Psoriazisul la copii. Cum se manifestă și cum se tratează

Andreea Popa
Psoriazisul la copii

Psoriazisul la copii. O simplă înţepătură de insectă, o infecţie, o boală a copilăriei sau stresul sunt factori care pot declanşa un puseu de psoriazis dacă există deja o predispoziţie genetică. Iată ce trebuie să știi despre psoriazisul la copii.

Un copil poate avea multe tipuri de psoriasis, însă există diferențe semnificative între psoriazisul copiilor si cel care apare la adult, potrivit experților Academiei Americane de Dermatologie. 

Psoriazisul este o boală care apare foarte rar la copii, iar în general cei mici răspund mai bine la tratament decât adulţii.

Psoriazisul este o boală cronică autoimună care afectează sub 5 procente din populaţia globului şi care apare în general între vârsta de 15 şi 35 de ani. Şi copiii mai mici de 15 ani pot să dezvolte psoriazis, dar cazurile sunt rare.

Manifestările sunt periodice

Boala se manifestă prin apariţia pe corp a unor plăci roşii, proeminente şi bine delimitate, care sunt acoperite de scuame groase albe-sidefii, ce se desprind uşor.

Aceste leziuni pot să apară oriunde pe corp, dar cel mai des afectează zona scalpului, a genunchilor, a coatelor şi a torsului.

Fiind o boală cronică, psoriazisul prezintă episoade de remisie urmate de perioade de recidivă, iar momentul acestor episoade nu poate fi anticipat. În unele cazuri pot trece luni sau chiar ani de zile între două pusee ale bolii.

Deocamdată nu există niciun tratament pentru psoriazis. În schimb, simptomele pot fi tratate.

Este foarte important de ştiut că psoriazisul NU este o boală contagioasă.

Psoriazisul la copii. Factori declanşatori

În cazul bolnavilor de psoriazis, celulele T – care ar trebui să protejeze corpul de infecţii – reacţionează ca şi cum ar avea de luptat cu o infecţie sau ar trebui să vindece o rană, care în realitate nu există. Astfel, ciclul de regenerare al celulelor este mult accelerat iar acestea se acumulează în zona afectată, formând plăci.

Cercetările recente au stabilit că psoriazisul este determinat genetic, iar printre factorii care pot declanşa boala se numără obezitatea, stresul, traumatismele fizice (chiar şi unele minore, cum ar fi muşcătura unei insecte), pubertatea şi diferite infecţii precum cele cu streptococ betahemolitic.

De asemenea, şi unele antibiotice pot determina exacerbarea psoriazisului. Au existat şi cazuri de copii mici la care psoriazisul a fost declanşat de anumite boli infecţioase ale copilăriei, precum varicela.

Psoriazisul la copii. Tratamentul psoriazisului

Deocamdată nu există un tratament care să vindece psoriazisul, dar există diverse metode pentru scurtarea şi uşurarea puseelor bolii. În cazul copiilor, de cele mai multe ori este suficient un tratament topic, care presupune aplicarea locală a unor creme hidratante, loţiuni sau alifii cu dermatocorticoizi sau cu derivați de vitamina D3, pentru a ameliora simptomele.

Pentru cazurile mai severe ale bolii se apelează în general la fototerapie. Procedura presupune aplicarea de radiaţii ultraviolete de tip A şi B (UVB de intensitate mică) cu lămpi fluorescente sau halogenice.

Pentru cazurile grave de psoriazis este nevoie de tratament alopat.

Diagnostiarea bolii. Când se recomandă biopsia

Nu există instrumente speciale sau teste anume pe care medicul dermatolog le poate folosi pentru a pune diagnosticul de psoriazis. Mai degrabă, medicul va face un examen fizic pentru a stabili dacă manifestările sunt de psoriazis și o trecere în revistă a istoriei medicale a copilului.

Printre întrebările pe care medicul le poate adresa se numără:

  • Există cineva în familie care are psoriazis sau o altă boală de piele?
  • Copilul ia medicamente?
  • A suferit de curând de o boală sau o infecție?

Unele întrebări sunt utile pentru a stabili dacă copilul corespunde profilului acestor boli; altele sunt folosite pentru a exclude alte posibile cauze, cum ar fi reacții la medicamente sau afecțiuni care se manifestă precum psoriazisul. Ia cu tine actele medicale ale celui mic (inclusiv analize sau internări în spital).

Dacă diagnosticul nu este concludent, medicul poate face o biopsie a pielii pentru a examina o mostră de țesut la microscop. Biopsia se face sub anestezie locală, de regulă. Mostra poate ajuta la diferențierea acestei boli de altele cu manifestări asemănătoare.

Psoriazisul la copii. Dieta pentru ameliorarea simptomelor

Medicii nu impun o dietă anume în cazul bolnavilor de psoriazis. Dar cei care suferă de această boală susţin că introducerea în meniul zilnic a unor alimente, respectiv evitarea altora, poate face diferenţa.

Astfel, recomandările lor se referă la introducerea în alimentaţie a cât mai multe legume bogate în vitamina A şi complexul de vitamine B (morcovi, cartofi dulci, salată verde, mazăre verde etc) şi a cât mai multe tipuri de nuci, seminţe şi cereale integrale, datorită conţinutului mare de magneziu. Magneziul are rol în prevenirea alergiilor şi îmbunătăţeşte sănătatea pielii.

Şi acizii graşi omega 3 şi omega 6 au efecte benefice pentru piele. De asemenea, cei care suferă de psoriazis spun că puseele bolii apar mai rar de când au început să ia probiotice. Un alt sfat este eliminarea din dietă a alimentelor care conţin aspartam, un îndulcitor artificial care apare pe lista de ingrediente a multor alimente procesate şi care poate duce la apariţia pe piele a unor eczeme, a urticariei şi a senzaţiei de mâncărime.

Psoriazisul la copii și lupta cu percepţia greşită

Mai mult decât leziunile de pe piele, copiii care suferă de psoriazis sunt afectaţi de reacţia negativă, de respingere, a celor din jur. Psoriazisul este considerat în continuare de multă lume o boală contagioasă sau una care apare din cauza lipsa igienei personale. De aceea este vital să-i acorzi suport emoţional celui mic sau chiar să apelezi la un psiholog dacă problema pare să scape de sub control.

De curând s-a dovedit că psoriazisul se asociază cu alte boli interne și crește riscul cardiac. De aceea trebuie tratată cu grijă și din timp. Pentru a fi trată la timp, însă, este importantă analiza microscopică a pielii care va “spune” cât de avansat este psoriazisul, dar și dacă a fost eliminat complet.

Vă recomandăm și următoarele articole pentru a afla mai multe despre îngrijirea pielii copiilor: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa