Remedii naturale pentru durerea de burtă a copilului

Iulia Mirică
dureri de burta

Durerea abdominală are multe caracteristici – poate fi ascuțită, se poate manifesta sub formă de crampe – iar doctorii judecă severitatea acesteia bazându-se pe momentul în care copiii nu se mai pot juca și nici mânca. Durerile de burtă sunt frecvente la copii – în special la cei cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani – și principalele cauze sunt de obicei dieta, stresul și durerile de creștere.

Dacă ai auzit vreodată expresia „mă doare burta” de la copilul tău, știi că există o serie de cauze care ar putea face abdomenul unui copil să fie dureros. Poate că este de la ceva ce a mâncat ori poate îi este foame, o cauză legată de latura psiho-emoțională. Partea bună este că există o mulțime de remedii pentru durerile de burtă  la copii pe care le poți găsi chiar în casă, de la anumite tipuri de alimente până la comprese calde și multe altele. Durerea nu este de obicei cauzată de o iritație din stomac, ci de la crampele și întinderea mușchilor din afară. Data viitoare când cel mic se plânge de durere, te poți folosi de unul dintre remediile naturale următoare:

Ce mai bun remediu natural pentru durerea de burtă este apa

Când copilul acuză dureri de burtă, primul lucru la care ar trebui să îl faci este să-i oferi un pahar cu apă. Deshidratarea este o cauză comună a durerilor abdominale, iar rehidratarea este cel mai rapid mod de a o rezolva.

Durerea abdominală legată de deshidratare (DROP) apare atunci când tractul gastrointestinal nu are suficient lichid. Corpul are nevoie de apă pentru a digera alimentele.  Chiar și deshidratarea ușoară poate împiedica procesul digestiv, provocând crampe abdominale, greață și constipație. Dacă cel mic are diaree, apa plată este cu atât mai importantă. Diareea poate provoca deshidratare și perpetuează durerile abdominale. Dacă simte greață îndrumă-l să ia înghițituri mici la temperatura camerei.

Ceai de mușețel

Îi poți da copilului tău o cană de ceai de mușețel – o cană de apă per pliculeț. Ceaiul de mușețel este un remediu natural perfect pentru supărările fără complicații ale stomacului, pentru că are proprietăți anti-inflamatorii și sedative, toate contribuind la micșorarea disconfortului abdominal. Mușețelul relaxează mușchiul tractului digestiv, ușurând contracțiile care mișcă mâncarea prin stomac și intestinele subțiri, acest lucru ducând la rezolvarea spasmelor și a crampelor. „Ceaiul de mușețel este un remediu de casă excelent pentru tulburările de stomac necomplicate, deoarece posedă… proprietăți antiinflamatorii și sedative, toate acestea putând contribui la diminuarea disconfortului abdominal,” susține dr. Andrew Weil, MD, un lider în domeniul medicinei integrative, autorul cărții „Vindecarea spontană”.

Ceai de ghimbir

Este în regulă să-i dai copilului tău suc atunci când îl doare stomacul, cât timp sucul acela este de ghimbir, dar ceaiul proaspăt de ghimbir este chiar și mai bun, deoarece beneficiază de toate proprietățile sănătoase ale ghimbirului. Ingredientul principal din ghimbir este gingerol, un antioxidant puternic, care ajută la scăderea producției de radicali liberi și deteriorării potențiale ale organismului, reușind să înlăture și greața sau disconfortul. În plus, proprietățile anti-inflamatorii ale ghimbirului stimulează producția sucurilor digestive și neutralizează acizii din stomac.

Ceai de mentă- remediul ideal pentru durerile de burtă la copii

Ceaiul de mentă este, de asemenea, revigorant și poate ușura durerea de burtă. Menta s-a dovedit a avea un efect calmant asupra mușchilor stomacului. Conform Universității Maryland Medical Center, menta are capacitatea de a îmbunătăți fluxul bilei, folosit de organism pentru digestie. În cazul în care copilul tău refuză să bea ceai, bomboanele de mentă, deși nu sunt la fel de puternice, pot ajuta la soluționarea durerii de burtă. Dar nu le da aceste bomboane sugarilor sau copiilor mici, deoarece aceștia se pot sufoca.

Dieta BOMP

Dieta BOMP este un plan alimentar terapeutic bazat pe patru alimente care alcătuiesc acronimul „BOMP”, și anume:

Aceste alimente nu sunt doar fade și pun un stres minim asupra tractului digestiv, dar sunt, de asemenea, obligatorii și pot ajuta la ameliorarea scaunelor moi sau apoase. Dieta BOMP este uneori recomandată pentru a ameliora simptomele gripei stomacale, intoxicațiilor alimentare și, în special, în tratarea gastroenteritei la copii.

Dieta BOMP este concepută doar ca o soluție pe termen scurt și nu ca un mod obișnuit de alimentație, deoarece este lipsită de elemente nutritive. Urmată pentru o perioadă mai îndelungată, copilul riscă să aibă anumite carențe de calorii, vitamine și minerale esențiale.

Durerile de burtă la copii pot trece cu exerciții fizice

Exercițiile fizice pot ajuta la ameliorarea durerilor de burtă la copii, în funcție de cauză. Mersul pe jos ajută la digestie, promovează peristaltismul și ajută la ameliorarea constipației și a gazelor acu. Ciclismul și înotul oferă, de asemenea, beneficii similare.

Dacă cel mic este prea inconfortabil pentru exerciții formale, scoate-l la o plimbare pur și simplu, pe jos. Mișcările care aduc genunchii mai aproape de piept sunt utile pentru ameliorarea crampelor și a durerilor de gaze.

Remedii naturale pentru calmarea durerilor de burtă la copii: Respirația adâncă

Exercițiile de respirație profundă pot fi, de asemenea, utile pentru ameliorarea durerii de burtă la copii. Respirația diafragmatică implică extinderea abdomenului în loc de piept atunci când inspiră.

Diafragma este un mușchi mare în formă de cupolă situat sub plămâni.  Dacă reușești să-ți  înveți copilul să se concentreze asupra respirației din diafragmă, mușchiul se freacă de tractul digestiv și masează intestinele și stomacul. Respirația diafragmatică activează și răspunsul de relaxare al sistemului nervos parasimpatic, calmând tractul digestiv. Acest lucru ajută la reducerea crampelor abdominale, balonării, constipației și durerii.

Cum se face, pas cu pas:

  • Spune-i copilului să pună o mână pe piept și cealaltă pe abdomen.
  • Apoi inspiră pe nas numărând până la patru, simțind că abdomenul se ridică.
  • Își ține respirația numărând până la doi.
  • Expiră încet pe gură pentru a număra până la șase.
  • Repetă pașii anteriori câteva minute.

Alte remedii naturale pentru calmarea durerilor de burtă la copii

Probioticele

Dacă are diaree, oferă-i un iaurt bogat în probiotice, chefir sau suplimente. Cercetările arată că probioticele pot ajuta la stoparea diareei cauzate de antibiotice, infecții, sindromul colonului iritabil și alte afecțiuni. Probioticele sunt bacterii benefice care se găsesc în mod natural în tractul digestiv. Diareea, gazele și balonarea pot apărea atunci când microbiomul intestinal este dezechilibrat. Consumul de alimente bogate în probiotice sau administrarea de suplimente cu probiotice poate ajuta la restabilirea echilibrului și ameliorarea durerilor de stomac.

Aplicarea căldurii

Plasarea unei sticle de apă sau a unei păturici încălzite pe burtica micuțului, în timp ce el stă culcat, s-ar putea să-i ia o parte din durerea de burtă. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este faptul că, datorită căldurii, fluxul sanguin de la suprafața pielii crește, ceea ce poate diminua percepția durerii care vine din interiorul abdomenului.

Masajul picioarelor, folosind reflexologia

Există mii de nervi în picioare și mâini care, atunci când sunt aplicate tehnici specifice, pot ajuta întregul corp să se relaxeze și să se simtă mai calm. Regiunea burticii corespunde cu arcul central al piciorului stâng. Folosind tehnica reflexoterapiei, ține piciorul stâng al copilului cu palma dreaptă, iar cu mâna stângă sub rotula piciorului aplică o presiune echilibrată, cu degetul mare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa