Răguşeala la copii: cauze şi tratamente

Raluca Dumitrică
raguseala-la-copii-totul-despre-mame

Voce guturală, hârșâită, cu sunet neregulat şi obosit? Cam aşa e răguşeala, o stare de perturbare a normalităţii vocale. Ea e produsă de diverse cauze şi caracterizată uneori şi de imposibilitatea de a vorbi. Pentru că pentru cei mici această răguşeală poate fi de-a dreptul deranjantă, haideţi să vedem care sunt tratamentele la care puteţi apela şi voi!

Răguşeala la copii, o stare deloc plăcută

Răguşeala este o problemă vocală în care copiii au dificultăţi în emiterea sunetelor. Vorbirea este însoțită de schimbarea tonalităţii vocale şi de alterarea calității acesteia. Așadar, celor mici le e greu sa vorbească, iar, când o fac, cuvintele se aud ciudat, fie grosolan, fie înfundat. Se întâmplă chiar ca răguşeala să fie însoţită de dureri în momentul în care copilul mănâncă sau bea apă, iar alimentele sau lichidele ingerate ajung în gât. Senzaţia pe care copilul o resimte atunci poate fi şi una de iritare, iar respiraţia celui mic poate să fie chiar şuierătoare.

Cauzele răguşelii

Cele mai comune cauze ale răguşelii sunt infecţiile virale sau bacteriene, de genul laringitei sau al laringotraheitei. De vină este şi suprasolicitarea corzilor vocale datorită emiterii unor sunete foarte puternice. Mai pe scurt, răcelile şi ţipetele puternice se află pe primul loc în clasamentul cauzelor răguşelii. Pe lista motivelor pentru care mai poate sa apară răguşeala la copii se mai găsesc rinitele alergice sau inhalarea aerului rece pe o perioadă mai lungă de timp. Menționăm și contactul prelungit cu fumul de ţigară sau cu diferite surse de poluare, refluxul gastroesofagian, probleme de metabolism sau folosirea prelungită a corzilor vocale. Există și situații delicate în care răgușeala este provocată de existența unor noduli pe corzile vocale.

Tratamente pentru răguşeala la copii

Există câteva tratamente pentru răguşeala la copii pe care părinţii le pot pune în practică. Unul dintre ele este pauza vocală pe perioade mai lungi de timp, ideală fiind chiar o pauză vocală totală. Se mai recomandă şi evitarea vorbitului în şoaptă, care nu face altceva decât să agraveze starea corzilor vocale. Pe lista tratamentelor se mai numără odihna suplimentară, gargara  de trei ori pe zi cu un pahar de apă caldă în care s-a pus o jumătate de linguriţă de sare de mare sau inhalațiile cu ulei esenţial de cimbru şi de muşeţel.

În cazul unei infecţii bacteriene care a provocat răguşeala, medicul va recomanda, în funcţie de fiecare caz în parte, un tratament cu antibiotice.

De asemenea, se vor evita sucurile din fructe acide şi consumarea de băuturi carbogazoaze sau care conţin cofeină. Toate pot agrava starea vocală. De ajutor este şi folosirea unui umidificator pentru cameră. Prin intermediul său, aerul uscat va fi ținut la distanță de camera copilului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa