltul se poate crăpa cu uşurinţă.

Nu uitaţi să pregătiţi o cutiuţă în care să păstraţi dinţişorii de lapte, alături de brăţara de la maternitate şi moţul de la un an. Peste ani, vă veţi uita cu nostalgie la aceste amintiri şi vă veţi bucura că le-aţi păstrat.

După ce au ieşit dinţii definitivi

Supraveghează periajul dinţilor de două ori pe zi, după micul dejun şi înainte de culcare, până când eşti sigură că cel mic o face în mod corect. Acordă o atenţie deosebită molarilor, deoarece aceştia au multe şanţuri foarte mici în care pot rămâne urme de alimente, dezvoltând bacterii. Folosiţi o periuţă moale, împreună cu o pastă de dinţi adecvată vârstei. Obişnuieşte-l pe cel mic să folosească aţa dentară şi apa de gură.

Evitaţi micile gustări dintre mese; ele cresc riscul apariţiei cariilor. Învaţă-l pe cel mic să îşi clătească guriţa după consumul de alimente care conţin zahăr sau carbohidraţi. Acestea produc bacterii ce formează placă dentară si acizi. Acizii atacă smalţul dinţilor în mod repetat, provocând carii şi nu uita că ţi-ai dori ca micuţul tău să aibă un zâmbet cuceritor atunci când va fi mare!

3 întrebări pentru medicul stomatolog:

Ce sunt sigilările dentare?

Într-o cavitate bucală cu predispoziţie la carii se recomandă sigilările măseluţelor şi fluorizările locale cu geluri speciale. Sigilarea se face prin aplicarea unor răşini speciale pe suprafaţa dintelui, transformându-i suprafaţa într-una mai netedă şi care, în felul acesta, poate reţine mai puţină mâncare. Se previne şi se reduce astfel apariţia cariilor dentare. Este recomandată sigilarea dinţilor permanenţi şi nu a celor de lapte.

Are copilul meu nevoie de aparat ortodontic?

Tratamentul ortodontic este o necesitate, nu o modă. Îndreptarea dinţilor este un lucru foarte important. Un astfel de tratament aplicat la timp poate reduce problemele viitoare ale adultului: carii, parodontopatii, până la pierderea dinţilor. Alinierea dinţilor se realizează cu ajutorul aparatelor fixe sau mobile.

Are copilul meu nevoie de suplimente de calciu şi fluor?

Informează-te corespunzător înainte de a i le administra. La fel ca în cazul oricăror alte suplimente alimentare, trebuie ţinut cont de particularităţile biologice ale fiecărui copil.

Copilului tău i-au crescut dinţişorii definitivi? Ce ai simţit când i s-a mişcat primul dinţişor?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa