Ce trebuie să facă părinții pentru ca cei mici să nu aibă probleme cu vederea?

Chiar dacă un copil foarte mic nu poate încă să citească, oftalmologii îți recomandă să începi controalele oculare de rutină cât mai repede.

Ileana Mirescu

Ca orice părinte, și tu îți dorește tot ce este mai bun pentru copilul tău, inclusiv în materie de sănătate. Încerci să îi faci toate poftele și să îl mulțumești, inclusiv achiziționându-i un telefon mobil sau jocuri pe calculator. Specialiștii în oftalmologie arată însă că anumite obiceiuri, și chiar dispozitive moderne, pot să afecteze, pe termen lung, vederea unui copil.

De aceea, este important să fii moderat cu timpul pe care cel mic îl alocă ecranelor și, mai presus de orice, să începeți timpuriu vizitele la oftalmolog, pentru a preveni problemele oculare.

Când să mergi prima dată la oftalmolog cu micuțul tău

Chiar dacă un copil foarte mic nu poate încă să citească, oftalmologii îți recomandă să fii precaut și să începi controalele oculare de rutină, chiar de la o vârstă foarte fragedă.

Prof. Univ. Dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog, în cadrul Clinicii Ofta Total din Sibiu, este de părere că toți copiii ar trebui să beneficieze de controale regulate la ochi, pentru că anumite probleme de sănătate oculară pot să apară precoce și îi pot afecta vederea, pe viață. Nedetectate la timp, astfel de probleme pot ajunge să progreseze și să fie mult mai greu de tratat.

Examenele oftalmologice ale copilului ar trebui să înceapă odată cu vârsta de 1 an sau chiar înainte și să fie repetate când micuțul începe să meargă la grădiniță, chiar dacă nu prezintă semnele unei boli.

Controalele oftalmologice la copil sunt foarte importante, indiferent de situație, dar esențiale dacă apar anumite situații precum: un părinte sau un frate cu o problemă serioasă de vedere precum strabism, miopie, hipermetropie sau ambliopie, de exemplu. Dacă în familie există afecțiuni, boli ale ochiului cu afectarea vederii, este important ca micuțul să fie ținut sub observație de către un oftalmolog, deoarece anumite afecțiuni pot duce în timp chiar la pierderea vederii.”, explică Prof. Univ. Dr. Adriana Stănilă.

  • Ambliopia sau „ochiul leneș” este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oculare la copii, în care unul dintre ochii are un randament mai slab, comparativ cu celălalt. Această boală răspunde foarte bine la diferite forme de tratament, precum ochelari, ocluzia ochiului mai bun, dacă este abordată din timp.
  • Altă afecțiune care poate fi remediată cu succes, la copii, este și strabismul, în care ochii sunt încrucișați, îndreptați unul spre altul sau invers. Și în acest caz, ochelarii de vedere prescriși precoce, ocluzia, exerciții pot ajuta foarte mult, arată specialiștii.

Ecranele și sănătatea ochilor. Cât trebuie să stea un copil pe telefon

În prezent, copiii, în special cei care merg la școală și care, odată cu pandemia, învață online, petrec un timp foarte ridicat în fața ecranelor, de la laptop, tablete, smartphone-uri, la TV, inclusiv în timpul liber, atunci când navighează pe internet, interacționează cu prietenii și colegii, sau pur și simplu se joacă.

Este important să te asiguri că micuțul tău face pauze sănătoase de la ecranele digitale și petrece mai mult timp în mediul offline, în natură, sau în activități care nu presupun utilizarea tehnologiei . Un copil nu ar trebui să stea ore întregi doar pe telefon, sau pe calculator, și nici dependența de jocuri video nu ar trebui încurajată, din mai multe motive, sănătatea ochilor fiind unul dintre acestea, avertizează specialiștii.

O expunere îndelungată în fața ecranelor poate duce la apariția unor simptome la care ar trebui să fii atent:

  • Oboseala ochilor, care se poate manifesta prin dureri de cap, în jurul ochilor, la tâmple. Lumina emanată de ecranele digitale obosește repede ochii.
  • Vederea încețoșată este un alt semn că ochii ar putea avea probleme, în timp, ceea ce poate duce la creșterea riscului de miopie.
  • Ochiul uscat, care apare atunci când copilul clipește mai rar, odată cu expunerea îndelungată la ecrane. Ochiul poate să fie iritat, iar cantitatea lacrimilor scade.

Recomandări pentru părinți

Există anumite măsuri pe care le poți lua, ca părinte, astfel încât să protejezi ochii copilului, în raport cu ecranele digitale.

„O recomandare de bază în reducerea riscului de probleme ar fi ca, la fiecare 20 de minute, copilul să își ia ochii de la ecran și să privească în altă parte, timp de cel puțin 20 de secunde. Recomand și ca, o dată pe oră, copilul să se ridice de la calculator și să facă orice altă activitate, care nu implică ecrane, timp de cel puțin 10 minute.” explică Prof. Univ. Dr. Stănilă, specificând și că aceste recomandări sunt valabile chiar pentru toată lumea, inclusiv pentru adulți, în utilizarea mai sănătoasă a tehnologiei.

Totodată, mai este important și ca ecranul pe care copilul îl privește să fie poziționat sub linia privirii, astfel încât să fie văzut de sus, nu de jos.

Lumina din cameră este, de asemenea, un factor important, aceasta nu ar trebui să reflecte în ecran. În plus, și lumina calculatorului și a altor dispozitive poate fi ajustată la un nivel mai confortabil pentru ochi.

Este important, de asemenea, să-i asiguri copilului tău un stil de alimentație sănătos, deoarece acesta este vital și pentru ochi. Copilul ar trebui să consume alimente bogate în antioxidanți și nutrienți precum vitamina C, vitamina E, Zinc, acizi grași Omega 3, luteină.

  • Oferă-i copilului tău jucării sigure pentru ochi, fără margini sau zone ascuțite.
  • Observă orice semn de strabism, sau afecțiune oculară.
  • Asigură-te că îți protejezi copilului, în special vara, cu ochelari de soare cu protecție UV, în special dacă are ochii în culori deschise.
  • Dacă micuțul practică sporturi, asigură-te că îi oferi tot echipamentul necesar pentru a-și proteja și ochii.
  • Ajută-l să-și stimuleze vederea cu activități și jocuri potrivite, unele chiar clasice precum puzzle, lego, plastilină, sau chiar instrumente de pictură și desen.

Dacă se întâmplă ca micuțului tău să îi intre în ochi un obiect ascuțit, sau o substanță iritantă, o particulă de praf, nisip,  dacă se rănește sau experimentează durere și iritație a ochiului, este important să mergi de urgență la un medic. Astfel de cazuri trebuie gestionate de către un specialist oftalmolog.

CITEȘTE ȘI: Strabismul la bebeluși și copii mici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa