Respirația șuierătoare la copii. Ce o cauzează și cum se tratează

Mihaela Călin
copil masca

Respirația șuierătoare este un sunet de fluierat, emis de o persoană care respiră. Se aude cu precădere atunci când persoana expiră. În majoritatea cazurilor, respirația șuierătoare este cauzată de zgomotul produs de aerul care încearcă să se deplaseze prin tuburile plămânilor atunci când acestea devin înguste.

Cauzele respirației șuierătoare la copiii mici și bebeluși

Infecții toracice virale

Respirația șuierătoare la copiii preșcolari este aproape întotdeauna cauzată de o infecție toracică virală. Majoritatea copiilor vor respira șuierător doar o dată sau de două ori, în timp ce la alții se va auzi acel șuierat în mod frecvent în timpul infecțiilor virale, aflăm de pe site-ul medical healthywa.wa.gov.au

Până la două treimi dintre copiii care au frecvent episoade de respirație șuierătoare nu vor suferi de acest lucru și după vârsta de 6 ani și nu vor dezvolta astm.

Infecțiile toracice virale determină umflarea căilor respiratorii și formarea mucusului în acestea. Ca urmare, căile respiratorii se îngusteaza și apar tusea și respirația șuierătoare. Sunt o mulțime de virusuri care pot provoca respirația șuierătoare la copiii mici. Aceste virusuri sunt mai frecvente iarna.

Astm
Șuieratul la copiii mai mari se datorează adesea astmului.

Fum de țigară
Copiii mici care inspiră fumul de țigară de la persoanelor din jurul lor (fumatul pasiv) prezintă un risc mai mare de respirație șuierătoare. Evitarea fumatului în casă și în mașină este un pas vital pentru reducerea riscurilor unei respirații șuierătoare la copilul tău.

Cum aflu ce provoacă respirația șuierătoare a copilului meu?

Medicul îți va pune câteva întrebări despre copilul tău și mediul familial. Aceste informații îl vor ajuta să decidă dacă șuieratul este provocat doar de un virus sau dacă există vreo posibilitate să fie și astm.

Analize medicale

Medicul ar putea să testeze virusul prin colectarea unui pic de mucus din partea din spate a nasului copilului într-un tub lung și subțire. Testul durează doar câteva secunde. Mucusul este apoi testat într-un laborator de analize. Aceste teste sunt uneori utile, dar nu întotdeauna ajută la stabilirea unui diagnostic.

În prezent, nu există teste specifice pentru astm. Testele de respirație pentru copiii de peste 5 ani pot determina dacă există vreo obstrucție care ar putea fi astm. Uneori se poate apela la medicamente pentru astm care pot ajuta la punerea unui diagnostic – dacă suferă sau nu copilul de astm.

Tratamentul respirației șuierătoare

În cazul unei infecții virale
Antibioticele nu ajută la tratarea infecțiilor virale, astfel încât în majoritatea cazurilor acestea nu sunt necesare. Virusul va dispărea singur.

La unii copii, cu infecții respiratorii severe, poate fi nevoie de oxigen în spital pentru a-i ajuta să respire. Oxigenul este administrat printr-o mască de față sau printr-un tub subțire care se pune chiar în interiorul nasului. Asistentele care se ocupă de copil vor verifica îndeaproape respirația copilului și nevoia de oxigen.

Medicamentele pentru astm pot fi încercate pentru copiii cu vârste mai mari de 12-18 luni. Pentru copiii mai mici, cu respirație șuierătoare din cauze virale, este mai puțin probabil ca medicamentele pentru astm să ajute.

Dacă medicul suspectează astmul
Medicamentele pentru astm, cum ar fi Ventolin, pot fi administrate și dacă copilul are astm bronșic. Această substanță va ajuta la deschiderea căilor respiratorii și va ușura respirația.

Îi poți administra copilului tău un medicament cu steroizi care îl va ajuta să-și revină rapid din astmul bronșic. Este de obicei luat ca un sirop sau tabletă pe o perioadă de 3 până la 5 zile. Când este administrat în acest mod, este foarte sigur, fără risc de efecte secundare.

Îngrijirea la domiciliu a unui copil cu respirație șuierătoare

Dacă micuțul tău a primit un medicament pentru eliberarea căilor respiratorii, trebuie să înveți cum să utilizezi dispozitivul de inhalare.

Este o idee bună să-ți duci copilul la o vizită medicală la o săptămână de la ieșirea din spital. Medicul îți va da un plan de acțiune, astfel încât să știi cât de mult să folosești inhalerul acasă, în ce doză și când să te oprești.
De asemenea, îți va detalia ce trebuie să știi în cazul în care copilul are un alt episod de respirație șuierătoare.

Ce va urmări medicul la următoarele vizite:

– Va verifica dacă starea copilului s-a îmbunătățit;
– Va stabili cât timp va trebui să ia copilul tău medicamentul;
– Îți va spune când să vii la următorul control.

De unde știu dacă micuțul meu are probleme cu respirația sau trebuie să folosesc inhalerul?

Este important să-ți amintești cum arată și cum se comportă copilul tău atunci când este bine, astfel încât să observi diferențele dacă începe să aibă probleme de respirație. Urmărește îndeaproape orice semn de răceală sau gripă, deoarece poate apărea respirația șuierătoare.

Oricare din următoarele semne arată că micuțul tău depune un efort mai mare pentru a respira:

– în timp ce respiră apare aspectul de coaste supte, la fel și la baza gâtului;
– respiră mai greu sau mai repede decât în mod normal;
– burta se ridică și se retrage în timp ce respiră;
– respirație șuierătoare;
– tuse continuă.

Dacă micuțul tău prezintă oricare dintre simptomele de mai sus, urmează planul de acțiune, oferă-i copilului medicamentul care îi ușurează respirația și consultă un medic cât mai curând posibil.

Când trebuie să chemi salvarea

Nu ezita să chemi salvarea pentru oricare dintre următoarele situații:

– buzele copilului devin vineții;
– copilul tău nu poate spune mai mult de câteva cuvinte la un moment dat pentru că rămâne fără aer;
– copilul este atât de obosit, încât pare că încetează să mai respire;
– copilul respiră foarte repede, nu poate fi calmat și este agitat;
– copilul are probleme cu alimentația, pentru că nu poate respira suficient;
– dacă tu sau copilul sunteți speriați de ceea ce se întâmplă.

În timp ce aștepti salvarea, folosește inhalerul pentru a-i da copilului câte 4 pufuri la fiecare 4 minute până la sosirea ambulanței.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa