Rujeola se extinde și în Moldova. Bebeluș de 5 luni, din Vaslui, mort din cauza bolii

TOTUL DESPRE MAME

Rujeola se extinde iar numărul deceselor crește. Al 26 deces cauzat de rujeolă a fost anunțat la un băiețel de 5 luni, din Vaslui, care a murit la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Cele mai multe decese au fost la copii nevaccinaţi. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, în acest moment sunt confirmate peste 5.700 de cazuri de rujeolă în 40 de judeţe, cu 500 mai multe față de precedenta raportare.

Potrivit directorului medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, Lelia Croitoru, băieţelul de cinci luni, din comuna Fereşti, a fost internat în unitatea medicală în data de 6 mai, iar după cinci zile s-a dispus transferul la Iaşi. În 12 mai, bebeluşul a murit în spital.

„Este vorba despre un copil de cinci luni, din Fereşti, care este internat în Secţia de Pediatrie pe 6 mai, cu febră, tuse şi cu tulburări respiratorii, cu dispnee. Pe 7 mai se face o radiografie toracică, care evidenţiază o pneumonie de vârf pulmomar, probele biologice pledează pentru o infecţie bacteriană, întrucât avea leucocitele crescute. Se instituie tratament antibiotic şi de susţinere, pentru faptul că tuşea, nu avea aer. Pe 10 mai apare o erupţie pe piele. Se ridică suspiciunea de rujeolă. Este văzut de infecţionist şi pe 11 mai a fost dirijat în Secţia de Boli Infecţioase la Iaşi, cu insuficienţă respiratorie acută şi suspiciune de rujeolă. Serologia pentru rujeolă se ia la 72 de ore, după apariţia erupţiei. Copilul nu era vaccinat, pentru că se face la vârsta de un an”, a declarat corespondentului MEDIAFAX, Lelia Croitoru, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui.

Din cele 26 de decese cauzate de rujeolă, unul a fost raportat la un adult de 27 de ani, iar restul la copii. Lista acestora a fost făcută publică de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile AICI Articolul continuă mai jos

În data de 16 mai 2017, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile, în România erau raportate peste 5700 de îmbolnăviri, cu peste 500 de cazuri mai mult decât la ultima raportare. Toate decesele au apărut la nevaccinati, iar 97% dintre cazurile de rujeolă au fost raportate la copii neimunizați contra rujeolei.

Din cauza epidemiei, Ministerul Sănătații a dispus ca prima vaccinare contra rujeolei să fie făcută la vârsta de 9 luni în loc de 1 an, însă părinții se plâng că informația nu a ajuns și la unii medici de familie, care insistă să facă prima imunizare tot la 1 an. Un copil care face rujeolă riscă complicații pulmonare, neurologice, cardiace, etc, atenționează dr. Alexis Cochino, medic pediatru. Chiar dacă boala se vindecă, sechelele pot să apară și la câțiva după vindecare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa