Asociația KinetoBebe a demarat un proiect care vizează sănătatea celor mici. Proiectul „Obiceiurile alimentare și starea de sănătate a copiilor“ debutează cu un sondaj național, adresat părinților, care are ca scop identificarea obiceiurilor alimentare și de activitate fizică ale copiilor.
Scopul proiectului „Obiceiurile alimentare și starea de sănătate a copiilor“ este de a elabora un ghid pentru familiile în care obișnuințele alimentare și cele legate de activitatea fizică a copiilor au generat probleme de sănătate. Prima etapă a proiectului presupune completarea de către părinți a unui sondaj. Sondajul îl găsești aici.
Suntem convinși că demersul de a identifica obiceiurile alimentare existente în familie și comunitate este primul pas spre a găsi soluții adaptate nevoilor familiei pentru a adopta un stil de viață sănătos. Greutatea copiilor nu este doar o problemă de sănătate fizică, ci și una de sănătate psihică. Un copil supraponderal sau obez se va confrunta cu numeroase probleme de adaptare și integrare socială. Acești copii și adolescenți se confruntă cu anxietate, depresie, stimă de sine scăzută, probleme de integrare socială, bullying, probleme de comportament și învățare. Prin demersul nostru alături de Carrefour, ne dorim să ajutăm la dezvoltarea corectă a unor copii și adolescenți sănătoși fizic și psihic.
Ana Raluca Chișu, fondator Asociația KinetoBebe
Un studiu realizat de Asociația KinetoBebe stă la baza acestui proiect
Sănătatea copiilor noștri este în strânsă legătură cu ceea ce mâncăm. Iar mișcarea a fost mereu cea mai sănătoasă și la îndemână sursă de sănătate. În contextul ultimilor ani, studiile arată că am uitat de aceste lucruri importante. Măsurile de siguranță, restricțiile împotriva îmbolnăvirii cu virusul COVID 19, încep să se resimtă. Acesta a fost motivul realizării unui studiu privind impactul asupra copiilor. Conform studiului, 68,7% dintre părinți au observat modificări de postură, de comportament sau de greutate la copiii lor. În urma perioadei de izolare, dar și a perioadei imediat următoare, s-au remarcat modificări de greutate la 27,7% dintre copii, modificări de postura la 10,6% dintre copii și modificări de comportament la 30,4% dintre copii.
Alimentația este o parte importantă din această ecuație. Carrefour și-a asumat un angajament clar de a susține clienții în tranziția către o alimentație sănătoasă, bazată pe produse proaspete, locale și curate. Iar în spatele fiecărui client, se află familia sa, copiii sau nepoții săi, care încă își formează obiceiuri alimentare și care trebuie susținuți pe drumul către o alimentație corespunzătoare.
Alina Gamauf, membru în Comitetul Executiv Carrefour România
Sondajul se va încheia în două săptămâni. Ghidul va fi disponibil on-line. Acesta va conține informații privind sănătatea copiilor – cum ne raportăm la mâncare, cum întreținem o relație sănătoasă cu alimentele, care este rolul sportului în combaterea obezității – toate din perspectiva medicului nutriționist, al psihologului pediatru și al specialistului în kinetoterapie.