Risc crescut de alergii pentru copiii care iau antibiotice

Raluca Dumitrică
alergii-totul-despre-mame

Un studiu prezentat la începutul acestei săptămâni la Londra, în cadrul Congresului Internaţional al Societăţii Europene pentru Afecţiuni Respiratorii, subliniază faptul că expunerea copiilor la antibiotice le creşte acestora riscul de a dezvolta alergii mai târziu, în viaţa de adult. Pe lista acestora se număra afecțiuni precum rinita alergică și dermatita.

Studiul, care a analizat aproape 400.000 de persoane, a fost întreprins de o echipă de specialişti de la Universitatea din Utrecht, Olanda, condus Dr. Fariba Ahmadizar. Deşi munca de cercetare a altor specialişti a indicat în trecut o posibilă legătură dintre consumul de antibiotice şi acele alergii ce pot să apară ani buni mai târziu, rezultatele lor nu au fost suficient de concludente. De data aceasta, însă, au fost analizate bazele de date ale PubMed şi Web of Science, subiectul analizei fiind studiile observaţionale publicate de specialiști în domeniu în perioada ianuarie 1996 şi noiembrie 2015. Studiile incluse au conţinut detalii legate de asocierea dintre consumul de antibiotice în primii doi ani de viaţă şi riscul apariţiei dermatitelor sau a rinitei alergice.

Cifre impresionante în ceea ce privește riscul de alergii

În total, 22 de studii în care au fost incluşi 394.517 de pacienţi au fost selectate pentru analiza riscului dermatitei şi alte 22 de studii în care au intrat 256.609 de pacienţi au fost alese pentru analiza riscului de rinită alergică. Dintre toate acestea, un număr de 12 studii cu 64.638 de persoane incluse au coincis în ceea ce privește ambele condiţii medicale. În urma analizei s-a observat că posibilitatea creşterii riscului de dermatită din pricina folosirii antibioticelor în prima parte a vieţii a variat între 15% şi 41%, în funcţie de tipul de studiu analizat. Tot antibioticele administrate copiilor au crescut riscul rinitei alergice în viaţa de adult cu 14% şi 56%, din nou în funcţie de tipul de studiu analizat.

Cu cât mai multe antibiotice, cu atât mai mari șansele de alergii

Mai mult de-atât, asocierea a fost mai puternică dacă pacienţii fuseseră trataţi cu două ture de antibiotic, în loc de o singură tură, atât pentru dermatită, cât şi rinită alergică.
Autorii studiului au sugerat că mecanismul din spatele acestui efect este rezultatul imunomodulator al antibiotoicelor şi perturbarea microorganismelor din tractul intestinal provocată de antibiotice, care poate duce la răspunsuri imunitare reduse. „Expunerea copilului la antibiotice are legătură cu un risc crescut de a dezvolta în viaţă ulterioară dermatită şi rinită alergică”, a concluzionat Dr. Ahmadizar.

Dacă ți-a plăcut acest text, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Te-ar mai putea interesa