Nasul înfundat nu te trimite la doctor, dar nici nu-ți dă pace! Este un simptom sâcâitor, care nu te lasă să odihnești cum trebuie! Aerul condiționat, virozele, aerul uscat din cameră sunt doar câțiva dintre factorii care produc congestia nazală. Ce e de făcut dacă suferi de rinită de sarcină? Dar dacă bebe sau copilul are nasul înfundat? Mai jos, o listă generoasă cu remedii pentru nas înfundat de la caz la caz.
Nasul înfundat poate avea cauze diferite și astfel remediile sunt de asemenea diferite. În plus, ceea ce este permis a fi utilizat pentru congestie la un adult, poate fi contraindicat unui bebeluș sau chiar unui copil. Așadar, soluțiile depind de cauză și de vârsta pacientului.
De ce li se înfundă nasul bebelușilor și ce e de făcut?
În primele câteva zile de viață, un nou-născut poate suna ca și cum ar avea nasul înfundat, deoarece mai are lichid în nas care îi provoacă și reflexul de a strănuta.
Congestia nazală la bebeluși apare atunci când țesuturile din nas se umflă sau produc mucus, iar copilul începe să respire pe gură. Din această cauză se alimentează mai greu și poate chiar refuza sânul. De obicei, congestia nazală dispare singură în decurs de o săptămână.
Cauzele congestiei nazale la bebeluși
Una dintre cele mai frecvente cauze este aerul extrem de uscat care duce la uscarea mucoaselor. În cazuri extreme, o mucoasă uscată se manifestă chiar și prin hemoragii nazale. Această problemă este mai des întâlnită pe timpul iernii, când încălzirea centralizată usucă mult aerul din case, iar copii care stau în aer prea uscat răcesc mai des.
Alte cauze din care bebelușilor li se poate înfunda nasul sunt: fumul de țigară, parfumul puternic, praful.
Nu în ultimul rând virozele duc și ele la înfundarea nasului, însă în acest caz congestia e un simptom pe lângă altele, cum ar fi febră, strănut.
Remedii pentru nas înfundat la bebeluși
Menține nasul bebelușului umed prin folosirea picăturilor cu apă salină. Întinde copilul pe spate. Așază sub umeri un prosop rulat sau o pătură mică sau apasă ușor pe vârful nasului pentru a facilita pătrunderea picăturilor. Pune două sau trei picături de ser fiziologic în fiecare nară. Așteaptă 30 până la 60 de secunde înainte de a drena nasul bebelușului. Întoarce copilul pe burtă pentru a ajuta eliberarea căilor nazale.
Pentru a scoate mucusul acumulat în nări, poți folosi și o pompiță specială:
- Apasă pe para de cauciuc pentru a scoate aerul din ea.
- Pune ușor vârful în nară. Nu-l introduce foarte adânc pentru a nu răni năsucul. Eliberează para astfel încât aerul să intre în interior, trăgând și mucusul din nas cu el.
- Clătește bine pompița cu apă curată înainte și după fiecare utilizare.
Ține umidificatorul aproape de locul unde doarme bebelușul. Dacă bebelușul are nasul uscat, acesta poate avea și nasul înfundat. Vaporii de apă pot ajuta la umezirea și eliberarea căilor nazale ale bebelușului. Curăță și reumple vaporizatorul în fiecare zi.
Când nasul înfundat al bebelușului e motiv de a te adresa medicului?
Mergi la medic dacă bebelușul pe lângă nasul înfundat prezintă una dintre următoarele simptome:
- Febră
- Eczemă
- Un nas înfundat împreună cu umflarea frunții, a ochilor, a părții nasului sau a obrazului
- Un nas înfundat care durează mai mult de două săptămâni
- Dificultăți de respirație sau respirație rapidă
- Probleme semnificative de hrănire sau lipsa poftei de mâncare
- Bebeluș agitat sau care pare să sufere
Congestia nazală la copii
Până la vârsta de trei-patru ani, copiii nu știu să sufle nasul, ceea ce face dificilă curățarea căilor nazale dacă acestea se înfundă. Iată câteva remedii pentru nas înfundat la copii:
Umidifică aerul. Aerul umed are un efect rapid de a umezi mucoasele nazale și deci de a le decongestiona. Pentru aceasta poți folosi umidificatorul, vaporizatorul sau pur și simplu să ții copilul în baie de aburi pentru jumătate de oră.
Dacă folosești umidificatorul, asigură-te că este curățat în mod regulat pentru a evita răspândirea sporilor de mucegai. Poate fi folosit fie pe timp de noapte când doarme, sau ziua în timp ce se joacă.
Folosește apă salină picături sau spray
- Întinde ușor copilul pe spate peste o rolă de prosoape pentru a-și menține capul pe spate.
- Aplică două până la trei picături de soluție salină în prima nară și întoarce capul pe partea cu nara în care ai pus picăturile. După un minut repetă pașii și pentru cealaltă nară.
- Ajută-l să se ridice în funduleț.
- Dacă acceptă, folosește pompița de nas astfel.
- Strângeți bulbul pompei.
- Introdu ușor vârful de cauciuc într-o nară, având grijă să nu îl împingi prea adânc.
- Pentru o aspirație mai bună, apasă cu un deget pe cealaltă nară.
- Eliberează încet bulbul pentru extrage mucusul.
- Scoate vârful pompei și curăță într-un șervețel conținutul.
- Repetă cu cealaltă nară.
- Spală bine pompa după utilizare.
Picăturile saline nu trebuie folosite mai mult de câteva zile la rând. Ele pot usca nasul copilului și crea astfel mai mult disconfort. De asemenea, folosește pompa de maximul 3 ori pe zi, pentru a nu irita mucoasa sensibilă a nasului copilului.
Menține copilul hidratat
Deshidratarea poate fi o problemă atunci când copilul este răcit, de aceea oferă-i cât mai multe lichide. Apa este soluția ideală, dar copilul o poate refuza, de aceea, optează și pentru alte lichide: supă de pui, ceai, piureuri din fructe. proaspete.
Remedii pentru nas înfundat în sarcină
Ce trebuie să spunem mai întâi de toate este că, nasul înfundat în sarcină este un simptom cât se poate de frecvent. Dacă nu e însoțit de alte simptome, cum ar fi febră sau mâncărime la ochi și nas, se numește rinită de sarcină. Aceasta durează cel puțin șase săptămâni și nu are o cauză alergică sau infecțioasă.
Aproximativ 30% dintre femeile însărcinate se confruntă cu rinita de sarcină, ceea ce o face unul dintre cele mai frecvente simptome ale sarcinii. Poate să apară oricând în timpul sarcinii, dar tinde să apară între a treia și a șaptea lună și se poate înrăutăți pe măsură ce vă apropiați de data limită. Trece de la sine după maximum două săptămâni de la naștere.
Deci, care este cauza congestiei de sarcină? Nimeni nu știe sigur, dar modificările hormonale din timpul sarcinii pot determina umflarea pasajelor nazale și producerea sporită a mucusului. De asemenea, în cele nouă luni crește și fluxul sangvin, ceea ce duce la mărirea volumului capilarelor din nas, deci și la congestie nazală. Expunerea la fum de țigară și la acarienii de praf crește riscul de rinită de sarcină. Vestea bună este că nasu înfundat, deși creează mult disconfort mamei, nu afectează copilul. Congestia scade imediat după naștere și dispare complet în două săptămâni de la naștere.
- CITEȘTE MAI MULT: Tot ce trebuie să știi despre rinita de sarcină
Ce soluții sunt pentru a îmbunătăți simptomele rinitei de sarcină
- Fă exerciții fizice ușoare. Este una dintre cele mai bune modalități de ameliorare a rinitei de sarcină. Evită sportul în aer liber în zilele în care există multă poluare a aerului, deoarece acest lucru poate înrăutăți congestia.
- Dormi cu capul mai sus decât trunchiul. Ridică puțin perna sau pune o pernă în plus pentru a putea respira mai ușor în timpul nopții.
- Consumă multe lichide. Optează pentru apă, ceaiuri neîndulcite (atenție, nu toate plantele sunt recomandate în sarcină) și evită băuturile dulci și carbogazoase.
- CITEȘTE ȘI: Ceaiuri interzise în sarcină
- Fă un duș cald și stai zăbovește un timp în baia cu aburi. Aburul este calmant și ameliorează temporar congestia.
- Folosește picături saline de nas sau spray nazal salin de trei până la patru ori pe zi pentru a curăța pasajele nazale. Poți face o soluție salină acasă folosind 1 cană de apă caldă, 1/2 linguriță de sare și un praf de bicarbonat de sodiu. Înnoiește soluția în fiecare zi.
- Folosește benzi nazale – disponibile în farmacii. Acestea se aplică pe puntea nasului în timpul nopții, pentru a lărgi căile nazale și a ușura astfel respirația.
- Pune comprese calde pe sinusuri. Căldura desfundă în mod natural nasul. 10-15 minute de căldură pe nas, pomeți și sinusuri și respirația revine.
- Folosește umidificatorul de cameră. Este aparatul care rezolvă problema aerului uscat din încăpere, unul din factorii principali de congestie nazală. Hidratarea aerului respirat ajută la eliminarea mucusului și dezinflamarea pasajelor nazale inflamate.
Nasul înfundat creează disconfort la orice vârstă. Umiditatea de 50-60% în încăpere, hidratarea și picăturile cu apă salină pot ameliora simptomele atât în cazul femeilor însărcinate care se luptă cu rinita de sarcină, cât și în cazul bebelușilor sau al copiilor ce trec printr-o viroză.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.